Русия изпрати до WADA документи, опровергаващи твърденията за подмяна на допинг проби

11:12
Русия изпрати до WADA документи, опровергаващи твърденията за подмяна на допинг проби

Следственият комитет на Русия изпрати до Международната антидопингова агенция (WADA) материали, опровергаващи изявленията на бившия ръководител на Руската антидопингова агенция Григорий Родченков. Той твърдеше, че минимум 15 руски спортисти, спечелили медали на Зимната олимпиада в Сочи, са били част от "допингова програма" на Русия, създадена, за да доминира страната на домашните Игри през 2014 г.

По-късно WADA започна собствено разследване на база изявленията на Родченков. То бе водено от независимата комисия към Световната антидопингова агенция под ръководството на Ричард Макларън.

Представителката на Следствения комитет Светлана Петренко сега заяви, че са събрани обективни доказателства, които по категоричен начин опровергават лъжливите показания на Родченков за подмяна на допинг проби в антидопинговата лаборатория в Сочи. До WADA са изпратени копия на официални документи, от които става ясно, че допинг пробите са постъпвали в лабораторията в Сочи дневно време, били са регистрирани и в период от 30 минути до два часа са били предавани за изследване. Светлана Петренко е категорична, че думите на Родченков за подмяна на пробите през нощта с чисти са напълно измислени. Разпитаните служители, работили в лабораторията в Сочи през 2014 г., са дали свидетелски показания, че не е имало никакви действия по подмяна на пробите.

Комисия на Международния олимпийски комитет под ръководството на Денис Осуалд по-рано нарочи за виновни в нарушения на антидопинговите правила 43-ма руски спортисти, участвали на Олимпиадата в Сочи и ги отстрани пожизнено от участия в Игри. Спортният арбитражен съд в Лозана напълно удовлетвори жалбите на 28 от тях и частично на 11 спортисти. Решенията на МОК останаха в сила, с изключение на това, че пожизненото отстраняване от Олимпиади бе заменено с отстраняване от Игрите в ПьонгЧанг.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация