Кралев: Ще пресечем заразата на футболното хулиганство

16:58
Кралев: Ще пресечем заразата на футболното хулиганство

Заразата на футболното хулиганство вече тръгва и по другите спортове и е изключително важно да бъде пресечена. Така министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира пред камерите на БНТ и BIT, който бяха дошли да отразят детския футболен турнир за купа "Проф. Иван Славков", инцидента, заради който беше прекратен вчерашният мач от финалната серия на мъжкото ни баскетболно първенство между Левски Лукойл и Балкан Ботевград.

"Заразата плъзва навсякъде. Вече не говорим за футболно хулиганство, а за спортно хулиганство. Хората, които направиха така, че стадионите да са полупразни, а родителите да не водят децата си на мачове, са едни и същи и са добре известни на полицията. Лошото е, че започват да посягат и на другите спортове. Много е важно да изработим добър закон за спортното хулиганство, защото това не може да продължава повече така. Вчера посегнаха на баскетбола, утре ще посегнат на волейбола, на други спортове. Не може любовта към клуба да бъде изродена по този начин в агресия", каза Кралев.

Министърът беше категоричен, че всички ангажирани с казуса страни и институции трябва да поемат своята отговорност за решаване на проблема.

"Трябва абсолютно всеки да си знае отговорността. МВР не бива да бяга от своята отговорност, защото охраната на спортните събития няма как да е ефективна само със стюарди. Това е видно. ММС и Общините трябва да съдействаме за оборудване на спортните съоръжения. Клубовете трябва да работят с фенклубовете и със стюардите. Медиите имат отговорност да възпитават нетърпимост към подобни събития.

Цялото общество трябва да реагира. Иначе сме обречени. Спорт без публика, без фенове - не може. Ще бъдат нанесени много тежки щети. Затова трябва самите клубове и фенклубове да се отърсят от този тип поведение, което няма да доведе до нищо добро за никой от участниците в спорния процес", каза Кралев.

Министърът отново подчерта, че трябва да се засили индивидуалната отговорност и нарушителите да не бъдат допускани до спортни събития.
Миналата седмица имаше сериозен проблем и на гала вечер на бойни спортове в Пловдив. Същите хора, които тровят футбола от години, вече посягат и на другите спортове. Аз съм категоричен и ще настоявам мерките да бъдат жестоки. Защото тези 8 души, които ги хванаха тогава, получиха пробация като присъди. Това не е сериозно. Същите тези утре ще бъдат на стадионите, в залите, ще хвърлят бомбички, ще замерят съдиите и състезателите", допълни министърът.
Той обаче е на мнение, че недопускането на гостуващи агитки по време на мачовете не би било правилно.

"Това ще осакати спорта. Всеки има право да гледа любимия си отбор. Въпросът е тези индивиди, които нарушават спокойствието на останалите и застрашават сигурността в залата или на стадиона, да не бъдат допускани. Мисля, че съвместните заседания, които проведохме с МВР и с ресорните комисии в парламента зададоха правилната посока", допълни министърът.

Красен Кралев даде като добър пример за подкрепа на любимия отбор финала за Купата на България между Левски и Славия.

"При 30 000 фенове на Левски нямаше нито един инцидент, въпреки негативния развой на мача. Само пълна подкрепа от първата до последната секунда. Само знамена и хореография без бомби, факли и димки. Атмосферата беше невероятна, като на всеки един стадион от Западна Европа. Така трябва да бъде на всяко едно спортно състезание, не само на футболните мачове. Трябва да опазим сигурността на българските граждани, сигурността на децата ни.
Защото утре този проблем ще се пренесе и на юношеските мачове. Най-важно е майките да се чувстват спокойни да водят децата си на спортни състезания. Как да се запалят те по спорта, как да се докоснат до изкуството на най-добрите ни спортисти, ако се чувстват несигурни?", завърши министър Кралев.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация