Продължава Световната купа по модерен петобой в София

16:59
Продължава Световната купа по модерен петобой в София

На различни локации в София продължават дисциплините от едно от най-важните състезания в модерния петобой за годината - Световната купа. Световният елит в този спорт мери сили в столицата от сряда, като надпреварата ще завърши в края на седмицата. Световната купа в София е и последна проверка за състезателите преди Европейското първенство в Унгария през юли.

Президентът на Българската федерация по модерен петобой Андрей Кузманов сподели пред БГНЕС, че е много трудно да се добие правото за домакинство на толкова голямо състезание. "Днес е един празник за българския спорт и за Българска федерация модерен петобой, тъй като в България се провежда Световна купа. Състезание от такъв ранг много трудно се добива като домакинство и затова за нас е безспорен успех, че ние сме домакини на такъв голям форум. Днес продължава състезанието, вчера и онзи ден бяха полуфиналите мъже и жени, днес е финалът при жените. Досега са минали две дисциплини - плуване и фехтовка, сега продължаваме с бонус рунда, след което следва езда и лазър рън - бягане със стрелба", коментира той.

Олимпийски и световни шампиони, общо 83-ма мъже и 66 жени от 27 държави участват в състезанието. Президентът на Международната федерация Клаус Шорман и генералният секретар Шайни Фанг също са сред гостите на турнира в българската столица. Страната ни е представена от 14 петобойци (10 мъже и 4 жени). Повечето ни петобойци са млади и талантливи състезатели, които получават шанс да се срещнат с най-добрите от целия свят.

"Моите фаворити са българските състезателки, но за съжаление нито една от тях не попадна във финала, поради простата причина, че те са млади и просто трупат опит и това е едно добро стечение на обстоятелствата, че могат да се докоснат до елита в света на модерния петобой. Догодина имаме Световно първенство за младежи до 19 години и евентуално водим преговори за Световната купа през 2020-та година, но това се решава от борда на Световната федерация на базата на това как ще мине и тази купа като организация и провеждане. България от 10 години прави състезания от такъв ранг и винаги оценката на международните делегати, които наблюдават състезанието, е отлична, предполагам, че и този път ще бъде така, да се надяваме", допълни Кузманов.

Днес са финалите при жените, а утре ще бъдат разпределени призовите места при мъжете. В последния ден на Световната купа в неделя ще се проведе смесена щафета (един мъж и една жена). Плуването се провежда в комплекс “Диана”, фехтовката – в хандбалната зала на НСА, а ездата и комбинираната дисциплина бягане и стрелба са на тревния плац при централния вход на НСА “Васил Левски”.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация