И Роналдо стяга багажа за вкъщи! Уругвай елиминира Португалия (видео)

23:00
И Роналдо стяга багажа за вкъщи! Уругвай елиминира Португалия (видео)

Двукратният световен шампион Уругвай надви Португалия с 2:1 и се класира за 1/4 финалите на Мондиала в Русия. Единсон Кавани вкара и двата гола за победителите в двубоя от 1/8 финалите, който се игра на стадион "Фищ" в Сочи пред близо 45 000 зрители.

Кавани с глава даде преднина на южноамериканците още в седмата минута при първата атака на отбора му в двубоя, след комбинация с Луис Суарес.

Нападателят на Пари Сен Жермен най-накрая успя да отбележи два гола на един световен шампионат, след като през 2010 и 2014 г. се разписа само по един път.

В 22-ата минута Уругвай можеше да удвои преднината си, но удар на Луис Суарес от пряк свободен удар бе париран с големи усилия от Руи Патрисио.

След гола в началните минути до края на полувремето уругвайците успяваха да се справят с опазването на голямата звезда на европейския шампион Кристиано Роналдо. Те обаче не успяха да удържат защитника Пепе, който след ъглов удар бе оставен абсолютно непокрит и изравни резултата в 55-ата минута. Радостта на португалците продължи много кратко, след като Кавани с прекрасен фалцов удар от границата на наказателното поле отново даде аванс на своите (62`). Кавани обаче се контузи малко след втория си гол в срещата и напусна терена в 70-ата минута.

Опитите на Португалия да стигнат до изравнителен гол не дадоха резултати и европейските шампиони отпаднаха от Мондиала.

Двата отбора се срещнаха за първи път в мач от официален турнир. Уругвай ще играе в следващия етап с Франция на 6 юли в Нижни Новгород.

Уругвайският треньор Оскар Табарес днес постави рекорд - стана най-възрастният наставник, водил отбор в плейофи на световен шампионат на възраст 71 години и 119 дни.

Предният лидер в тази класация бе Чезаре Малдини, който на 70 години и 130 дни бе начело на Парагвай в двубой от 1/8 финалите на Мондиал 2002 срещу Германия (0:1). Португалците днес играха на същото място, където започнаха Мондиала. Именно на "Фищ" Роналдо вкара най-бързия гол в този турнир - в 3:48 мин. във вратата на Испания. Лидерът на "мореплавателите" досега нямаше гол в пет мача от плейофи на Световното първенство (4 на СП 2006 и 1 на СП 2010), а днес спази тази традиция и не успя да сътвори нищо интересно на терена в юбилейния 30-и мач за Португалия на световни финали.

Уругвай - Португалия 2:1

1:0 Единсон Кавани '7

1:1 Пепе '55

2:1 Единсон Кавани '62

Състави:

Уругвай - Муслера, Касерес, Хименес, Годин, Лаксалт, Нандес, Торейра, Бентанкур, Весино, Суарес, Кавани

Португалия - Патрисио, Перейра, Пепе, Фонте, Герейро, Карвальо, А. Силва, Ж. Марио, Б. Силва, Гедеш, Роналдо

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация