Англия и Колумбия в битка за 1/4-финалите

13:59
Англия и Колумбия в битка за 1/4-финалите

Отборите на Англия и Колумбия ще се изправят един срещу друг тази вечер, за да определят последния четвъртфиналист на Световното първенство по футбол в Русия.

Англичаните преследват първо класиране сред най-добрите осем в света от 12 години насам, докато южноамериканският тим ще се опита да повтори силното си представяне от Мондиала в Бразилия преди четири години, когато бе отстранен от домакините именно на четвъртфинал. Двата тима стигнаха по доста различен начин до фазата на елиминациите, като тимът на Гарет Саутгейт спечели първите си два мача в групата срещу Тунис и Панама, с което предварително си осигури продължаване напред, а в последния си мач с Белгия двата тим единствено си оспорваха първото място в групата. Колумбия от своя страна имаше много тежък старт и още в 4-та минута на първия си мач срещу Япония остана с човек по-малко след директния червен картон на Карлос Санчес, като впоследствие момчетата на Хосе Пекерман загубиха с 1:2. Те обаче показаха класата си в следващите си два мача, побеждавайки Полша с 3:0 и Сенегал с 1:0, за да завършат на първо място в групата си.

Единственият мач между двата тима на Световно първенство до този момент завършва с победа за Англия с 2:0 в груповата фаза на шампионата през 1998-ма година, като „трите лъва“ записват победа с 3:2 и в приятелски мач през 2005-та година. Историята не е в полза на англичаните, но сега те могат да разчитат на своя голмайстор Хари Кейн, който отбеляза пет гола в първите си два мача, след което получи почивка срещу Белгия. За Колумбия големият въпрос е дали голмайсторът от Мондиал 2014 Хамес Родригес ще бъде готов да започне двубоя, след като напусна принудително терена по време на победата над Сенегал. Хамес е измъчван от контузия от самото начало на първенството и изглежда по-вероятно да остане на резервната скамейка, поне в началото на срещата. Любопитното е, че един срещу друг се изправят двата отбора, които използват най-добре статичните положения на Световното първенство. Англия има общо шест гола от подобни ситуации, докато три от петте попадения на Колумбия дойдоха след изпълнения на свободни удари или корнери.

Двубоят между Англия и Колумбия започва в 21:00 часа българско време на стадион „Спартак“ в Москва.

В другия осминафинал за деня един срещу друг се изправят тимовете на Швеция и Швейцария. Шведите изненадаха всички със силното си представяне в груповата фаза, като въпреки драматичната загуба от Германия в последната секунда, записаха победи над Южна Корея и Мексико, за да завършат на първо място. Швейцарците от своя страна бяха много солидни и завършиха втори в групата си с пет точки след равенства с Бразилия и Коста Рика и победа над Сърбия. Горчив привкус остави начинът, по който звездите на Швейцария Джердан Шакири и Гранит Джака отпразнуваха победата над Сърбия. Двамата играчи са с косовски корени и демонстративно направиха знака на двуглавия орел пред феновете на Сърбия, което очаквано предизвика гнева на „плавите“ и донесе глоба от ФИФА на двамата футболисти. Въпреки това, тимът на Швейцария изглежда изключително дисциплиниран и почти перфектен тактически, докато шведите разчитат на здрава борба и тичане през целия мач, за да стигат до желания резултат. Мачът е определян като един от най-оспорваните от осминафиналната фаза, а победителят ще се изправи срещу Англия или Колумбия.

Срещата Швеция – Швейцария ще се играе в Санкт Петербург и започва в 17:00 часа българско време.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация