Англия счупи прокобата на дузпите и ще играе на 1/4-финалите на Мондиала (видео)

23:53
Англия счупи прокобата на дузпите и ще играе на 1/4-финалите на Мондиала (видео)

Отборът на Англия се класира за четвъртфиналите на Световното първенство, след като победи Колумбия с 5:4 след изпълнение на дузпи (1:1 след редовното време и продълженията) в последния осминафинал от шампионата в Русия. 

Двубоят на стадион „Спартак“ в Москва бе изключително нервен и груб, като почти нямаше чисти голови положения за двата тима, а в крайна сметка спорът бе решен след дузпи. От първата минута възпитаниците на Гарет Саутгейт контролираха играта и бяха по-активни, докато колумбийците се защитаваха много здраво и не позволяваха вратата на Давид Оспина да бъде застрашена. Най-добрият шанс за „трите лъва“ през първата част дойде в 42-та минута, когато добрият удар на Киъран Трипиър от свободен удар мина близко до вратата на съперника. 

След почивката картината на терена не се промени, като играчите на Англия бяха по-настоятелни и в 57-та минута получих право да изпълнят дузпа за нарушение на Карлос Санчес срещу Хари Кейн. Футболистите на Колумбия оспорваха бурно решението на рефера Марк Гайгър и се стигна до жълти картони за Санчес и Джордан Хендерсън, а Кейн бе безпогрешен от бялата точка и откри резултата. В следващите минути преобладаваха грубите нарушения и споровете със съдията, като бяха показани нови три жълти картона. В заключителните минути южноамериканците потърсиха изравнителния гол и отправиха два удара, които бяха отразени от Джордан Пикфорд, преда да дойде 93-та минута, в която Джери Мина се разписа с глава след центриране от корнер. За централния защитник това бе трети гол от началото на Мондиал 2018, а попадението му означаваше, че мачът ще влезе в продължения.

В продълженията двата тима бяха твърде уморени, за да създадат нещо смислено, като колумбийците бяха по-активни през първата част, а англичаните - през втората, но така и не се стигна до гол. При дузпите първите четири изпълнения бяха точни, преди Давид Оспина да спаси удара на Джордан Хендерсън. Веднага след това Матеус Урибе уцели напречната греда, след което Трипиър изравни. При следващото изпълнение Джордан Пикфорд спаси изстрела на Карлос Бака и позволи на Ерик Дайър да вкара победната дузпа и да изпрати Англия на четвъртфинал. По този начин Англия постигна първа победа след дузпи на Световно първенство в историята си и първа на голям форум от Евро 96 насам. 

С този успех Англия се класира за четвъртфиналите на Мондиала за първи път от 2006-та година насам, а на 7 юли от 17:00 часа българско време в Самара ще се изправи срещу Швеция.

Колумбия - Англия 1:1 (4:5 след дузпи)

0:1 Хари Кейн (дузпа) '57

1:1 Йери Мина '93

Състави:

Колумбия - Оспина, Ариас, Мина, Давинсон, Мохика, Бариос, Санчес, Лерма, Кинтеро, Куадрадо, Фалкао

Англия - Пикфорд, Уокър, Стоунс, Магуайър, Трипиър, Лингард, Хендерсън, Али, Йънг, Стърлинг, Кейн

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация