Франция е първият финалист на Световното първенство (видео)

20:53
Франция е първият финалист на Световното първенство (видео)

Франция надви Белгия с минималното 1:0 на стадион „Крестовски“ в Санкт Петербург и е първият финалист на световното първенство по футбол в Русия.

В началото белгийците владееха повече топката, а французите разчитаха предимно на контраатаки. И двата тима имаха своите добри ситуации за гол, но с прекрасни изяви Юго Лорис и Тибо Куртоа предотвратиха попадения във вратите си. След четвърт час игра Еден Азар се измъкна зад бранителите на Франция и шутира опасно, но топката премина на сантиметри покрай гредата. Три минути след това Блес Матюиди нанесе точен удар право в ръцете на Куртоа. При ответната атаката Азар навлезе опасно в наказателното поле и отправи опасен удар, но след рикошет в главата на Рафаел Варан топката излезе в корнер.

В 21-ата минута Юго Лорис направи страхотно спасяване след фалцов хубав удар на Тоби Алдервейрелд, а десет минути след това на отсрещната врата Оливие Жиру с глава прати топката покрай белгийската врата. В 34-ата минута Килиан Мбапе получи топката в положение на засада, която не бе маркирана, и веднага даде пас към Оливие Жиру, който не успя добре да засече кълбото. Малко след това Гризман премина близо 40 метра с топката в крака и накрая шутира слабо от границата на наказателното поле. Пет минути преди почивката Мбапе намери в коридор Бенжемен Павар, който излезе сам срещу Куртоа, спасил удара от близка дистанция на защитника.

Малко след началото на втората част Ромелу Лукаку засече с глава центриране на Аксел Витсел и прати топката над вратата, а две минути след това Компани блокира удар на Оливие Жиру в наказателното поле и топката излезе в корнер. След неговото изпълнение в 51-ата минута от Гризман топката стигна до Самюел Юмтити, който изпревари Маруан Фелайни и с глава вкара за 1:0. Четири минути по-късно Мбапе изведе с пета прекрасно Жиру, който в последния момент бе блокиран с шпагат на Муса Дембеле.

Постепенно „петлите“ се прибраха в отбрана, а „червените дяволи“ нямаше какво да губят и с всяка изминала минута се опитваха да засилят натиска пред вратата на Лорис. В 65-ата минута  Маруан Фелайни имаше шанс да изравни с глава, но топката премина на сантиметри покрай гредата. След още десетина минути Кевин де Бройне шутира от границата на наказателното поле над вратата, а в 81-ата минута Аксел Витсел отправи силен удар от далечна дистанция и Лорис отрази с вещина.

Стартоеи дстави:

Франция: Лорис, Павар, Варан, Юмтити, Лука Ернандес, Канте, Погба, Матюиди, Гризман, Мбапе, Жиру

Белгия: Куртоа, Алдервейрелд, Компани, Вертонген, Муса Дембеле, Фелаини, Витцел, Шадли, Де Бройне, Еден Азар, Лукаку

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация