Славия се завърна триумфално в евротурнирите (видео)

21:28
Славия се завърна триумфално в евротурнирите (видео)

Славия се завърна с ценна победа в Лига Европа. Славистите спечелиха с минималното, но напълно достатъчно 1:0 при гостуването си на Илвес Тампере в двубой от първия квалификационен кръг във втория по сила евротурнир, игран в Хелзинки.

Първата опасност дойде още във втората минута на мача. Нападателят Милчо Ангелов беше спънат малко преди наказателното поле. При изпълнението на прекия свободен удар Галин Иванов стреля точно, но вратарят на домакините Мика Хиландер спаси.
В 12-ата минута Илвес беше близо до откриване на резултата. Мариус Нубиси беше изведен зад защитата на Славия след грешка, но опитният Георги Петков излезе и успя да избие в ъглов удар. 

Само 120 секунди по-късно българите удариха греда. При една опасна контраатака Янис Карабельов стреля по земя, но топката се удари в десния стълб зад Хиландер. В 26-ата минута гол с глава на Милен Гамаков беше отменен заради засада.

В началото на втората част Илвес Тампере опита да организира няколко опасни атаки пред Петков, като най-сериозното положение дойде след грешка на Гамаков в средата на терена, но при последвалото разбъркване Александър Александров изчисти далеч от вратата.

В средата на полувремето домакините имаха и серия от корнери, които можеха да донесат проблеми за българската врата, но опитният 42-годишен Петков беше много сигурен в своето поле. В най-опасната ситуация в тези моменти стражът изби с крак една върната с глава топка от аутлинията.

В 80-ата минута Славия откри резултата. Галин Иванов беше оставен на празно пространство в полето на Илвес и видя нахлуващия на скорост Момчил Цветанов. Той пое топката сам срещу вратаря и успя да я прати в долния ляв ъгъл за крайното 1:0, осигурило ценния успех в полза на носителите на купата на България за 2018 година.

Георги Петков е най-възрастният български футболист, който играе в европейските клубни турнири. На възраст от 42 години и четири месеца стражът отново има огромна заслуга за поредния "бял" успех.

Реваншът между двата отбора е в София след една седмица.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация