Шест неща, които научихме от тазгодишния Уимбълдън

13:13
Шест неща, които научихме от тазгодишния Уимбълдън

Поредното издание на най-стария тенис турнир Уимбълдън вече е в историята. Както обикновено надпреварата в Ол Ингланд Клъб предложи много емоции на почитателите на този спорт, които видяха страхотен тенис, големи изненади и титли за Новак Джокович и Анжелик Кербер. Ето шест неща, които научихме от тазгодишното издание на турнира в Лондон. 

1. Джокович: Съперникът, който никой не иска. Новак спечели своята 4-а титла на „свещената трева“ и общо 13-а от Големия шлем, побеждавайки на финала южноафриканеца Кевин Андерсън с 6-2, 6-2, 7-6 (3). След мача сърбинът заяви, че този трофей е един от най-специалните в кариерата му и гледа уверено към предстоящия сезон на твърди кортове. Едно е сигурно – никой не си пожелава Джокович за противник в тази му форма. 

2. Федерер остава на кота 20. Швейцарският маестро достигна до 1/4-финалите без допуснат пробив и загубен сет, преди да отстъпи на Кевин Андерсън в петсетова драма, след като водеше с 2:0 сета. Приближавайки 37-а си годишнина, шансовете на Федерер за нова корона от Големия шлем ще намаляват драстично с всеки изминал турнир. 

3. Самочувствие за Анди Мъри. Британецът се възстановяваше доскоро от контузия в бедрото, която го остави извън кортовете за близо година, преди да се завърне на турнира на трева в Куинс, където загуби от Ник Кирьос. Мъри се отказа от участие на Уимбълдън непосредствено преди началото на надпреварата, но триумфът на Новак Джокович ще мотивира допълнително представителя на Великобритания за добро представяне в предстоящите мачове на твърди кортове в САЩ. 

4. Ентусиазмът на Кербер отново е налице. Малцина предвиждаха победа за германката срещу Серина Уилямс във финала на Уимбълдън. Кербер оправда обаче критиците, печелейки в два сета срещу американката. Тя се изкачи до номер 1 в света през 2016 година, когато спечели Аустрелиън Оупън и Ю Ес Оупън, но беше загубила в спора за трофея на Уимбълдън именно от Уилямс същата година. Последва труден период за Кербер, която се свлече до 21-о място в света, но след триумфа си над една от сестрите Уилямс през този сезон, тя отново е на правия път към завръщане на върха в женската ранглиста. 

5. Уилямс ще спечели 24-а титла. Серина не успя да прибави още един трофей от Големия шлем в своята златна колекция, губейки от Анжелик Кербер в два сета във финалния сблъсък. За американката това беше едва четвърти турнир, откакто се завърна след раждането на първородната й дъщеря. Това е стряскащо за голяма част от основните й конкурентки, които рано-рано се простиха с шансовете за триумф на Уимбълдън. 

6. Топ 10 при жените в търсене на отговори. Първите десет тенисистки при жените отпаднаха от турнира още преди четвъртфиналите. Това се случи за първи път в Оупън ерата на тениса, като шампионките от Аустрелиън Оупън и Ролан Гарос Каролин Вожняцки и Симона Халеп бяха разочаровани от загубите си на толкова ранен етап от надпреварата. С Кербер и Уилямс отново в уравнението, топ 10 на женския тенис ще трябва бързо да намери правилните отговори в търсене на реабилитация след провала си на Ол Инглънд Клъб. 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация