Започва Световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив

11:54
Започва Световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив

19 години, след като за пръв път Пловдив кандидатства за домакин на Световното първенство по гребане за мъже и жени, мечтата днес най-сетне се сбъдва.

Около хиляда състезатели от цял свят ще мерят сили в Гребния канал, акредитираните за проявата са общо 3 800, а заявки за сигнал и излъчване има от над 80 държави. Осигурени са възможно най-добрите условия за състезателите и равностойни коридори за всички по време на гонките.

Българското участие не е голямо, най-големите надежди са свързани с двойката скул, която беше сформирана дни преди началото на първенството – Кристиян Василев и Борис Йотов, това са двамата ни най-добри състезатели. Федерацията съставя двойката, за да пробва възможностите на българска лодка в тази дисциплина за покриване на квота за Олимпийските игри в Токио през 2020 година. Освен тях, в Световното ще участват Лазар Пенев на скиф лека категория и двойката без кормчия Станимир Халаджов и Рангел Кацарски.

На 15 септември в Пловдив се очаква да дойде президентът на МОК Томас Бах и да направи символичната първа копка на втория канал на базата в Пловдив. Проектът за него се работи, ще бъде готов след два месеца, предстои и отчуждаване на имоти, но от община Пловдив се надяват съоръжението да бъде готово през 2020 година.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация