В света на тениса разделени относно поведението на Серина

15:25
В света на тениса разделени относно поведението на Серина

Бивши и настоящи тенис звезди и експерти коментираха скандалното поведение на Серина в снощния финал на Откритото първенство на Щатите срещу Наоми Осака. 36-годишната американка си позволи да обижда и заплашва съдията на стола и счупи своя ракета в хода на мача.

Нейният сънародник Анди Родик е един от малцината, които взеха страната на Уилямс в ситуацията, а повечето коментирали са категорични, че истеричните изблици на Серина ще се помнят повече, отколкото първата и напълно заслужена титла на талантливата Осака в турнири от Големия шлем.

"Това бе най-лошото съдийство, което някога съм виждал... Най-лошото", написа Родик в микроблога си в Туитър.

Съдията Карлос Рамос не взе участие в церемонията по награждаването, а по традиция трябваше да получи паметен знак.

74-годишната американка Били Джийн Кинг, четирикратна победителка в Ню Йорк, подкрепя обвиненията на Серина към арбитъра в сексизъм. "По време на финала бяха допуснати няколко грешки. Не бива да се наказва играч за действията на треньора му. Не трябва да се наказва и за проявяване на емоции. Когато мъж се държи по този начин, него го считат за искрен и не го наказват. Благодаря ти, Серина, че се бориш срещу подобни двойни стандарти. Трябва да се говори по-често за това", написа Кинг в Туитър.

Женската тенис асоциация похвали и двете тенисистки за чудесното им представяне в турнира. "Поздравяваме Наоми за първата й титла от Големия шлем. Поздравяваме и Серина за 50-ото й участие във финал от Големия шлем. И двете тенисистки показаха невероятен тенис на този турнир. Събитията, които се случиха по време на финала ще бъдат анализирани, но сега трябва да отдадем дължимото на тези две прекрасни тенисистки, които олицетворяват честност и дух на справедливост. Наоми победи заслужено, а Серина винаги играе с достойнство и предизвиква гордост", се казва в изявлението на Асоциацията.

Президентът на Руската федерация по тенис Шамил Тарпишчев определи като справедливо решението на съдията Рамос да присъди служебен гейм в полза на Осака. "Карлос беше прав, той действа по разпоредбите. Ясно е, че не му дадоха паметен знак, за да не се нагнетява обстановката по време на награждаването. Мога да кажа само добри работи за този съдия. Правилата са еднакви за всички. Нарушаваш ги - получаваш санкция. Как да реагира един съдия, когато го наричат лъжец и крадец? Крайна мярка щеше да бъде отстраняване на Серина при четвърто нарушение на правилника. Осака се справи със скоростта на Уилямс. Тя бе запозната със стила на съперничката си и в много случаи бе наясно къде ще бъде Серина още преди удара. Нервната система на това момиче е желязна. Трудно е да се каже дали Серина се опитваше да я извади от ритъм, когато спореше със съдията. Такива паузи и скандали могат да ти повлияят. Често се случва тенисист да вземе медицински таймаут и след прекъсването съперникът му да не може повече да намери играта си", коментира Тарпишчев.

В крайна сметка 20-годишната Наоми Осака спечели "сблъсъка на поколенията" и стана първата представителка на страната си с титла от Големия шлем. Тя стана и най-младата победителка в САЩ след Мария Шарапова, която спечели турнира през 2006 г. на възраст 19 години. По-рано този сезон японката завоюва и титлата на турнира на твърди кортове в Индиън Уелс.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

sacrefisio
10.09.2018 16:31

Няма спор , че Серена е права. Жена , цветнокожа и американка . Всичко друго (освен ,че е права) е расизъм