Ето каква сума ще приберат националите, ако спечелят групата си в "Лигата на нациите"

14:38
Ето каква сума ще приберат националите, ако спечелят групата си в "Лигата на нациите"

Сериозни финансови средства ще постъпят в българския футбол, при положение че националният отбор спечели първото място в групата от турнила Лига на нациите.

 

България изигра вече първите си два мача от своята група в Лига "C", като постигна две победи (Словения и Норвегия) и в момента е лидер в класирането.

 

Общият награден фонд за всичките 55 отбора е на стойност 76.25 милиона евро, като победителят ще спечели 4.5 милиона. Участието в турнира гарантира приходи, разпределени спрямо групите, в които участват отборите - Лига "A" - 1.5 милиона евро за всеки участник, Лига "B - 1 милион евро за всеки участник, Лига "C" - 750 хиляди евро за всеки участник, Лига "D" - 500 хиляди евро за всеки участник.


Победителят на всяка група ще дублира тази сума, което означава, че при евентуално първо място за България, БФС ще генерира приход от 1,5 милиона евро.


Място в плейофите гарантира допълнителни приходи за отборите, участващи единствено в Лига "А". Федерациите, които ще се борят и за трофея на турнира, ще получат пари в зависимост от мястото, което ще заемат. Първо мястото място гарантира 4.5 милиона евро, второто място - 3.5 милиона евро, третото място - 2.5 милиона евро. Четвъртият ще взема 1.5 милиона евро.


Интересното е, че България за първи път от 16 години стартира официална кампания с две поредни победи. За последно това се случи през есента на 2002 година, когато селекцията на Пламен Марков надви с 2:0 Белгия в Брюксел и с 2:0 Хърватия пред 42 000 на "Васил Левски".

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация