Третият турнир на УЕФА - поредното убежище за големите клубове

16:14
Третият турнир на УЕФА - поредното убежище за големите клубове

Вероятно сте чули, че УЕФА ще стартира нов турнир от сезон 2021/22. Това трябва да е добра новина, нали? Още футбол, още незабравими европейски вечери. Друг път. Според оскъдната информация, която засега е дадена, третият европейски футболен турнир трябва да даде повече шанс на отбори от по-слабо представени държави в Европа. А дали наистина е така? Дали не е само заради парите? Прости сметки показват, че повече европейски мачове означава повече мачове по телевизията и съответно повече пари в джоба на шефовете на УЕФА, коментира Майкъл Блек в Sportslens.

Но колко привлекателен всъщност би бил един турнир, в който играят отбори като Бърнли, Макаби Тел Авив, Брьондби и т.н. Ами ако включим и тимове от Люксембург и Лихтенщайн? Като оставим настрана това можем да предугадим, че едно подобно състезание всъщност отново е в услуга на големите клубове. След като се дава шанс на тимове, отпаднали от ШЛ да играят в Лига Европа, съвсем спокойно може да има отбори, които отпадат от Лига Европа и отиват автоматично в новото творение на Европа. Така големите клубове ще бъдат презастраховани от крах и няма да се притесняват, че ще отпаднат рано. Подобен сценарий е възможен и определено ще подкопае идеята за европейско състезание.

Ако в УЕФА наистина искат три турнира, тогава да върнат старата система, която беше много по-справедлива. КЕШ само за шампионите, Купа на УЕФА за отборите от 2-ро до 4-то място и КНК за тимовете, носители на купата на своята страна. Това, разбира се, няма да стане, защото алчността на някои хора и институции не може да го позволи. Те са хванали здраво футбола в своите лапи и не смятат да го пуснат.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация