В Италия дискутират ВАР след няколко инцидента

07:38
В Италия дискутират ВАР след няколко инцидента

Системата за видеоповторение ВАР стана обект на сериозни дискусии след серия от инциденти по време на двубоите от италианското първенство. Дебатът е свързан най-вече с това колко често трябва да бъде използвана технологията по време на мач, а не с това дали изобщо да влиза в употреба. Разрешението ВАР да се използва бе оторизирано през Март от IFAB и бе част от Световното първенство в Русия, където повечето мнения относно системата за видеоповторение бяха положителни.

Според италианските медии реферите в Серия А са получили нареждане да прибягват до технологията само в случаи, когато има "очевидни грешки", както гласи в протокола на IFAB. Президентът на Торино Урбано Кайро е на мнение, че системата за видеоповторение върши отлична работа. "Винаги съм смятал, че ВАР е позитивна новост за футбола. Но сега мисля, че колкото по-рядко се използва системата, толкова по-зле за обективността при съдийски решения. Тя бе използвана далеч повече през изминалата кампания. Трябва да употребяваме технологията по-често, не само за очевидни грешки", заяви той.

Отборът на Торино бе въвлечен в един от най-големите дебати след употребата на ВАР, когато гол на Алехандро Беренгер срещу Удинезе бе отменен заради положение на засада. Оплакванията на торинци в ситуацията бяха две – първо, че Беренгер не е зад защитата и второ, че арбитърът Паоло Валери отсъди положението преди топката да попадне в мрежата, което възпрепятства евентуалното видеоповторение.

В друг случай Фиорентина получиха дузпа срещу Аталанта за нарушение на Рафаел Толой срещу Федерико Киеза. От тима на Аталанта веднага поискаха видеоповторение, но желанията им не бяха уважения от главния съдия. Директорът на отбора Лука Перкаси бе недоволен от това, че клубът не е могъл да използва в ситуацията технологията. "Борихме се толкова дълго да представим официално ВАР в Серия А, но след като не може да я използваме в такива ситуации, за какво ни е?", попита риторично той.

Шефът на Италианската съдийска асоциация AIA Марсело Ничи от своя страна отрече критиките към употребата на ВАР. "Трябва да спрем да се оплакваме – ВАР работи ефективно и всеки я разпознава. Всички ни завиждат заради използването на технологията, но тя е част от Серия "А" и ще продължи да бъде такава и занапред", завърши Ничи.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация