Дузпи донесоха победата на Ботев в Битката за Тракия

07:11
Дузпи донесоха победата на Ботев в Битката за Тракия

Отборът на Ботев Пловдив се класира за четвъртфиналите в турнира за Купа България, след като отстрани Берое в Стара Загора в последния мач от осминафиналния кръг в надпреварата. Пловдивчани изковаха заслужения успех след изпълнение на дузпи, след като в редовното време и продълженията двата отбора не успяха да си отбележат гол.

Срещата под Аязмото започна равностойно и на високи обороти. В първия четвърт час играта се водеше между двете наказателни полета без опасности пред Даниел Кайзер и Душан Перниш. В 17-ата минута канарчетата организираха първата опасна атака. Тодор Неделев проби по левия фланг и центрира остро в наказателното поле, където Стивън Петков бе изпреварен с малко от вратаря на домакините. Две минути по-късно Берое пропусна страхотен шанс да открие, а със страхотна изява в защита се отчете Джонатан Перейра. Иван Минчев влезе в наказателното поле по аутлинията и подаде към Борислав Цонев, който стреля от чиста позиция, но бразилският десен бек на Ботев застана на пътя на топката и предотврати сигурен гол. В 28-ата минута Джонатан можеше да запише също толкова важна изява и в атака. Той бе изведен прекрасно от Тодор Неделев отдясно, но вместо на асистира на нахлуващия на скорост в наказателното поле Лъчезар Балтанов, защитникът избра да шутира и сгреши. Зелените опитаха натиск в края на полувремето, но той бе напълно безплоден и не доведе до опасности пред Даниел Кайзер. Така двата отбора се оттеглиха на почивка при нулево равенство.

Ботев започна активно втората част, през която бе по-добрият отбор на терена. Густаво Афонсо отправи удари в 57-ата и 67-ата минути, но и в двата случая твърде слаби и спасени лесно от Перниш. В 68-ата шанс си изработи и Кристиан Димитров. Младият защитник отне топката в собствената половина и след комбинация със Стивън Петков стигна до наказателното поле на противника, но там бе блокиран от защитник точно преди да стреля. Минута преди края на редовното време пловдивчани имаха отлична възможност да стигнат до победата. Густаво Афонсо елиминира хитро защитник и  нахлу в наказателното поле отляво, последва остро подаване по тревата, но Стивън Петков и Диого Кампос се разминаха с топката. Берое създаде първото си положение след почивката едва в добавеното време, когато пред Вандерсон Виана се откри възможност да стреля, но Кайзер бе пласиран добре и спаси. В продълженията двата отбора заложиха на сигурността и предвид натежалата умора логично се стигна до изпълнение на дузпи.

Начало на престрелката от бялата точка с точен изстрел даде Алфонсо Мартинс. Тодор Неделев не остави шанс на Перниш и изравни. Владимир Гаджев даде нов аванс на домакините, а в ответното изпълнение Стивън Петков шутира високо над вратата. Даниел Кайзер върна паритета със страхотно спасяване срещу Георги Ангелов при третата дузпа, а Пиргов разстреля Перниш и върна равенството. Драгош Фиртулеску и Джонатан Перейра бяха точни при четвъртите изпълнения, а Мартин Райнов стреля в аут при петата за Берое. Еуфорията в жълто-черно донесе Серкан Юсеин, който прати Перниш в обратния ъгъл и класира Ботев на четвъртифалите с резултат 4:3 при дузпите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация