Футболна Европа може да си отдъхне - китайците вече няма да могат да пръскат луди пари

17:36
Футболна Европа може да си отдъхне - китайците вече няма да могат да пръскат луди пари

Китайската Суперлига ще изисква от клубовете да спазват нови правила през следващия сезон, включително намаляването на заплатите на играчите. Китайската футболна асоциация взе различни мерки през последните години, за да ограничи закупуването на футболисти и треньори от чужбина в страната. Като част от новите правила, асоциацията ще въведе рестрикции на финансовите инжекции за клубове, което включва бонуси за футболистите, трансферни суми и заплати, съобщи местната информационна агенция Xinhua.

До сезон 2019/20, всеки играч трябва да подпише трудов договор, като ще има бонуси за добро представяне в отделни срещи. Заплати на ръка и други финансови възнаграждения ще бъдат забранени. В китайската Суперлига играят няколко бивши играчи от английската Висша лига – бившите футболисти на Челси Оскар и Рамирес, както и бившия нападател на Саутхемптън Грациано Пеле.

Освен тях в последните години в Китай пристигнаха звезди от ранга на Хълк и Карлос Тевес, но това не помогна на представянето на националния отбор. Китай има само едно участие на световни финали – през 2002 година в Япония и Южна Корея, но президентът на азиатската страна Си Дзинпин вече изяви своето желание Китай да се класира на Мондиал, да бъде домакин и да спечели най-престижната отборна футболна надпревара в близко бъдеще.

През изминалата футболна кампания вече бяха въведени някои ограничения. Едно тях бе таксуването за трансфер на чужденец над 5.07 млн. паунда, а за местен футболист сумата бе 2.25 млн. паунда. Освен това бе наредено на старта на 2017 година всеки отбор да има само един играч под 23-годишна възраст в стартовия състав. Практиката бе въведена, за да може повечето неопитни състезатели да играят за местните клубове в елита след разочарование с националния отбор.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация