Роби Кийн прекратява футболната си кариера

15:39
Роби Кийн прекратява футболната си кариера

Бившият национал на Ирландия Роби Кийн спира със своята състезателна кариера, след като по-рано бе назначен като един от помощник треньорите на националния отбор на детелините. 38-годишният Кийн ще бъде асистент на Мик Маккарти, който се завърна на поста селекционер на страната, замествайки напусналия по взаимно съгласие Мартин О‘Нийл.

"Днес, след 23 прекрасни години, обявявам официално край на професионалната ми футболна кариера", започна Кийн.

"Това преживяване надхвърли моите очаквания. Най-хубавите ми спомени са от времето, когато бях капитан на националния отбор на Република Ирландия. Не мога да опиша с думи колко горд съм от факта, че съм ирландец. Дано съм зарадвал през годините феновете, носейки капитанската лента. За мен най-важно бе да зарадвам семейството ми и приятелствата, които се зародиха по време на футболната ми кариера", добави той.

Кийн никога не е крил желанието си да бъде мениджър или помощник треньор някой ден, като обяви оттеглянето си от футбола като играч, за да се концентрира върху ролята си на асистент на Мик Маккарти в националния отбор. Под негово ръководство бившият футболист на Тотнъм направи своя дебют за представителния тим през 1998 година срещу Чехия, като двамата заедно бяха в основата на класирането на ирландците за осминафиналите на Световното първенство през 2002 година.

"Затварянето на една страница, отваря друга, изпълнена с много предизвикателства. За мен е огромна чест и привилегия да работя с Мик Маккарти, Тери Конър и ирландския национален отбор в следващите няколко години. Имам огромна страст, енергия и ентусиазъм за тази позиция и се надявам опитът ми да помогне на розовото бъдеще на ирландския футбол", завърши той.

Кийн започна своята професионална кариера в Уулвърхямптън през 1997 година, като игра в 11 клуба, включително Тотнъм, Ливърпул, Лийдс и американския Лос Анджелис Галакси. Бившият нападател отбеляза 325 гола в 737 мача на клубно ниво и 68 пъти с фланелката на представителния тим, което го прави и рекордьор по голове в историята на ирландския национален отбор. Република Ирландия ще узнае своите съперници в квалификациите за Евро 2020 на жребия в столицата Дъблин на 2 декември.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация