НСА отличи най-добрите си спортисти за изминалата година

12:00
НСА отличи най-добрите си спортисти за изминалата година

На 13 декември в тържествена церемония „Спортист на годината“ Национална спортна академия „Васил Левски“ (НСА) отличи студентите с най-големи спортни успехи през 2018-та година.

В приветствието си ректорът проф. Пенчо Гешев подчерта гордостта, с която академичната общност на НСА посреща всеки успех на свой възпитаник. "Навсякъде по света спортистите са най-добрите посланици на България. В това съм се убедил лично, подчерта в изявлението си председателят на Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов и пожела на състезателите: Продължавайте да прославяте България!“

Ролята на НСА като ключов фактор в изграждането на българския спортен елит изтъкна министърът на младежта и спорта Красен Кралев, поставяйки акцент върху науката и научните изследвания в спорта. Той поздрави номинираните за положения труд по пътя към постигнатите успехи. С почетен медал на НСА бяха наградени световната шампионка по борба и четвъртокурсничка на НСА - Тайбе Юсеин, „златните момичета“ от националния ансамбъл по художествена гимнастика - Симона Дянкова, Елена Бинева, Лаура Траатс и от индивидуалната надпревара - Невяна Владинова. Главният треньор на ансамбъла - Весела Димитрова и помощник-треньорът Михаела Маевска получиха почетни плакети от ректора проф. Гешев и министър Кралев.

Шампионът в първия маратон по плуване в ледените води на Антарктида - Петър Стойчев, който е докторант в Академията, бе отличен също с почетен плакет за своя исторически успех. Със Златна значка ректорът проф. Пенчо Гешев награди претендента за световната титла по бокс в тежка категория Кубрат Пулев - студент в магистърската програма „Спортна психология“ на НСА. Боксьорът пристигна директно от летището със закъснение, което компенсира с обръщение към аплодиращата го зала. „Първо искам да благодаря на публиката, защото това е най-хубавият университет, и след това благодаря на ръководството за тази награда“, заяви Пулев и допълни, че Академията му липсва след като се е дипломирал като бакалавър.

Призът „Спортист на годината“ по традиция получи състезател от спортните клубове към НСА. Отличието заслужи Павлин Дишев (4 курс, Треньорски факултет) за спечеления бронзов медал от Световното първенство по карате (Молдова) и първо място в отборното класиране. Наградата – медал на НСА и чек за стипендия, осигурена от председателя на Съвета на настоятелите на НСА г-н Красимир Дачев, връчиха ректорът проф. Гешев и зам.-кметът на Столична община доц. Тодор Чобанов.

Павлин е възпитаник на гл. ас. Радослав Пенов, който бе избран за „Треньор на годината“ и награден с почетен плакет от зам.-председателя на БОК и олимпийски шампион Йорданка Благоева, съвместно с ректора. Тримата най-успешни параспортисти за 2018-та – Денислав Коджабашев, Светослав Георгиев и Петър Петров също бяха сред наградените. Поздрави ги лично председателят на Българската параолимпийска асоциация Илия Лалов.

Във финала на церемонията по традиция бяха връчени парични и предметни награди и на десетте спортисти, постигнали призови класирания от световни, европейски и национални първенства. На церемонията присъстваха всички членове на академичното ръководство, а водещ бе зам.-ректорът проф. Апостол Славчев.

Събитието уважиха също олимпийската шампионка и преподавател в НСА ас. Тереза Маринова, основателят на Спортния клуб на ВИФ (сега НСА) гл.ас. Никола Аладжов, председателят на АУС „Академик“ доц. Златко Джуров, представители на федерации, от чиито спортове имаше наградени състезатели: Красимир Дунев, председател на БФ Спортна гимнастика, Александър Славков председател на БФ Шотокан карате-до, инж.Борис Навчев председател БФ Сумо, Валентин Райчев, ген.секретар на БФ Борба, Володя Златев, председател на БФ Бадминтон.

След церемонията емоциите се допълниха с настроение и динамика от започналия Празник на основната гимнастика, който по традиция се проведе под патронажа на ректора проф. Пенчо Гешев.

Повече от 500 първокурсници от всички специалности, демонстрираха гимнастическите си умения в композиции, изпълнени под музикален съпровод с разнообразна тематика. По същество Празникът на основната гимнастика е първият изпит за студентите в Академията. И този път участниците заслужиха аплодисментите на публиката и бяха оценени от изпитната комисия.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация