2018-а във футбола: Краят на ерата Меси-Роналдо

15:19
2018-а във футбола: Краят на ерата Меси-Роналдо

Краят на ерата Меси-Роналдо

Един от най-запомнящите се моменти на 2018 година ще остане този, в който Килиан Мбапе утешаваше Лионел Меси след последния съдийски сигнал на осминафинала между Франция и Аржентина на Световното първенство в Русия. Това, до огромна степен, бе годината на Мбапе, след като тийнейджърът изгря на световната сцена, отбелязвайки на два пъти във въпросния мач за успеха на ,,петлите“ с 4:3. По този начин той се превърна в най-младия играч, който е вкарвал два гола в един мач на Мондиал след Пеле през 1958 година. Все още на 19 години тогава, нападателят на ПСЖ Мбапе стана също първият тийнейджър, разписвал се във финал на Световно след легендарния бразилец. Франция пък вдигна световната титла за втори път в своята история, побеждавайки с 4:2 на финала Хърватия в Москва. Това бе най-резултатният финал на Мондиал от 1966 насам, когато Англия надигра със същия резултат Германия на ,,Уембли“.

От равенството 3:3 между Португалия и Испания, в което Кристиано Роналдо направи хеттрик, до четвъртфиналния успех с 2:1 на Белгия над петкратния световен шампион Бразилия и епичната победа на Хърватия над Англия след продължения в полуфиналите, Световното първенство в Русия бе едно от най-забележителните и паметни в историята на футбола. Но то бе повече от това. ,,Може би едно от най-странните Световни първенства“, заяви мениджърът на Хърватия Златко Далич. Невероятното представяне на ,,шахматистите“, което ги изведе до финала и неочакваните отпадания на Германия, Испания и Аржентина показаха, че международният футбол все още може да бъде непредсказуем.

Този Мондиал отбеляза и вероятно последният шанс на Лионел Меси и Кристиано Роналдо да триумфират със световната титла. Те бяха елиминирани в един и същи ден на осминафиналите – 2018 бе краят на ерата Меси-Роналдо. И двамата се насладиха на силни сезони на клубно ниво, след като аржентинецът спечели титлата на Ла Лига и Купата на Краля с Барселона, докато португалецът триумфира за трети пореден път с Шампионската лига с Реал Мадрид, преди да премине в Ювентус през лятото.

Модрич спечели ,,Златната топка“

Въпреки постиженията им, двамата отбелязаха спад в сравнение с предишни години. Това даде своето отражение при избора за ,,Златна топка“, където наградата отиде при хърватския полузащитник на Реал Мадрид Лука Модрич. Халфът взе отличията за ,,най-добър футболист“ и на УЕФА и ФИФА в добавка към това от ,,Франс Футбол“. 33-годишният играч бе определен и за ,,най-добър футболист“ на Световното първенство в Русия, където тимът на Хърватия достигна до финала на надпреварата за първи път в своята история. Роналдо и Меси бяха носители на ,,Златната топка“ в продължение на едно десетилетие, като всеки имаше по пет. Роналдо завърши втори тази година, докато Меси остана пети, зад Антоан Гризман и Мбапе. ,,Никой няма правото да се сравнява с тях. Те са едни от най-добрите в историята на футбола за всички времена“, сподели Модрич за ,,Франс Футбол“. ,,Да бъда част от тяхната компания е нещо невероятно, и съм много горд от това постижение“. Мбапе пък бе определен за ,,най-добър млад футболист“.

На клубно ниво, ПСЖ е един от отборите, които се надяват да прекъснат хегемонията на Реал Мадрид в Шампионската лига от последните сезони. Испанците победиха с 3:1 Ливърпул тази година във финала в Киев, като Гарет Бейл се разписа на два пъти и ще се опитат да защитат трофея си и през 2019 година, когато финалът е на домашна почва в Мадрид. Междувременно, футболът предлага още много емоции на национално ниво през 2019.

Финалите на Лига на нациите

Новосформираният турнир на УЕФА Лига на нациите бързо се превърна в хит в световния футбол. Надпреварата ще достигне кулминацията си през следващото лято, когато се изиграе заключителната част на съревнованието. Финалите ще се проведат през юни в Португалия, като полуфиналните битки предлагат сблъсъци между Англия и Холандия, както и домакините от Португалия срещу Швейцария. „Искаме да направим следващата крачка и да се справим по-добре отколкото през лятото“, заяви уверено селекционерът на ,,трите лъва“ Гарет Саутгейт.

Въпреки това, основните футболни надпревари на национално ниво са други. Първото в историята издание на Купата на Азия с 24 отбора ще се проведе януари и февруари в ОАЕ, преди Бразилия да бъде домакин на Копа Америка, а САЩ да защитава титлата си на Голд Къп. Франция се надява да спечели втора световна титла на предстоящия Мондиал от 24 отбора през юни и юли, където САЩ са действащ шампион. Скоро се очаква окончателното решение относно това кой ще приеме финалите за Купата на Африка, като изборът ще падне измежду Египет и Южна Африка, след като отнеха правото на Камерун да бъде домакин поради проблеми с инфраструктурата и мерките за сигурност. Купата на Африка ще бъде от 24 отбора и ще се проведе през юни и юли.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация