Топ събитията в света на тениса през годината

16:40
Топ събитията в света на тениса през годината

Триумфът на Александър Зверев във финала на заключителния Мастърс на осемте най-добри в Лондон отправи поглед към бъдещето. Следващата стъпка за германеца ще бъде добро представяне на турнир от Големия шлем, след като до момента 21-годишният тенисист има само един четвъртфинал в най-престижните четири надпревари, дошъл на Ролан Гарос тази година срещу бъдещия финалист Доминик Тийм.

И въпреки постижението на Зверев, годината бе доминирана в по-голямата си част от неостаряващия, завърнал се на върха в мъжкия тенис световен номер 1 Новак Джокович. Сърбинът изпадна от топ 10 за първи път от десетилетие насам и бе 22-и в ранглистата през юни, като загуби на четвъртфиналите на Ролан Гарос от италианеца Марко Чекинато – за мнозина изненадващ резултат. До края на годината обаче 14-кратният шампион от турнирите на Големия шлем се завърна към най-добрата си форма, триумфирайки на Уимбълдън и Ю Ес Оупън, както и постигайки ,,Златен Мастърс“, след като спечели единствената титла от сериите Мастърс 1000, която не бе печелил – тази в Синсинати.

,,Винаги имаше част от мен, която вярваше, че може да се завърне, никога не съм си мислел, че това е невъзможно“, сподели Джокович относно изкачването си отново до номер 1 в света. Годината завърши наистина чудесно – с две титли от Големия шлем“, добави той. Роджър Федерер спечели юбилейната си 20-та титла от ,,Голямата четворка“ на Аустрелиън Оупън, превръщайки се в най-възрастния номер 1 в историята на тениса. Той подобри постижението на Андре Агаси, който стана номер 1 на 36-годишна възраст.

Рафаел Надал доминира в своя типичен стил на клей, триумфирайки за 11-и път с титлата на Ролан Гарос, но контузии отново попречиха на испанеца да бъде на топ ниво и не му позволиха да се бори на два пъти на Голям шлем, след като се отказа на Аустрелиън Оупън и Ю Ес Оупън, а в последствие не игра в остатъка от сезона и Мастърса в Лондон. Той изигра едва девет турнира, най-малкия брой състезания от 2002 насам, в които е взел участие. Въпреки това Надал спечели пет титли и завърши годината с баланс от 45-4.

Емоционалният изблик на Ю Ес Оупън

Серина Уилямс се завърна на корта след 14-месечно отсъствие поради майчинство, но на два пъти не успя да триумфира във финалния сблъсък на турнир от Големия шлем. Тя загуби на Уимбълдън и Ю Ес Оупън, но естеството на загубата й в Ню Йорк ще бъде запомнено с емоционалния й изблик във финала с японката Наоми Осака. Уилямс изригна след наказание от главния съдия за подсказване от страна на треньора й Патрик Муратоглу.

Веднага след това тя нарече съдията на стола Карлос Рамос „лъжец“ и ,,крадец“, а той директно предаде гейма на Осака, след като по-рано американката бе получила и наказателна точка за счупване на ракетата. Въпреки това младата японка успя да запази хладнокръвие и спечели дебютната си титла от Големия шлем. На церемонията след края на мача Осака бе обляна в сълзи, но Уилямс показа спортсменство, отдавайки нужния респект на своята по-млада съперничка.

Чакането за Халеп и Вожняцки приключи

Симона Халеп успя да спечели най-накрая титла от Големия шлем от третия опит. Румънката триумфира на Ролан Гарос. Каролин Вожняцки пък се поздрави с успех на Аустрелиън Оупън. Въпреки това, датчанката обяви малко преди началото на Ю Ес Оупън, че се бори с ревматиден артрит, който не й позволява да играе пълноцено и предизвиква допълнителна умора. Анжелик Кербер се приближи до кариерния Голям шлем с титлата си на Уимбълдън, като се превърна в първата германка, която го стори след Щефи Граф през 1996 година.

Сезонът в тениса също отбеляза края на традиционния формат за Купа Дейвис в неговата 118-годишна история. През следващия ноември надпреварата ще събере 18 нации, които ще се борят за престижното отличие в рамките на една седмица. Кевин Андерсън победи с 26-24 Джон Иснър в петия сет на полуфиналите на Уимбълдън, като организаторите решиха да прибегнат до тайбрек в заключителната част, който ще се изиграе при резултат 12-12. Аустрелиън Оупън последва примера на Ол Инглънд Клъб, като ще въведе тайбрек в петия сет при 6-6 и ще се играе до 10 спечелени точки, а Роджър Федерер ще се бори за титла номер 100 в своята забележителна кариера.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация