Кирил Десподов е футболист номер 1 на България за 2018 година

20:11
Кирил Десподов е футболист номер 1 на България за 2018 година

Най-добрият футболист на България за 2018 година се казва Кирил Десподов. Младият играч на ЦСКА-София прекрати хегемонията на Ивелин Попов, който през последните три години беше номер едно в България. Талантливият футболист на "червените" победи в изключително оспорвана битка Георги Петков от Славия и Тодор Неделев от Ботев (Пловдив).


22-годишният национал събра 159 точки, като изпревари само с осем точки 42-годишния страж на "белите", който има 151 точки. Звездата на "канарчетата" пък остана със 149 точки.


Така за първи път в историята на най-важната индивидуална награда в родния футбол - "Футболист на година" има толкова малка разлика между първите трима в крайното класиране.


Четири години по-късно отново играч от родното първенство е №1 у нас. За последно вратарят на Лудогорец Владислав Стоянов, който е тежко контузен вече две години, спечели това специално отличие за всеки български футболист, като представител на състав от Първа лига. Това се случи през 2014 година.


Така за първи път от 19 години българското първенството има трима представители на първите три места. За последно това се случи през 1999 година, когато Александър Александров от Левски изпревари своя съотборник Станимир Стоилов, а на трето място остана 18-годишният Димитър Бербатов от ЦСКА. Това беше първото от рекордните 13 призови места за Берба, който има и рекордните седем първи места, като води с две на единствения български носител на "Златната топка" Христо Стоичков.


Кирил Десподов от първия път, в който попадна в призовата тройка взе голямата награда. Преди 12 месеца нападателят на ЦСКА-София беше отличен с две отличия на предната церемония "Футболист на година". Тогава той беше избран за най-перспективен млад играч от журналистите, а също така получи награда на феновете за най-добър български играч.
42-годишният Петков за втори път в невероятната си кариера се размина с приза "Най-добър футболист на България". Той за трети път попадна сред тримата най-добри, като преди 10 години - 2008 година бе подгласник на Димитър Бербатов, а през 2007 година бе трети, като и в двата случая носи екипа на Левски. Именно трите му спасени дузпи на финала за Купата на България срещу "сините", които изведоха Славия до първи трофей от 22 години, го доближиха толкова близко до една мечта..
Във втора поредна година пък Тодор Неделев се класира на трето място, като през 2017 година остана след Ивелин Попов и Мартин Камбуров.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация