ФА Къп - Сблъсъкът на големите

12:26
ФА Къп - Сблъсъкът на големите

В събота вечерта един срещу друг ще се изправят два от най-добре представящите се отбора в историята на Премиършип, но този път в спор за най-стария трофей в света - ФА къп. Купата на Англия винаги е била изключително престижен трофей, а надпреварата е предлагала на феновете много спиращи дъха срещи, които са запечатани в аналите. Повелята на жребия за петия кръг на турнира събра двата най-силно представящи се отбора до момента в първенството и по този начин ще бъде сложено началото на психологическата война за спечелването на най-трудното първенство в света.

Момчетата на сър Алекс, поне за мен, изглеждаха доста безлично в последната шампионатна среща срещу съгражданите си от Сити и заслужено загубиха сблъсъка. Офанзивните футбилисти на "червените дяволи" явно бяха оставили реализаторските си умения и креативност в съблекалнята и не показаха дори и част от своя огромен потенциал. За предстоящия двубой с Арсенал, след наказания се завръщат две изключително важни фигури за Юнайтед в лицето на Патрис Евра и Уейн Рууни.Експериментът с поставянето на Джон О\'Шей на левия фланг на защитата явно не се оказа удачен за треньорския щаб и сега по всяка вероятност националът на Ейре ще отстъпи своето място за сметка на бързоногия французин. По този начин защитният вал на шампионите ще придобие обичайния си вид, но проблемите могат да дойдат от средата на терена.Завръщането на Поул Скоус, поне според мен, не дава очаквания ефект, като на англичанина определено му липсва игрова практика а и физическите му сили достигат за 60-70 минути игра. Все пак той е един от опитните футболисти на Манчестър и по всяка вероятност ще излезе като титуляр, а за негов партньор в центъра на полузащитата ще се избира между Андерсон, Харгрийвс и Карик. Мисля, че най-голям шанс за титулярно място има последния от изброените, заради  хъса с който се включи в последната среща и по-големият стаж по английските терени. В офанзивен план едва ли ще станем свидетели на изненада от страна на сър Алекс, като по двата фланга ще започнат Райън Гигс и Кристиано Роналдо, а на върха на нападението Карлос Тевес и Уейн Рууни. Изключителна полемика се разрази в медийното пространство през последните дни за това кой е по ценен за на Юнайтед - Кристиано Роналдо или Уейн Рууни? Моето мнение по въпроса е, че португалецът може да спечели сам 3-те точки за отбора си срещу непретенциозен противник, но когато срещу Юнайтед се изправи отбор практикуващ грамотен и дисциплиниран футбол, и мотивиран до краен предел, в талантливото крило на сър Алекс всякаш проличава липсата на характер и примиримост с обстоятелствата на терена. За 180 изиграни минути срещу Тотнъм и Манчестър Сити, португалското крило се представи в светлина, в която едва ли привържениците на клуба биха искали да го виждат във важните мачове на отбора. Определено характера и желанието за игра, което демонстрира Уейн Рууни са нещата, които биха превърнали младия португалец в един наистина завършен футболист. А дотогава феновете на Манчестър Юнайтед трябва да отценят, че рижият нападател е по-ценен за клуба в момента. Със сигурност формацията, която ще излезе на "Олд Трафорд" в събота ще е оптимална и ще се стреми единствено и само към победата.

В лагера на водача в Премиършип има доста проблеми, но Арсен Венгер е доказал, че може да спечели всяка една среща и вярва безприкословно на всеки един от футболистите си. Вратарският пост по всяка вероятност ще бъде отреден на Йенс Леман, на когото беше обещано титулярно място за срещите от ФА къп. Безспорно слабото място на "артилеристите" ще са крайните бранители, след като стана ясно че Гаел Клиши и Бакари Саня ще пропуснат срещата, а евентуални техни заместници ще са Арман Траоре и Джъстин Хойт.В центъра на отбраната ще се възобнови партньорството между Уилям Галас и завърналият се от Африка Коло Туре, след като швейцарският капитан Филип Сендерос също е аут от срещата поради травма в коляното. В средата на терена Венгер няма да може да разчита на Томаш Росицки, Денилсон, Абу Диаби и Тио Уолкът което свежда изборът му до минимум и по всяка вероятност ще започне с добре представилото се каре от понеделник вечерта срещу Блякбърн, като към тях ще може да се присъедини и Емануел Ебуе. Повод за оптимизъм е състояноето на нападението и по конкретно разбирателството между Едуардо Да Силва  и Емануел Адебайор. Липсата на Ван Перси не е изненада за никой, но формата на тогоанския нападател и неговото израстване през този сезон компенсират отсъствието на холандеца. По всяка вероятност място на пейката ще бъде отредено на талантливия Никлас Бентнер, но няма да е изненада за мен и ако започне като титуляр.Определено в събота вечерта феновете на Арсенал ще получат отговор за приоритетите на отбора през този сезон. Шампионският приз изглежда реално близо до момчетата на Арсен Венгер, предвид леката програма на отбора и концентрираната игра в двубоите. Честно да си призная, не очаквах толкова забележително представяне на "артилеристите" до момента на домашната сцена, предвид многото контузени в отбора и липсата на прокламирания за лидер Робин Ван Перси, но е факт, че лондончани загубиха един единствен път до момента в кампанията и то след като подцениха до недопустима степен Боро. Отборът играе привлекателен, концентриран и резултатен футбол и е излключително близо до златните медали. В събота вечерта на Юнайтед ще се отдаде възможността да се върнат в борбата за титлата, но не в точково изражение, а дестабилизирайки младите "артилеристи", на които им предстои и много тежък двубой за Шампионската лига с Милан.

Предвид проблемите с цял куп контузени играчи в Арсенал и гостуването на "Олд Трафорд" е нормално да отдадем предимство на Юнайтед, но знам, че при правилно изигран тактически мач от страна на Арсен Венгер, неговите момчета могат да се доберат до преиграване. В събота вечерта всички фенове на английския футбол ще са пред своите екрани и ще имат възможност да се насладят на "Сблъсъкът на големите". 

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

alexten
16.02.2008 11:55

Явно Lyserg не е гледал мачовете от Англия през този сезон! Наистина немога да предценя кое по точно е "гола вода" в състава на Арсенал и как Адебайор "чака топката на гол линията" ? Колкото до споменатите сблъсъци на Арсенал с Челси и Ливърпул, не е лошо да погледнеш и програмата на Юнайтед за да си по информиран Поне си прав, че е рано да се говори за шампион!!!

addicted2you
16.02.2008 02:50


Lyserg доста далеч си от истината явно не си много със футбола.. каква гола вода бе като Арсенал играе най красивия футбол в Англия с Ман Юнт и какъв касмет на Адебайор ,той просто има техника бързина и всички добри качества а ти си заблуден.
Колкото до мача смятам че мача е 1-0 за Юнайтед и че трофея ще е при тях а шампионата при Арсенал.

Lyserg
16.02.2008 02:02

Манчестър ще победи,а колкото се отнася до Арсенал,те са гола вода!! Неможе цял сезон да разчиташ на късмета и на един Адебайор(който е копие на Роналдо,стой и си чака топката на гол линията) Арсенал 100 % няма да издържи на напрежението,а и 5 точки са нищо,нека не забраване,че имат мачове със Челси и ?Ливърпул,а и гостуване на червените дяволи,мисля че е доста рано да се говори за шампйон,но двубоя за ФАК е много важен и за двата отбора от психологическа гледна точка,Твърда 1-ца и според мен точния резултат ще е 3-1

manunited666
15.02.2008 19:59

Не , това се нарича "магията на ФА къп" , големите потценяват малките , иначе турнира е престижен!

dracula_88
15.02.2008 18:47

Юнайтед вероятно ще спечели сблъсъка. Иначе победителят от двойката + Ливърпул и Челси са единствените реални претенденти за отличието. Имайки предвид фактът, че Арсенал вече е напред в битката за титлата, то май за другите 3 тима се явява утешителна награда. За съжаление, стойността на този турнир продължава да пада, а липсата на интерес към него си личи и от отпадането на всички останали елитни тимове (без Помпи и Боро) още до осминафиналите... Кеф за "селските" отбори...