Димитър Пенев: Пак ще станем шампиони

11:14
Димитър Пенев: Пак ще станем шампиони
Само Реал (Мадрид) може да спори с ЦСКА по бройка на велики централни нападатели, минали през един клуб, твърди треньорът на шампионите Димитър Пенев. Според наставникът на "червените" на клуба от Борисовата градина нищо не му пречи през този сезон да спечели 32-а си титла в шампионата на България.

- Г-н Пенев, Димитър Бербатов вече е футболист на Манчестър Юнайтед. Спомняте ли си първите му стъпки в ЦСКА?

- Първо искам да поздравя Митко за трансфера и да кажа, че съм много щастлив от преминаването му в такъв велик клуб. Цяла България трябва да е доволна, защото това е голямо събитие за футбола ни. Хубаво е, когато целият свят говори за трансфера на един български футболист. Още повече, че Митко е тръгнал от ЦСКА и това е едно признание и за нашия клуб. Радвам се, че Бербатов отива в червен отбор. Знаете, че най-големите клубове в Европа играят с червени екипи. Много неща мога да кажа за Митко. Той е от поредното поколение успели футболисти на ЦСКА. Спомням си първия мач, в който го пуснах с екипа на ЦСКА. Имахме приятелска среща в Катерини и го включих в титулярния състав. Пуснах го титуляр, а мачът завърши 1:1. Със сигурност той помни тази среща. След това влезе срещу Миньор за купата на България и вкара гол с глава. Разписа се и на реванша. Тогава наложихме освен Бербатов още Владо Манчев и Букарев. Преди тях Мартин Петров и Стилян. Рода на Митко го познавам отдавна, още преди той да се е родил. От 1977/1978 година познавам баща му Иван Бербатов. Бях му треньор в Димитровград.

- Как се стигна до преминаването на Митко от Пирин в ЦСКА?

- Спомням си, че имаше много разправии. Тогава шеф на школата ни беше Христо Маринчев. Той общуваше с бащата на Митко и в един момент се взе решение Бербатов да бъде преместен от школата на Пирин в тази на ЦСКА. Тогава той беше на 15 години. Знаете, че от дълги години ние привличаме най-добрите футболисти от Македонския край.

- Допускахте ли, че ще стигне толкова далеч?

- Отдавна очаквам този въпрос. Миналата година си изгубих една нощ в спор с двама фенове на ЦСКА. Всъщност единият се оказа, че е от Левски. Разкрих го. Няколко часа спорехме с тях за Бербатов. Опитваха се да ме убедят, че той няма да мръдне от Тотнъм и няма да има развитие като футболист. Тогава им казах, че Митко ще стигне до Манчестър Юнайтед. В крайна сметка аз познах. Само година по-късно Митко вече е в Манчестър Юнайтед. Просто имах нюх, че Бербатов ще стигне до Юнайтед, и се оказах прав. Митко върви по стъпките на Любо, Емо и Ицо, които също направиха бляскави кариери в чужбина и играха в топотбори. Сега смятам, че Бербатов ще се успокои и ще играе още по-силно за националния отбор.

- Смятате ли, че Митко ще успее да се наложи в Манчестър Юнайтед?

- Той е утвърден център-нападател. Трансферът му е висок и е оценен от най-големите специалисти в родината на футбола. Ако е здрав, всичко ще бъде наред. Целите в Юнайтед са както в ЦСКА - победи на всички фронтове, титли и купи. Митко ще израства още.

- Каква е вашата петица за най-добрите централни нападатели в историята на българския футбол?

- Ще ги подредя в хронологичен ред - Гацо Панайтов, Аспарухов, Жеков, Любо Пенев и Бербатов. Не искам да ги класирам на първо, второ и трето място, защото не е коректно. Просто казвам петицата, без да я подреждам, а и не е нужно. За мен това е най-добрата петица на поста централен нападател в историята на българския футбол. Както виждате, четирима от тях са били част от ЦСКА. Може би само в Реал (Мадрид) са играли по-голям брой висококласни централни нападатели от тези, които са били в ЦСКА. Съмнявам се да има друг клуб, който да извади толкова голям брой силни играчи на този пост.

- Мнозина не гледат сериозно на амбициите на ЦСКА за защитата на титлата си и ви отреждат място извън челната тройка...

- Всеки истински цесекар знае и вярва, че можем да защитим титлата си. В това колебливо и неподредено първенство не виждам защо въпреки сътресенията, които изживяхме, отново да не бъдем на върха. Та ние сме били шампиони 31 пъти, не виждам защо този сезон да не станем за 32-ри път. Жалко, че заради популярността в политиката на Томов на ЦСКА се обърна много негативно внимание. Аз мисля, че той иска да помага на ЦСКА и да работи за доброто на клуба. Знаете какви пари даваше миналата година, а изведнъж той остана сам на бесилото, което не е правилно.

- Как се развиват най-големите надежди на ЦСКА - Тонев, Тошев и Чипев. Може ли някой от тях да се превърне в суперзвезда?

- Всичко опира до тяхната амбиция и желание. В тях има качества и дано да успеят да ги реализират. Дано да имат необходимото търпение, защото днешната младеж е много нетърпелива и иска всичко наведнъж да опита. И по наше време сме опитвали, но някак си по-естествено ставаха нещата, докато сега всичко е много изкуствено. Някои искат бързо да забогатеят, без да влагат много труд. Хубавите момичета винаги посягат на момчетата от спорта и те трябва сами да се контролират. Младите в ЦСКА трябва да внимават с плейбойките. Иначе на този етап аз съм доволен от тях.

- На националния отбор му предстои първи мач в квалификациите. Очакванията ви?

- Потенциалът ни все още не е достатъчен, за да постигнем голям успех. На някои постове нямаме необходимите опции и конкуренция. Футболистите трябва да играят най-вече за България, за да помогнат и на самата държава.

- Как щеше да се представи ЦСКА срещу съперник като БАТЕ Борисов в Шампионската лига?

- Вижте, ЦСКА е голямо име в Европа. Нашият отбор е уважаван и признат навсякъде, защото сме постигали много авторитетни победи както в Испания, така и в Англия, Германия, Франция... Дори в Бразилия познават ЦСКА заради големите ни мачове, които сме правили там. ЦСКА е съперник, който респектира всеки. Марката ни е голяма. Срещу БАТЕ Борисов нямаше да имаме проблем. Знаете, че винаги отстраняваме подобни отбори. Сега не играем в евротурнирите, но ги заместваме с приятелски мачове на високо ниво.

- Какви са отношенията между вас, Томов и Костадинов. Изглежда, че трудно работите в екип?

- Засега и тримата държим по 30 %, а къде са останалите 10, не знам. Редно е оставащите 10 % да са за мен, защото производството е при мен. Надявам се до края на месеца да имаме нов собственик, нови спонсори, да станем много по-мощни.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

kolio_petev
04.09.2008 21:58

ЦСКА, Левски и Локо СФ ще се скопчат в здрава битка за оставане в елита.Шампион ще е Бате борисов или Борац-те нямат конкуренция в България.А може и Жилина да се включи в последния момент в жестоката битка.

ov3r
04.09.2008 16:23

stenli, по-поУекичка със силните изказвания, защото от това, което виждам, Левски няма да е в тройката тая година. Ей-сега идва Жилина и от там - разпадане

stenli111
04.09.2008 16:09

Тоя човечец винаги съм го уважавал (заради националния най вече) но в момента май се е бъгнал много здраво ,та Цецка сега нямат шансове колкото дори Черно море за титла ,шампион ще е Левски след жестока борба с Литекс

rob
04.09.2008 11:33

евала Пена,убаво думаш,убаво и най-вече верно.цска е голям отбор и всички трябва да се съобразяват с него.но не е лошо този респект вече да почне да бъде пораждан от повече стойностни победи в ЕВРОПА.пожелавам го на всички български отбори.а за Бербо кво да кажа,то се вижда и чува-касмет брат