УЕФА Къп - обзор

02:05
УЕФА Къп - обзор

След като се изиграха мачовете в най-престижния турнир в Европа дойде ред и на тези в турнира за купата на УЕФА. 

Футболната програма започна с един от т.н. завързани двубои, в който отборите на Байер Леверкузен и Галатасарай трябваше да решат кой ще продължи в следващата фаза. Равенството в първата среща даваше леко предимство на германския отбор, но това, което се случи в рамките на първия час от игровото време едва ли дори най-верните привърженици на "аспирините" е могъл да очаква. Пет гола и убедителна победа за намиращите се в отлична форма германци. 

В друг не по-малко интересен двубой се срещнаха тимовете на Панатинайкос и Глазгоу Рейнджърс. И в този двубой, подобно на първия, нещата трябваше да се решат в реванша. Срещата тръгна повече от отлично за домакините, които още в 12-та минута поведоха в резултата чрез попадение на Йоанис Гумас. Резултат, който ги класираше напред в борбата, но и който бе твърде крехък. През по-голямата част след отбелязания гол, ПАО прие играта в своето поле и разчиташе на контраатаки. Защитата, която бяха изградили пред вратата си се справяше умело с набезите на шотландците, но в 81-та минута капитулира, когато Начо Ново отбеляза така желаното попадение и водачите в шотландската висша лига продължиха напред.

Интересна развръзка имаше и в двубоите на Нюрнберг с Бенфика и Виляреал и Зенит.
Домакините от Нюрнберг излязоха на зеления терен с гол пасив от първата среща. Цяло първо полувреме двата отбора не успяха да си отбележат гол, но в 58-та и 65-та минута, германския тим отбеляза две попадения чрез Харистеас и Саенко, благодарение на които те продължаваха напред. Гостите от Лисабон имаха нужда от едно попадение за да се възползват от благоприятния първи резултат и го постигнаха в 88-та минута, благодарение на централния си нападател Кардозо . След отбелязването на гола, германския тим се хвърли в последни опити да върне попадението, но по този начин се оголи в защита и бяха наказани с нов гол дело на Ди Мариа.

В Испания, Зенит трябваше да отстоява преднината си от един гол, който даваше до известна степен надежда за класиране в следващия кръг. Първото полувреме премина под натиска на домакините, но гола, който падна за всеобща изненада бе в тяхната врата, след грешка на вратарят Диего Лопес и удар с глава на тарана Павел Погребняк. По този начин задачата на домакините се усложни още повече с оглед необходимостта от цели три попадения. Двата червени картона в сметката на руския шампион спомогнаха на "жълтата подводница" до толкова, че да обърнат мача до 2:1, благодарение на попаденията на Гилермо Франко и Йон Дал Томасон, но тези два гола се оказаха крайно недостатъчни за продължаване.

За изненада може да се приеме нулевото равенство на Атлетико Мадрид срещу Болтън, а минималната победа с 1:0 в първата среща изпрати англичаните в следващия етап за сметка на своя именит испански противник.

В останалите срещи като цяло изненади не бяха допуснати, ако изключим равенството на Хамбургер у дома срещу Цюрих, но победата в първия мач далеч от дома с 3:1 и предстоящия сблъсък с Байерн Мюнхен от вътрешното първенство видимо дадоха отражение върху играта на отбора.

Първите двубои от следващия кръг ще се изиграят на 6-ти март, а реваншите на 12-ти и 13-ти същия месец. Ето и двойките в тези двубои:

Андерлехт (Белгия) – Байерн М (Германия)

Рейнджърс (Шотландия) – Вердер (Германия)

Болтън (Англия) – Спортинг (Португалия)

Байер Л (Германия) – Хамбургер (Германия)

Хетафе (Испания) – Бенфика (Португалия)

Фиорентина (Италия) – Евертън (Англия)

Тотнъм (Англия) – ПСВ (Холандия)

Олимпик М (Франция) – Зенит (Русия)

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация