Мачовете в Европа през уикенда - обзор

17:56
Мачовете в Европа през уикенда - обзор
Твърде интересни резултати се получиха в някой двубои на стария континент. И в Испания и в Италия, както и в Германия и Англия не липсваха изненади.  Ето накратко къде и какво се случи през изминалия уикенд.

Преди не повече от три седмици преднината на Реал пред вечния враг Барселона бе цели 11-ет точки и едва ли някой се съмняваше в защитата титлата от страна на "белия балет". За това кратко време обаче, футболистите на Реал допуснаха не едно поражение, последното от които този уикенд при това у дома от Хетафе и моментната разлика от две точки едва ли може да им даде нужното спокойствие. Напротив, Барселона започна да набира скорост, а завръщането на Ето\'о допълнително допринася за класата на каталунците.

Друго по съществено за отбелязване е продължаващото падение на другия мадридски колос - Атлетико. След отпадането от европейските турнири през седмицата, в края на същата "дюшекчиите" записаха ново поражение, този път при визитата си на Осасуна.
Валенсия записа равенство, като по този начин увеличи мачовете си без загуба на четири, но дали спечели една или загуби две точки в борбата за място в зона УЕФА е спорно да се каже. Тимът на Севиля не срещна трудности в двубоя си с Реал Сарагоса, като ги победи с внушителното 5:0. В Ла Коруня, местния отбор изигра един от най-добрите си мачове за сезона и съвсем заслужено победи гостуващия Еспаньол.

Във Франция за отбелязване е факта, че разликата между първия Лион и следващия го тим на Бордо нарасна на три точки, след като "жирординците" не успяха да отбележат гол през всичките 90-ет минути във вратата на Лил и трябваше да се примирят с нулевото равенство. От своя страна Лион се възползва по възможно най-добрия начин от грешката на своя конкурент постигайки лесна домакинска победа над отбора на Метц.

В дербито на Апенините отборите на Рома и Фиорентина изиграха един изцяло тактически двубой. С не малка доза късмет, Тоти и компания успяха да отбележат едно попадение, оказало се и единствено, с което грабнаха трите точки, като така се отдалечиха пред следващите ги Ювентус.  Споменавайки отбора от Торино, то няма как да не отбележим продължаващата тенденция съдиите да се подиграват с труда на футболистите от италианския гранд. Търпението на ръководството явно се е изчерпало, защото в по-ранните часове на деня същото излезе с отворено писмо към Италианската футболна асоциация. Отборът на Милан успя да надделее макар и доста трудно с 2:1 над Палермо и прибави нови три точки към актива си преследвайки място даващо право на участие в Шампионската лига през следващия сезон. Отборът на Интер, който е и водач в Серия "А" постигна равенство при гостуването си в Генуа на местния Сампдория и позволи на Рома да скъси макар и минимално дистанцията.

През този уикенд в Англия не липсваха интересни двубои с някои от най-добрите отбори на континента. Интригата за първото място, както и борбата за четвъртото остава все така интересна.

В ранния съботен следобед Арсенал направи грешна стъпка срещу Бирмингам и завърши при 2:2. По-рано през сезона на "Емирейтс" двата отбора отново си поделиха точките. Мачът започна с един ужасяващ инцидент и много тежка контузия на Едуардо, която вероятно ще го извади от игра до края на годината. Извършителят на това изключително грубо нарушение Мартин Тейлър беше изгонен. Въпреки това, Джеймс МакФадън успя да даде преднина на Бирмингам след прецизно изпълнение на фаул. След контузията на Едуардо играчите на Арсенал не бяха на себе си и не съумяха да сторят нищо смислено през първото полувреме. В началото на второто два бързи гола на Тео Уолкът отново им вдъхнаха самочувствие, но в последната минута бе отсъдена дузпа след нарушение на Клиши. МакФадън не сбърка и донесе точката на Бирмингам.

Ливърпул и Мидълзбро изиграха интересен мач, в който над всички беше Фернандо Торес. Срещага започна отлично за гостите, които поведоха с гол на Тунджай, но в рамките на 2 минути между 28-та и 29-тата испанският нападател реализира два гола. Ливърпул контролираше играта, което позволи на Торес да запише хеттрик през второто полувреме. В края на мача Даунинг намали, за да направи последните минути напрегнати, но домакините удържаха победата.

Манчестър Юнайтед за втори пореден път през този сезон се подигра с Нюкасъл и го надви с унизителното 5:1. През януари на "Олд Трафорд" възпитаниците на сър Алекс Фъргюсън постигнаха още по-убедитална победа с 6:0. Уейн Рууни и Кристиано Роналдо играха великолепно и вкараха по две попадения. В края на двубоя с гол се отчете и Саха. Почетното попадение за "свраките" вкара Файе. Този резултат позволи на "червените дяволи" да се доближат само на три точки от Арсенал. Нюкасъл пък продължава да изпитва много проблеми и няма победа в последните си 10 мача за първенство.

В Бундеслигата борбата за титлата и за квоти за Шампионската лига продължава да е все така интересна. В тази битка са намесени отборите на Байерн М, Вердер, Леверкузен, Хамбургер и Шалке.

В съботното дерби Байер Леверкузен взе много ценни три точки срещу Шалке 04, благодарение на красивото попадение на Мануел Фридрих в края на мача. "Аспирините" се намират в отлична форма и вече могат да гледат към второто място, заето от Вердер. Тимът от Бремен загуби гостуването си на Айнтрахт и изпусна добър шанс да се доближи до лидера Байерн М. Важен момента в срещата беше изгонването на Диего в 40-тата минута, което предреши изхода на двубоя. Точен за домакините беше Аманатидис.

В дербито на кръга в неделя Байерн М посрещна коравия отбор на Хамбургер. Гостите се държаха много добре през целия мач и дори съумяха да поведат с гол на Ивица Олич в 60-тата минута. Малко по-късно обаче Зе Роберто изравни за баварците. Байерн се опитваше всячески да стигне до победата, но многобройните пропуски на нападателите на домакините ги лишиха от това. Добрата новина за Байерн М е, че отборът запази добра преднина пред преследвачите си.


Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация