УЕФА къп - срещи реванш

08:40
УЕФА  къп - срещи реванш
Реваншите от 1/8 финалните срещи в турнира за купата на УЕФА бяха изключително интересни. Единствено отборът на Байерн Мюнхен можеше да си позволи волности, макар пред своя публика с оглед убедителната победа от 5:0 преди седмица в Белгия. В останалите пет двубоя от вечерта не всичко изглеждаше решено.

В първия за вечерта мач отборът на Зенит излезе пред своя публика с мисълта да заличи двата гола пасив, който бяха натрупали при визитата си във Франция на Олимпик. Началото бе двуостро, а повечето удари бяха в посока вратаря Малафеев. Въпреки това най - опасното положение до момента се откри пред Аршавин, но до гол не се стигна. Играта продължи с чести накъсвания, но без грубости за да се стигне до 39-та минута, когато най-острия нападател в редиците на руския шампион, Погребняк вкара за 1:0. Вина за гола носят защитниците на французите, които се опитаха да направят изкуствена засада. До края на първата част отново Погребняк, както и Сисе имаха шанс за ново попадение, но не реализираха.

Второто полувреме започна със силен натиск от страна на Зенит и опасностите пред вратата на Мандана не закъсняха. Пропуските на Аршавин, Тимошчук и Файзулин обаче все още даваха предимство на Олимпик от един гол. Кулминацията на мача бе в 78-та минута, когато героят на вечерта, Погребняк получи ново чудесно подаване и не сбърка - 2:0 и резултат, който правеше Зенит победители. 

Френският тим нямаше какво друго да направи, освен да се вдигне на финален щурм в търсене на спасително попадение, но Малафеев бе на мястото си и не допусна изненада. Така марсилци загубиха второ поред гостуване в Русия с един и същ резултат, но този път двата чисти гола в сметката на руснаците се оказаха достатъчни за тяхното продължаване.

В германския сблъсък между Хамбургер и Леверкузен почитателите на футболната игра несъмнено са останали доволни от изнесената продукция. Петте попадения в двете врати  донесоха не малко емоции по трибуните. За съжаление на домакините победата с  3:2 не носеше толкова радост, тъй като този резултат класира "аспирините" в следващата фаза от борбата. 

Първи попадение отбелязаха гостите, чрез Барбарез в 19-та минута. Лошото начало принуди домакините да се хвърлят с още повече сили, което пък водеше до оголване в задно поле. До нов гол през първите 45 минути обаче не се стигна, а с пропуски се отличиха Ван Дер Ваарт, Олич (на два пъти) и Гереро за домакините, както Барбарез и голмайсторът от първата среща Гекас за гостите.

Вторите 45 минути предложиха много повече емоции, гарнирани с четири попадения. В 53-та минута, влезлия като резерва на почивката Троховски с удар от около 23-ри метра извравни резултата, но това не бе достатъчно за да продължи неговия отбор. Радостта на "хамбургерите" бе много кратка, защото само две минути по-късно Гекас отново се озова в прегръдките на своите съотборници.

Чест прави на възпитаниците на Хубс Стеевенс, че не престанаха да търсят до последно шансовете, които се откриваха пред тях. Двата гола на Гереро и Ван Дер Ваарт обаче се оказаха недостатъчни за елиминирането на Леверкузен и домакините трябваше да приемат факта, че отпадат поради правилото за гол на чужд терен.

В двубоя между ПСВ и Тотнъм имаше една въпросителна, която бе дали възпитаниците на Рамос ще съумеят да намерят сили да върнат попадението, което бяха получили у дома и да отстранят холандския шампион. Разпокъсаната игра от страна на двата отбора не бе особено приятна за окото, но нервността и залога на срещата оправдаваха събитията по терена. През цялото първо полувреме играта по-скоро бе във водене битка за териториално надмощие, до като голови положения липсваха. Единствено Бербатов и Мелбранк от гостите опитаха единични удари, които не криеха кой знае каква опасност в себе си.

През втората част играта леко живна, но вратарите на двата състава в лицето на Гомес и Робинсън се справяха успешно. Все пак няколкото колебливи отигравания от страна на холандската защита даваха индикация, че не е толкова невероятно Тотнъм да  вкара гол. И логичното се случи, а в центъра на вниманието бе отново Бербатов. След чудесен пас на Чимбонда, централния нападател на гостите с прецизно воле преодоля бразилския страж на домакините и възстанови статуквото от двете срещи. До края на редовното време друг гол не падна и мачът премина в продълженията. 

Умората и в двата състава започна да си личи все по-ясно, а атаките се извършваха почти ходом. Въпреки това в последната 120-та минута страхотен удар на Мелбранк бе спасен по фамозен начин от Гомес и дузпите се оказаха последното стъпало за определяне на крайния победител. При изпълнението на наказателните удари, нервите на ПСВ се оказаха по-здрави и в края те ликуваха. За Тотнъм остана успокоението, че и през следващия сезон те ще могат да се борят за тази купа, но ако наистина искат да оставят по-значимо присъствие, то Рамос трябва да бъде доста активен на трансферния пазар в търсене на класни попълнения.

В друг не по-малко интересен двубой, Евертън излезе пред пълни трибуни с надеждата да заличи двата гола пасив, който имаха след по-ранното си гостуване в Италия на местната Фиорентина. Началото бе повече от успешно за "карамелите" и още в 16-та минута благодарение гола на Андрю Джонсън те съкратиха преднината на виолетовите до едно попадение. Последвалите минути бяха доста напрегнати за цялата защита на италианците и вратаря Фрей, но до нов гол не се стигна.

От своя страна Чезаре Прандели заложи в офанзивен план на Освалдо и Виери, но двойката нападатели не се запомни с нищо особено, а последния дори бе сменен на почивката с Пацини.

Второто полувреме трябваше да даде отговор на въпроса дали "карамелите" ще съумеят да отбележат нов гол и да заличат изцяло пасива или ще напуснат с наведени глави битката за тази купа. За тяхна радост сценария от първото полувреме се повтори и през второто и в 67-та минута чрез Артета поведоха с 2:0. Резултат, който постави едно ново начало и за двата тима, с тази разлика, че англичаните играеха пред своя публика.

Стеклите се събития до края на редовното време, както и в двете продължения не промениха нищо за да се стигне до изпълнението на единадесетметровите наказателни удари. При изпълнението им по-добре подготвени се оказаха футболистите на Фиорентина и след 4:2 те ликуваха. Отборът на Евертън имаше за какво да съжалява, тъй като бе абсолютен господар на терена през целия мач, но слабото представяне в първата среща и липсата на шанс при дузпите ги лиши от правото на участие в по-нататъшната борба.

Отборът на Хетафе посрещна португалския Бенфика след комфортна преднина от 2:1, която бе добил при гостуването си в Лисабон. Израстването на тимът от мадридските предградия в последните сезони бе видно, а успехите в тазгодишното им участие по терените на Европа доказваха това. Голът на Албин в 77-та минута донеси нова победа за испанците и с общ резултат от 3:1 те се класираха сред последните осем.

Германският гранд Байерн трябваше да изиграе един изцяло протоколен мач след като си бе осигурил отличната преднина от пет гола в първата среща с белгийския Андерлехт. И трите гола в мача паднаха още през първото полувреме, като най - напред домакините поведоха чрез Лусио, но в последствие гостите успяха да обърнат развоя на събитията с два гола на Акин и Яковенко. Така Андерлехт приключи своето участие по достоен начин, съумявайки да надиграе лидера в германската Бундеслига при това на неговия стадион.

Жребият за определяне двойките на 1/4 финалите ще бъде теглен в Нион на 14-ти (петък), а първите двубои ще се изиграят на 1-ви и 2-ри април. Реваншите са седмица по-късно.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация