Бербатов: Вярвам, че ще се класираме за ЮАР 2010-а

11:35
Бербатов: Вярвам, че ще се класираме за ЮАР 2010-а
Мечтая за велики неща, признава голаджията на "трикольорите" и Тотнъм.

Нападателят на Тотнъм и капитан на националния отбор Димитър Бербатов говори за winer.bg преди приятелската среща България-Финландия, след като за четвърти път бе обявен за “Футболист №1 на България за 2007 г.”

 - Митко, ти триумфира като футболист № 1 на България през 2002, 2004, 2005, 2007 г., представяш се много успешно за Тотнъм и националния отбор, непрестанно си искан от водещи клубове и красиви жени... Замислял ли си се къде ти е тавана?

 - Не, не искам и да се замислям. На мен ми е приятно ежедневно да изпълнявам задълженията, стремя си да ги правя по най-добрия начин, за това успехите не закъсняват. Щастлив съм от постигнатото дотук, не го крия. Приемам се за щастлив човек, защото обикновено се сбъдват целите ми. Имам цели и амбиции, които се старая да постигна, най-важната е да играя футбол и да радвам футболните почитатели в България и по света.

 - Всяка година в тази анкета има недоволни, сега пак се заговори за син бойкот, след като единствения представител на Левски на церемонията бе помощник-треньора Цанко Цветанов?

- Класацията не се определят от нас, играчите, а от журналистите. Винаги има победители и победени, както удовлетворени и недоволни. Аз специално се отнасям с уважение към победителите, стремя се с достойнство да приемам неуспехите.

- Христо Стоичков пет пъти е ставал Футболист № 1 на България, а ти само ... четири пъти? Ще успееш ли да го надминеш?

- Надявам се да не се разсърди, ако до две-три години го изпреваря.
 
- Ако погледнеш часовника “Франк Мюлер”, който получи заедно с приза Футболист № 1 и с кредитната карта на ПИБ, с внесена сума от 20 000 лв., какво виждаш през 2010 г. в ЮАР?

 - Виждам, че ще сме се представили добре в световните квалификации и че сме се класирали за световното първенство след две години. Ние не сме суперсветовна сила, обаче се надявам да отидем на Мондиала и да се представим според възможностите ни, които не са малки. Важно е да успеем, защото това световно първенство може да се покаже последно за някои от “А” отбора. Сега националният селекционер Пламен Марков опитва промени с новите, които е повикал, надявам се новите да се наложат и да помогнат на отбора. Щом някой попадне в представителния тим на една държава, значи е добър футболисти го е заслужил с изявите си. Аз се надявам новоповиканите Георги Сърмов (Левски), Георги Какалов (Ботев) и Станислав Генчев (Литекс) да се надъхат за още по-успешни изяви в клубовете си и в националния състав.

- А не виждаш ли преди това, че си триумфирал със “Златната топка”?

- Скромен човек съм и не пожелавам неща, преди да съм ги заслужил. Но иначе си мечтая за нея. Човек е толкова голям, докъдето се простират мечтите му. Не виждам проблем, човек да си мечтае за велики неща.

- Да, но ти не играеш в някой от еврограндовете, а от тях и от мачовете в Шампионската лига по-лесно се щурмуват европейските индивидуални призове?

 - Така, но човек, когато се труди, няма начин да не успее. Във всеки един миг давам най-доброто от себе си. Е, ако бях представител на Велика футболна сила като Италия, Испания, Германия, Франция, Англия, щеше да ми е далеч по-лесно, но и сега притежавам своите възможности. Знаете, че никога не се прикривал гордостта си, че съм роден в България.

- Спомена, че си скромен човек, защо в неделя към полунощ си бил в столичния дискоклуб “Брилянтин”?

- Защото съм нормален, млад човек и в моментите, когато мога, разпускам. Моята рецепта е да работя здраво, но да не се лишавам от почивка. Всеки ден се стремя да се усъвършенствам, с труда си да бъда пример за по-младите.

- Как се чувства Ерген № 1 на България след като участничката в “Мюзик Айдъл” Пламена Петрова публично ти се обясни в любов и призова да и пратиш телефона си?

 - Концентрирам съм около футболните си задължения.

- Шефът на БФС Борислав Михайлов ти пожела трансфер в Манчестър Юнайтед, но сега като че ли по-актуална е възможността за трансфер в Милан... Накъде те влече сърцето ти?

- Футболист на Тотнъм и националния отбор и натам ме влече сърцето. Иначе пожелавам на всеки футболист да е желан от отбори на Англия, Италия, Испания, но ще бъда щастлив, и ако остана в Тотнъм. Наистина наближава поредния трансферен прозорец и моето спокойствие скоро пак ще бъде нарушено. В медиите се появяват доста информации, но аз не ги следя, за мен е важно какво ще каже моят мениджър Емил Данчев.

- Като каза Емил Данчев, треньорът на Тотнъм Хуанде Рамос обвини личният ти мениджър, че мислел само за банкови сметки, печалби. Какъв е твоят коментар?

- Прекалено добре знаете, че аз не мога да коментирам отношенията между клубният ми треньор и личния ми мениджър. Не знам дали наистина има проблем, а ако го има, съм сигурен, че се разреши.
 
- Хуанде Рамос напира да те задържи в Тотнъм, обаче този клуб май е тесен за твоите възможности?

 - Уважавам всички, които са се раздавали за Тотнъм и са направили от него силен европейски клуб. Отнасям се респект към Тотнъм. Така е било във всеки един клуб в който съм бил, без значение дали съм изживявал приятни или неуспешни мигове. Стискал съм зъби, преодолявал съм препятствията, подготвял съм се без да се щадя. Ако е писано, в бъдеще пак ще е така за мен, ще имам и силни и слаби мачове, но в кой клуб, не знам.

- Утихнаха ли вълненията ти около драмата с дузпите в Айндховен?

 - Дори и подрастващите футболисти са наясно, че при изпълнението на наказателните удари е важно да имаш умения, но и късмет. Според освен шанс ни липсваше рутина.

 - Не ти ли е скучно в Тотнъм, след като няма шанс да се бори за челно класиране, а няма възможност и да отиде назад в таблицата?

- Наистина няма за какво да се борим, освен за това и през новия сезон да играем за Тотнъм.

- И все пак, не виждаш ли възможността футболист № 1 на България в Милан?

 - Милан е велик клуб, има безброй почитатели по света. Едно е да играеш срещу Милан, а съвсем друго за Милан.

 - Ако може да се осъществи някакво вълшебство сега, какво ще си пожелаеш?

 - Първо искам да благодаря на хората, които подкрепят националния отбор, след това на журналистите, които са гласували за мен, както на съотборниците си и на всички, които ни помагат. Ако човек върши добре работата си, не може да не бъде споходен от успехите. Иначе пожелал съм си доста неща, но дали ще се осъществят, ще видим. Искам, когато приключа с футбола, хората да ме помнят и уважават, за онова, което съм направил за тях. Желая и тогава да съм щастлив както сега. Според мен националният отбор има потенциал да играе на световното първенство ЮАР. Ние ще дадем най-доброто от себе си, пък каквото стане.

- Пламен Марков изрази притесненията си, че Стилян Петров не играе редовно за Астън Вила? Ти оказа ли някаква подкрепа на Стенли?

 - Ние сме съотборници и винаги си помагаме.

 - Ако зависи от теб, кой отбор би си избрал за противник за контролата на 20 август?

- За мен е важно да е силен състав, името му няма значение.

- Смяташ ли, че Пламен Марков може да се мери с треньори на Италия - Донадони, на Ейре – Трапатони, на Грузия – Топмьолер?

 - Пламен Марков се е доказал като специалист, вече ни е класирал на голям форум – европейското в Португалия през 2002. Не виждам причина да го подценяваме и да не му вярваме.

 - Какво ще обещаете на футболните почитатели, в заключение?

 - Къде то и да съм, винаги ще давам най-доброто от себе си, защото аз играя за да радвам хората и фенове.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

lennon
02.04.2008 11:21

Моите уважения нъм автора на интервюто,но имам и няколко забележки кам него:Всички уважаваме Митко като футболист и се гордеем с него,но не изказвайте вашите "оценки"за клуб като Тотнъм,който се е доказал пред футболните запалянковци със успехите си!!!Аз като фен на Тотнъм от 30 години сам обиден от израза на журналиста,че Т. е тесен клуб за Бербо.Не забравяйте,че това е клубът,който показа нашето момче на света!!!Пожелавам всичко най добро на Бербо независимо в кой клуб ще играе,защото той е гениален,но никога да не забравя Роби Кийн и компания,хората които му помогнаха да стане това което е в момента!Glory,Glory TOTTENHAM HOTSPUR!!!

Beckham4oo
27.03.2008 18:50

Бербо беше най-слабия на терена през целия мач, но ще се класираме на WC2010

zarinceto
27.03.2008 17:34

Силно се надявам да се класираме за Световното, защото ще е жалко такова поколение да си отиде без някакъв успех на голям форум. Колкото до Бербо, игрите и головете му сами говорят за класата, която безспорно притижава.