Пламен Марков: Нивото на българския шампионат не е такова, каквото всички желаем да бъде

18:58
Пламен Марков: Нивото на българския шампионат не е такова, каквото всички желаем да бъде
Не съм очарован от нивото на мачовете в българското първенство, не крие селекционерът Държавният селекционер Пламен Марков наблюдава възловите мачове от “А” група, за да следи изявите на водещите ни футболисти. В тази връзка Пламен Марков сподели през WINNER.BG впечатленията си.

- Господин Марков, осъдихте ли ЦСКА за неполучени суми?

- Между април и септември ще се гледа делото ми в Спортния арбитражен съд в Лозана.

- Седмично наблюдавате по два мача от шампионатното ни първенство. Какво е впечатлението ви от Локо Сф – ЦСКА 0:0, от Черно море – Левски 0:0, както и от другите срещи в последния кръг? Вие, като селекционер доволен ли сте от предложеното качество?

 - Не мога да кажа, че съм очарован.

- Потвърждавате ли мнението, че в българското първенство не играят достатъчно класни футболисти, които вие да поканите в държавния тим и те с лекота да изпълняват вашите изисквания, указания, тактически задачи?

- Ясно е, че нивото на българския шампионат не е такова, каквото всички желаем да бъде. Наблюдаваме шампионатите на различни развити във футболно отношение европейски страни. Референциите правим най-вече с английската висша футболна лига. Естествено сравнението в представянето на английските и българските отбори не е в полза на нашите тимове. Но трябва да си дадем сметка, че в английското първенство не се изявяват само англичани, а едни от най-скъпо струващите чужденци, които английските клубове могат да си позволят. 80 процента от трансферите в Англия се правят от чуждестранни състезатели. Аз, като селекционер на държавния ни отбор, желая да разполагам с подобни висококачествени състезатели, които да се борят във висококонкуретна среда. Така би било значително по-леко за всеки един, който заема поста селекционер на представителния състав.

- Защо нивото на футбола и футболистите ни е толкова ниско?

- За жалост не знам някой да е дал конкретно-точен отговор на този въпрос, но факт е, че тезата е самата истина.

- Какви са причините, за да няма добри футболисти в нашия шампионат?

- Да така е. В българското първенство не се изявяват суперкласни състезатели. От онова, което гледам, слушам и чета по медиите, всеобщото мнение е сходно с моето. Много са факторите, за да стигнем до същността на отговора... Вероятно, ние специалистите не сме на това ниво, на което се очаква да бъдем. Може би нашата подготовка не е такава, че с нея да подготвим младите футболисти да практикуват висококачествен футбол. Много други фактори има, като липса на терени, освен това играч, който се изявява на ниво, веднага бива продаден в чужбина. След промените в нашето общество, държавата се отдръпна от спорта като цяло, и футбола също пострада. Защото, навремето, преди 1989 г. футбола и спорта бяха държавна политика. Тогава разликата в нивото между западноевропейския и българския футбол не бе такава, както сега. Същевременно, преди 20-30 г., в същите тези държави, с високо развит футбол, за които говорим, нямаше толкова чужденци. В Англия, Германия, Испания, Италия, Франция нямаше толкова внесени отвън състезатели. Сега сме свидетели на глобализация и комерсиализация на футбола. В това отношение си позволявам да споделя, че стана драстична разликата между нашия футбол, и най-популярната игра, практикувана от водещите европейски отбори.

- Констатациите са лесна работа, по-трудното е намирането и осъществяването на вярното решение. Обаче какво трябва да е то?

- Без активното участие на държавата, футболът ни и спорта трудно ще си върнат ролята в Европа и света, която имахме.

- След България-Финландия 2:1 казахте, че не сте доволен от някои от основните футболисти. Имате ли идея определени играчи, които биха заменили някои от лидерите за проверката на 20 август?

- Алтернативите не са много, особено в нападение. Освен това виждате, колко нападатели има, които са потенциални кандидати за място в националния отбор – те са или контузени, или не играят в клубовете си. Визирам Домовчийски, Божинов, Рангелов така, че не са на този етап големи възможностите.

- Защо не поканите още футболисти от българското първенство?

- Оглеждам, присъствам на не малко мачове от българското първенство, но виждате, че в шампионата ни действат доста чужденци, които не бих могъл да каня по разбираеми причини.

- Бихте ли направили експеримент, в който за контролата на 20 август да не поканите някой от лидерите, за да се усетят, да се осъзнаят?

- Лидерите са хората, които трябва да водят по-младите, по-неопитните. Затова изискванията ми към тях са по-големи и тези изисквания ще са актуални и за 20 август. Те са се доказали в клубните си отбори, може да бъдат много полезни, ако учат и “дърпат” нагоре по-младите.

- Иван Цветков, Димитър Макриев и други футболисти се представят добре, а Вие не ги викате. Защо?

- Следя много играчи, даже ще допълня, че и Чиликов е отбелязал в Китай за Далиен. Бих отишъл на място да се запозная с моментната спортна форма на състезатели, стига да са алтернатива за националния отбор. Нямам повод да се плаша от нищо, не се оплаквам, само споделям какви са реалностите.

- На кой пост и в кои линии според вас националния отбор се нуждае от промени, от свежи попълнения?

- На всеки един пост може да търсим попълнения. Точно по тази причина наблюдавам срещите на българските тимове.

- Нямаме лев бек, десен бек, централен защитник, опорен халф...

- Ами дайте алетрнатива на играчите, които да каня!

- Защо не направите среща между отбор, съставен от футболисти, играещи в чужбина тим, попълнен от момчета, състезаващи се в наши състави? И този мач да се направи преди 20 август. Все пак има още 5 месеца, пък и така наведнъж ще видите много футболисти, а не за 1 седмица, 1 играч – Чиликов в Далиен, например...

- Моето желание е да има повече контроли. Официална проверка не можем да направим, след като няма официална дата, определена от ФИФА. Клубовете не са длъжни да пускат футболистите си, за дати, които не са официални.

- Не считате ли, че е редно след края на шампионата да организирате лагер, от който да излязат попълнения за «А» тима? Неофициална проверка на тези състезатели може да се осъществи с «Б» отбор от съседна страна.

-Казах, че имам желание да направим подобно нещо. Дали в нея ще намеря необходимите момчета, не знам. Искам международна проверка, в които да участват повече футболисти. Срещу Финландия исках да играят всички поканени от мен, но съдиите отказаха, защото разпоредбите на ФИФА позволяват 5 смени, плюс един вратар. Поради тази причина не успях да видя Александров.

- Коя е любимата ви система на игра?

- Тактическата схема е част от системата на игра, а нея я определям от качествата на състезателите.

- Защо Стилян Петров не говори с журналистите?

- Нямам представа. От медиите научих, че Стилян не обелва и дума пред журналистите.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Ton1to
04.04.2008 02:01

Съгласен съм и с двата коментара до тук.Според мен трябва да се налагат младите и да има максимум 5-6 по възрастни играчи в състава.И когато един играч не се представя добре не трябва да бъде викан без значение от неговото име.Страшно много харесвам Бербатов.Много му се кефя в Тотнъм,но за националния в последно време е пълна трагедия

nexo
01.04.2008 19:21

За жалост нашите "лъвове" приличат повече на изплашени котенца, отколкото на отбор с амбиции за класиране на голям международен форум. Факта ,че алтеранативи почти няма е болезнено познат на всеки привърженик.За мен лично е обидно да гледам "лидерите" на националния да играят като момчетата от "В" окръжна. Аз съм за идеятя за цялостно обновяване, поне новите момчета ще играят с желание.

pafata
01.04.2008 18:17

Много хубаво интервю, с много точни отговори на г-н Марков, в които се съдържа голяма доза истина. Надявам се под негово ръководство отборът отново да се класира за голям футболен форум. А относно алтернативи за А отбора - може да погледа играта на Мартин Кушев и Захари Сираков в Амкар. Също мисля, че не трябва да бъде пренебрегван и Телкийски, който играе силно за Апоел, пък и нямаме много опции за дясно крило.