Купата на Краля – фиеста с неочакван край

11:15
Купата на Краля – фиеста с неочакван край
Copa de Su Majestad El Rey Don Juan Carlos I или Купата на Краля е сред атракциите на футболна Европа в средата на тази седмица. 1/16-финалната фаза на турнира противопоставя по-скромни отбори на елитни тимове с история и традиции. Не липсват обаче и равностойни, завързани сблъсъци. И няма как да бъде друго яче, след като става въпрос за Испания – страната, която това лято си извоюва правото да диктува футболната мода на стария континент.

Разбира се, Примиерата и Сегундата са запазената марка и като че ли, както и в другите водещи първенства купата някак си остава на заден план и не е сред водещите приоритети особено за грандовете. Но ако европейските турнири и клубните първенства са основните цели на всеки водещ отбор заради приходите и славата, то националните купи имат своя автентичен блясък, "напоен" с история, традиции и "опасен чар".

Турнирът за Купата на Испания датира от далечната 1902 година. Vizcaya е първият носител на трофея след победа във финала над Барселона. Каталунците обаче се рекордьори по брой спечелени отличия – 24 купи. С 23 е Атлетик Билбао, а Реал Мадрид е трети с 17. Мачовете от 1/32, 1/16, 1/4 финалите и полуфиналите се играят от по две срещи при разменено домакинство. Финалният сблъсък е един двубой на неутрален терен.
По принцип националните купи са предизвикателство за по-скромните отбори. Грандовете обикновено играят с голяма част от резервите си и използват мачовете за експериментални схеми и състави. На другия полюс са тимовете от долните дивизии. Те често се възползват от подценяването, моментното състояние, умората и резервния състав на фаворитите. Затова и винаги се получават големи изненади.

Предстоящите мачове от 1/16-финалите можем да разделим на срещи между равностойни отбори и сблъсъци с изявен фаворит.

► Селта – Еспаньол
е двубоят, който определено искам да гледам. Въпреки че играят в различни дивизии, мачът се очертава да бъде изключително равностоен и интересен. Това, разбира се, е мое мнение и не изключва възможността да завърши 0:5 примерно. И двата отбора затънаха в посредственост от началото на сезона и купата е добър вариант за нещо по-значимо. За домакините след наказание се връща защитникът Пеня, а напред се разчита много на Жила, Диней и Трасорас. Стийв Финан и Сиелва няма да играят за Еспаньол.

► Хетафе – Осасуна изглежда любопитен сблъсък. Домакините се движат не лошо и в новото първенство, а двата поредни финала, които играха в турнира изострят апетита им до максимум. Осасуна са последни и не приличат на коравия отбор от предишните години. За тях няма да играе Монреал, а под въпрос са Кручага, Пандиани, Маргайрас и Еспарса. Вратарят Хакобо и защитниците Каш и Лопес не са сигурни за домакините, а Марио, Синьорино и Устари лекуват контузии. Осасуна няма да се даде лесно, но все пак очаквам победа за Хетафе с един гол разлика.

► Малага – Майорка също можем да причислим към равностойните и непредвидими мачове. Домакините имат 4 поредни победи, а гостите са доста непостоянни. Може би това е най-трудната за прогнозиране среща. За Малага поради контузии няма да играят Росату и Марти. При гостите с травми са вратарят Лукс и защитникът Айосе.

► Атлетик Билбао – Рекреативо е интригуващ мач, който противопоставя състави, споделящи дъното на таблицата в Примиера. Определено на баските не им отива да са предпоследни и ще направят всичко възможно да подплатят добрата си игра с резултати. Хави Мартинес и Андер Мурийо няма да играят за домакините. За Рекреативо пък отпадат Хосе Игнасио и Сиси. Атлетик е отбор с традиции в турнира и очаквам да вдигнат гарда с една хубава победа.
Барселона вече победи Бенидорм с минималното 1:0, а 1/16-финалите с изявен фаворит са Ориуела – Атлетико Мадрид, Поли Ехидо – Виляреал, Понферадина – Севиля, Португалете – Валенсия, Кастейон – Бетис, Елче – Депортиво Ла Коруня.

И ако победите на "дюшекчиите", "жълтата подводница", "Супер Депор" и "прилепите" изглеждат логични и не будят съмнение, то интуицията ми подсказва, че изненадите се "пекат" и най-застрашени да "изгорят" ми се струват севилските отбори. Реал Мадрид също не са застраховани срещу напористите домакини от Реал Унион. От щаба на "белия балет" обаче заявиха, че купата, която вдигнаха за последно през 1993 г. този сезон им е приоритет и ще се хвърлят здраво. Неочакван резултат, дори и частичен в първия мач може да се получи, но в сблъсъка като цяло едва ли.

► Еркулес – Валядолид, Райо Валекано – Алмерия и Мурсия – Сантандер са мачове, в които си мисля, че поне един от трите втородивизионни отбори домакини ще вземе победата.

Големите изненади обикновено се получават, когато сблъсъците са в една среща. Реваншите са застраховка срещу издънки. Все пак нека не забравяме, че има втори мач и ще бъде нормално тимовете, които водят битка на няколко фронта да пестят сили. И така, очакват ни интересни двубои, голове и емоции. А най-приятно ще бъде изживяването за тези фенове на по-скромните отбори, които ще имат възможност да видят на живо Барса, Реал, Виляреал и пр.


\"\"

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация