Тежки гостувания за Интер и Юве, Милан с лесна задача

11:10
Тежки гостувания за Интер и Юве, Милан с лесна задача
Тази вечер ще се изиграе междинният девети кръг в Серия "А". Всички двубои са от 21:30 часа българско време. Началото на тазгодишният шампионат в Италия е повече от интересно и дава всички предпоставки, че най-после ще гледаме ожесточена борба между два-три (а защо не и повече) отбора за титлата и още толкова за местата даващи право на участие в европейските клубни турнири. Сравнително ниското ниво на Калчото в момента дава възможност на някои отбори да блеснат и да постигат наглед изненадващи резултати. След първите 8 кръга имаме цели три отбора, делящи лидерската позиция. Това са Удинезе, Интер и Наполи с по 17 т. Само с точка по-малко са Милан и Фиорентина, а сензацията Катания е на шеста позиция с 15т. Два от основните фаворити за "Скудетото" направиха фалстарт и се намират на непривични за тях позиции в долната част на таблицата. Но за Юве и Рома ще говорим следващия кръг, когато е и дербито между тях.

► Сега дербито е във Флоренция, където домакините посрещат шампиона Интер с голямо самочувствие, след като нямат загуба вече 4 мача в Серия "А".
\"\"Нещо повече, "виолетовите" победиха последователно Дженоа, Киево, Реджина и Палермо, като допуснаха само един гол в тези срещи и отбелязаха цели 9, 5 от които на водача в голмайсторската листа на Алберто Джилардино. Както очаквах още преди началото на сезона, Джила си намери мястото, отпуши се и в момента се намира в прекрасна форма. Нападателят обаче бе наказан от спортния съд за 2 мача след като бе признат за виновен за игра с ръка при отбелязването на първия гол първия в 20-та мин. Това безспорно е тежък удар за треньора Чезаре Прандели, който няма да може да разчита още на Йоргенсен, Симеоли, Гоби и Даниели, които са контузени. Не по-различна е картинката и в Интер, където контузени са Хименес, Ривас, Мунтари и Камбиасо. Шампионите се спънаха в предишния кръг, като завършиха 0:0 с Дженоа у дома, а треньорът Жозе Мауриньо показа "рогцата" си, като след двубоя бе бесен и обвини футболистите си, че не са спазили указанията му. Наставникът вече извади от групата за мача довечера бразилецът Адриано и аржентинецът Хулио Круз. Първият бил на дискотека след мача с Дженоа, и закъснял за сутрешната тренировка, а втория не е спазил тактическите оказания в неделния двубой, след като бе поставен в по-задни позиции от португалския специалист. По всичко личи, че обстановката в лагера на "нерадзурите" е доста обтегната и една евентуална загуба довечера ще налее масло в огъня.

► Друг интересен двубой от този кръг е на стадио "Дал’Ара" в Болоня, където едноименния тим посреща Ювентус.
\"\"По всичко личи, че гостите излизат от кризата, поне що се отнася до резултатите, след като в рамките само на 5 дни победиха в дербито на Европа и в дербито на Торино. Бразилският нападател Амаури донесе и двете победи и се намира в прекрасна форма. Играта на "бианконерите" обаче, продължава да не е на ниво и няма да е кой знае каква изненада, ако момчетата на Клаудио Раниери се препънат в това гостуване. Още повече, че кризата с контузени футболисти при "Старата госпожа" е ужасяваща. Към многобройните отсъстващи, от вчера се присъединиха още капитанът Алесандро Дел Пиеро и защитникът Никола Легроталие, които не пътуваха с отбора за Болоня. Първият получи почивка от старши-треньора заради преумора, а вторият все още не може да се възстанови напълно от контузията, която получи преди месец. Раниери няма да може да разчита още на куп контузени ключови футболисти. Трезеге, Буфон и Дзебина са аут поне до Нова година, a Григера, Де Челие и Салихамиджич получиха травми по време на торинското дерби. Полузащитниците Маркизио, Поулсен и Тиаго също са с травми и пропускат срещата, макар че последният попадна в групата за мача. Така Раниери на практика остава без десен бек и опорен халф и ще трябва да преквалифицира играчи, както беше и в съботния двубой с Торино, когато Недвед игра като опорен халф. Като десен бек вероятно ще се появи шведският национал Олоф Мелберг, който в събота игра едно полувреме на тази позиция, след като замени контузилия се Григера на почивката. Напред твърди титуляри са Амаури и Якуинта, като двамата нападатели нямат никаква алтернатива, а Раниери бе принуден да извика цели 5 млади футболисти от Примаверата за да запълни групата от 20 човека. Добрата новина за Юве е завръщането на Мауро Каморанези, който вече тренира наравно с отбора. В лагера на домакините, които се намират на 17-та позиция кадровите проблеми са далеч по-малко. Двубоят пропускат единствено контузените Аморосо и Волпи. Треньорът Даниеле Аригони ще започне в атака с бившият футболист на "Старата госпожа" Марко Ди Вайо, който е голмайстор на тима до момента с 3 попадения. Болоня започна чудесно сезона, след като в първия кръг победи Милан на "Сан Сиро" с 2:1, но в последствие намали оборотите и спечели едва 3 точки в последните си 7 двубоя.

► Намиращият се в тотална криза отбор на Рома посреща Сампдория на бившия "вълк" Антонио Касано.
\"\"Тук интересното е не как публиката ще посрещне доскорошния си любимец, а дали Рома най-накрая ще запише победа през този месец. "Вълците" не са печелили мач в Серия "А" от точно 31 дни. За последно те победиха Аталанта с 2:0 на "Олимпико" и след това записаха 3 последователни загуби, в които отбелязаха само едно попадение, а допуснаха цели 8. Бъдещото на "джалоросите" не изглежда никак светло, тъй като те навлизат в тежка поредица от мачове. Ако продължават в същия дух, съвсем скоро римляните ще имат нов треньор. Това е и най-трудният период за наставника Лучано Спалети, откакто е начело на отбора от лятото на 2005 г. Той вече призна, че се чувства застрашен за поста си. Отборът му е на лагер преди двубоя довечера, след като ръководството на тима реши да подложи футболистите на строг режим. Проблемите за Рома се засилват от това, че няма да могат да разчитат на някои от ключовите си футболисти довечера. Касети, Баптища и Акуилани са с травми, а Мексес и Вучинич са наказани. За гостите от Геноа, двубоят пропускат единствено контузените Кампаняро и Паломбо.

► Лидерът Удинезе гостува на може би най-голямата приятна изненада до този момент Катания. Сицилианците не познават вкуса на поражението вече 7 поредни мача (6 в Серия "А" и един за купата), като единствената им загуба в шампионата до този момент бе на "Сан Сиро" срещу шампиона Интер. През уикенда Удине спечели у дома срещу Рома с 3:1, но загуби звездата си Антонио Ди Натале, който наниза две попадения, но е получил лека травма на тренировка и ще пропусне днешната среща. Момчетата на Паскуале Марино също не са губили отдавна в Серия "А". За последно те паднаха в Торино, срещу Ювентус с 0:1 преди месец и половина. Това им е и единствената загуба до момента и логично оглавяват класирането.

► Милан посреща Сиена в един от най-лесните си мачове през сезона, поне на хартия. Мегазвездата Роналдиньо пропуска срещата заради травма в коляното, а под въпрос са още Зеедорф и Гатузо. Както е известно с трайни контузии са Пирло, Сандерос, Каладзе, Неста и Фламини, а Янкуловски е наказан.

► Доскорошният лидер Лацио гостува на Киево. И двата отбора стартираха чудесно сезона, но напоследък намалиха оборотите. И в двата лагера няма кой знае какви кадрови проблеми. За гостите мачът пропускат Маури и Фоджа, които са наказани заради обидни реплики отправени към съдийската тройка след края на домакинството на Наполи през уикенда, където "бианкочелестите" претърпяха неприятната загуба с 0:1.

► Наполи домакинства на почти сигурния изпадащ през настоящия сезон отбор на Реджина. Очаква се "небесносините" да спечелят лесно на 60-хилядния "Сан Паоло" и да продължат с блестящата си серия в шампионата, която бе прекъсната от загубата от Дженоа преди два кръга, която е и единствената им до момента. Иначе "небесносините" имат 5 победи и 2 равенства и делят първата позиция с Удинезе и Интер. Двубоят за тима на Еди Рея пропускат контузеният по-малък брат на Фабио Канаваро – Паоло, както и наказаният Мануеле Блази.

► Опълченците на "Сан Сиро" Дженоа посрещат неубедителният Каляри. За домакините контузени са бившите футболисти на Ювентус Паро, Паладино и Оливера, а Юрич е наказан. Гостите ще са без наказания Косу , който натрупа жълти картони. Дженоа постигна някои впечатляващи победи до този момент. Момчетата на Жан Пиеро Гасперини победиха Рома, Наполи и Милан у дома и записаха престижно равенство като гост на Интер през уикенда, но загубиха от Палермо, Катания и Фиоренина и това им попречи да се изкачат по-нагоре от осмата позиция. Каляри пък редуват силни със слаби игри.

► Новакът Лече приема Палермо с куп кадрови проблеми. За домакините двубоят пропускат контузените Анджело, Петраки и Дзанкета, а наказани за по една среща са Ариати, Фабиано и Тирибоки. Гостите са без националния си вратар Марко Амелия, който преди три седмици гостува в София с отбора на "Скуадра адзура".

► Намиращият се в дъното на таблицата Торино посреща деветия Аталанта с надеждата, че най-после ще постигне победа. "Биковете" не познават вкуса на успеха от 1-я кръг на Серия А, когато победиха Лече с 3:0. От тогава тимът на Джани Де Биази има 2 равенства и цели 5 загуби. За последно Торо падна през уикенда в градското дерби от Юве и няма победа над именитите си съграждани вече 13 години. Гостите вървят сравнително добре в шампионата, като имат 4 победи, 1 равенство и 3 загуби до момента.


Още е рано за някакви кой знае какви равносметки, но по всичко личи, че и тази година някой от голямата четворка (Юве, Интер, Милан и Рома), ще остане извън борда на кораба с дестинация Шампионска лига. Изглежда този път това няма да е Милан. Интер въобще не трябва да ги броим тук. Следователно или Торино или червената част на столицата няма да имат представител в Лигата догодина. Борбата за зона УЕФА през този сезон ще е безмилостна. За там има поне 4-5 кандидата и битката изглежда доста равностойна. Боят за оцеляване изглежда по-предсказуем, но и там има въпросителни. За мен сигурен изпадащ е Реджина, Лече едва ли ще имат силите да оцелеят, а третият отбор, който догодина ще играе в Серия Б ще се определи измежду Торино, Каляри, Сиена и може би Киево и Болоня.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация