Станимир Стоилов: \"Имаме отбор, който ще доминира в следващите 5-6 години\"

15:43
Станимир Стоилов: \"Имаме отбор, който ще доминира в следващите 5-6 години\"
Годината ни е пълен провал, не крие наставникът на Левски.

През тази година Станимир Стоилов стана потвърждение на древната сентенция „От Осанна до, разпни го”. Видя, че в кариерата има възходи и падения, и днес може смело да каже, че във футбола наистина не трябва да се пита старило, а патило. През пролетта Левски все още играе на приливи и отливи, но като цяло се забелязва някаква макар и твърде малка засега положителна промяна. За случващото се в най-популярния български клуб разговаряме с треньора Стоилов. Треньорът на Левски бе любезен да говори специално за WINNER.BG.

- Господин Стоилов, страхувате ли се че Левски може да остане извън евротурнирите?

- Думата страх е непозната за отбор като Левски. Конкретно на въпроса, не мисля, че съществува въобще някаква опасност да сме под второто място в класирането. Но това за нас си е чист неуспех. Годината ни е тотално провалена, първо защото не направихме нищо в евротурнирите, второ защото 99 процента няма да станем шампиони и трето, защото отпаднахме и от турнира за купата. Така, че като резултати няма какво да се крием или шикалкавим. Годината си е пълен провал. При подобна ситуация единственото, което правим е да изградим отбор, който да върне и играта и резултатите.

- Всъщност играта е много дискусионна, според едни е най- добрата сред българските клубове, според други сте пълна трагедия?

- Според моите разбирания за футбол, ние наистина сме най-добрия отбор в България, защото играем най-правилния и качествен футбол. Това е ако приложим европейските критерии, които са основни пред мен като треньор, и за Левски като клуб. Аз винаги говоря за футбол и футболни достойнства. За удоволствие, защото тази игра е създадена да радва феновете и футболистите. Не приемам, дори съм краен противник на футбол само за резултати. Тази философия ми е чужда, защото тя е ефективна само за определен отрязък от време. След това следва свличането. Между другото като футболист и помощник треньор на Левски вече съм изпитал подобно нещо.

- Новият Левски налице ли е вече?

- Може да прозвучи малко пресилено, но аз вече виждам в седем-осем мача новия Левски. Ние отново доминираме на терена, създаваме положения определено сме по- добрия и по- класен отбор във всеки от досегашните сблъсъци. Генерално Левски не е изгубил своята игра, макар че преживяваме и грешки на растежа. В Пловдив срещу Локомотив например имахме един период от около 30 минути, в който не приличахме на себе си. Надявам се подобни потъвания да няма за в бъдеще. Така или иначе нашата крайна цел е да бъдем в оптимално състояние преди евротурнирите, където сме си поставали за цел да стигнем отново до пролетната фаза на турнира.

- Не е ли прекалено амбициозна подобна задача?

- Вече веднъж я постигнахме, при това с четвъртфинал. Не казвам, че ще стигнем отново толкова далеч, но прескачането на групите е напълно в реда на нещата. Откакто аз съм треньор, успехът в Европа е основното мерило за класата на нашия отбор и ще направя всичко по силите ми, тазгодишното отсъствие от турнирите да е последното поне докато аз съм треньор.

- Да поговорим за новите играчи в новия Левски?

- Искате да ме питате дали съм съгласен с оценките, които се чуват за попълненията. Всеки си има право на мнение, и аз общо взето съм толерантен към чуждите мисли. Все пак моето мнение е единствено меродавно и аз определено мога да твърдя, че тези играчи, които обличат фланелката на Лески през пролетта са бъдещето на отбора. Виждам качества във всеки един от тях, които те ще развиват в бъдеще. А това бъдеще както вече казах е през есента да играят на максимум.

- Персонално доволен ли сте от един Жеан Карлуш, или от Дарко Тасевски например?

- Жеан Карлуш е най-силният чужденец, който е пристигал в България поне откакто се помня. Имам предвид актуално състояние на футболиста, защото прецъфтели звезди са идвали много, включително и в Левски. Карлуш идва от висшата лига на Бразилия с много добър сезон зад себе си. Вкарал е десетина гола в едно от най-силните първенства в света. Изпусна дузпа в Ловеч и това го смачка, унищожи го психически, но аз познавам това състояние, защото съм го изпитал на собствения си гръб след пропуска ми срещу Щурм. Смятам, че Карлуш много скоро ще покаже какво може, а той наистина може много. И хората с набито око вече са видели, че не е случаен футболист. Дарко Тасевски игра добре през есента, сега също направи добър мач с Черно море. Все още не сме изчистили позицията на Дарко, и може би когато това стане ще пасне напълно към отбора.

- Постоянно подчертавате, че Левски е млад отбор?

- Това говорят фактите. Долу горе средната възраст е някъде 22-23 години. Целта ни беше да поставим основите на един много перспективен отбор, който може да играе на добро равнище дори 5-6 години, което е прекалено голям срок за съвременните стандарти. Трудно ще е, но се надявам да го постигнем. Предишния отбор за съжаление направи само два сезона на ниво. Сега трябва да подобрим този рекорд.

- Притеснява ли ви нещо в българския футбол?

- Притеснява ме единствено липсата на желание за позитивни промени. Не виждам нищо да се променя, а генерално футбола ни е на много ниско равнище. Може да прозвучи като поза, но дори на мен ми е неприятно да гледам отстрани част от мачовете на Левски, когато насреща ни се играе антифутбол. Смятам, че формата на първенството, лицензите на стадионите, финансовата устойчивост на клубовете са неща, които трябва да бъдат регламентирани един път завинаги и да не се правят компромиси.

- И последно съжалявате ли, че не станахме национален селекционер?

- Ако кажа, че никога не съм съжалявал ще излъжа. Имаше тежки моменти, особено след мача с ЦСКА, когато ми се струваше, че съм направил грешка. Националният отбор също е сериозно предизвикателство, две мнения няма. Сега обаче тази тема е загърбена, а животът е пред нас!

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

dieselrz
05.04.2008 13:42

Друго важно нещо е не да се привличат футболисти за по 1 сезон и то през който лъскат скамейката, ами такива в които наистина има потенциал и по възможност с по малко чужденци

Lucas_Podolski
04.04.2008 12:44

Единственото спасение е Парламента да се събере и да изомува един закон за насърчаването на вложенията в българския футбол, както направиха турците. И сега те се радват на победи на 1/4 финал в ШЛ и на едно силно първенство, пълно със звезди

rang73
03.04.2008 19:04

Единственото спасение за нашия футбол е: група от 10 отбора, дублиращи отбори в по долна дивизия, стадиони с евро лиценз, удостоверение за финансова стабилност на отборите в първа дивизия. Защо да не се мисли за регионални децки школи споносорирани от държавата.

MVP_
03.04.2008 18:03

Съгласен съм с идеята за 10 отбора. Например в Австрия и Швейцария стават много интересни и завързани първенства. Но докато клубовете не са готови да посрещат зимата, първенството трябва да е пролет-есен. И всеки да играе 4-пъти срещу всеки т.е. 36 кръга. Само това може да оправи качеството на първенството ни откъм конкуренция. А във Левски се вижда че се работи с ясен план за бъдещето. Най-много ме е яд че се правят излишни трагедии откъм загубите. В никоя друга държава няма такова смешно цупене на фенове, шефове и т.н. за една загуба. Вместо да продължат напред те коментират седмици наред за дадения мач.

sersema
03.04.2008 17:03

Едно поне е сигурно!!В Левски от 4-5 години на сам се работи по европейски с ясна визия за бъдещето!!За съжаление това не се вижда в нито един друг български отбор!!Колкото до нивото на българския футбол......нямам думи!!За мен единствения изход е А група от 10 финансово стабилни отбора с качествени стадиони и терени!!!Ако се въведат тези елементарни и ясни правила съм сигурен, че до 2-3 години България ще има всяка година отбор в ШЛ и поне 2 отбора в групите на UEFA!!