Заслужава ли си рискът на големите?

17:42
Заслужава ли си рискът на големите?
Животът на големите футболисти след прекратяването на кариерата им е изпълнен с постоянни обществени прояви, награждавания, церемонии, признание и голям медиен интерес. Легендите на световния футбол често рискуват имиджа си, като поемат селекцията на националните си отбори. В историята и настоящето на най-великата игра има няколко контрастиращи примери за успех и провал на големите футболисти, поели отборите на своите страни.

Най-пресният случай е този на Диего Армандо Марадона, който стана селекционер на Аржентина. Като футболист той е световен шампион от финалите в Мексико през 1986 година. Марадона се радва на изумителна популярност в целия свят, но дали тя ще оцелее след като вече е наставник на "гаучосите"? "Не бих застанал на този пост, ако бях уплашен за бъдещето си. Ще беда страхливец, ако не поема отговорността и не направя всичко възможно Аржентина да побеждава", заяви Дон Диего след назначаването си.

Успехи

\"\" Друга легенда на световния футбол - Франц Бекенбауер, който е един от най-добрите играчи на своето време, става селекционер на Германия, като успява да се изкачи на световния връх и като футболист, и като наставник. "Да си селекционер на националния отбор на страната си е една от най-трудните задачи във футбола", заявява Бекенбауер, а от германските селекционери след това в различна степен до неговите успехи успяват да се доближат Берти Фогс, Руди Фьолер и Юрген Клинсман.

\"\" Първият човек, който успява да спечели Световното първенство по футбол, като играч и като треньор е Марио Загало. Два пъти той е носител на златните медали като футболист и веднъж като селекционер на "селесао". Загало вдига световната купа през 1958 и през 1962 година като играч в състава на Бразилия. Той става световен шампион и като наставник на "кариоките" на Мондиал 1970.

\"\" Бившият френски полузащитник Мишел Платини също е бил селекционер на националния отбор на страната си, като постижението му е класиране на Европейското първенство през 1992 година в Швеция, където "петлите" отпадат в груповата фаза. В момента Мишел Платини е президент на европейската футболна централа УЕФА.


Неуспехи

\"\" Христо Стоичков е най-добрият български футболист за всички времена. Той е постигнал повече от всеки друг българин на клубно и национално ниво. Камата бе начело на селекцията на България три години, като под негово ръководство "трикольорите" не успяха да се класират на Мондиал 2006 в Германия. Според Стоичков себераздаването както на треньорския щаб, така и на всички футболисти в отбора е единствения път към успеха.

\"\" Румънската футболна легенда Георги Хаджи, който като играч има отбелязани 35 гола в 125 срещи на Румъния и е личен приятел с Христо Стоичков, също не успява като селекционер на северната ни съседка. Хаджи води отбора за период от 6 месеца, но не успява да класира тима за финалите на Мондиал 2002 в Япония и Южна Корея.


\"\" Списъкът продължава с легендарния нападател на Милан и Холандия Марко ван Бастен. Гениалните изпълнения на холандеца за италианския гранд и за "лалетата" не му помагат особено като селекционер на националния отбор. Холандия напуска световното първенство в Германия през 2006 година в осминафиналната фаза, след загуба от Португалия с 0:1. Като основен виновник е посочен селекционерът Марко ван Бастен, който по това време е в сериозен конфликт с Рууд ван Нистелрой и голмайсторът е оставен на скамейката за важната среща.

Фактите показват, че много от легендите на световния футбол имат куража да приемат трудната задача да станат селекционери на националните си отбори - макар резултатите, които постигат да са различни. Смелостта е налице, но дали Диего Марадона ще постигне успехи като наставник на Аржентина или ще претърпи провал? Заслужава ли си рискът на големите?

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

PRI_A_TEL
24.11.2008 18:06

Според мен едни от наи добрите играчи като таланти се намират в Аржентина. Повечето клубове изкупуват Бразилски и Аржентински играчи още от 18 годишна възраст. По малко пари се дават за аржентинските играчи които не отстъпват по качество на Бразилските, а и по мое мнение има много по голямо количество добри млади играчи. Голямо количество от закупените играчи преди са играли като титуляри за Аржентинските отбори, а в европеиските са резерви или играят при групата под 19 години. За един млад футболист когато не играе за първият отбор, пада качеството му на игра, но въпреки всичко има много добри футболисти Аржентинци които играят навсякъде по света и са много повече отколкото можете да си представите, затова на Марадона ще му е супер лесно да направи отбор, по лесно от това здраве му кажи, затова и обикаля да ги гледа как играят.

StoneBlade
14.11.2008 00:02

sedefawe
Любител
Пуснато на
2008-11-13 2211

нито един български треньор не е виновен за загубите на неговият отбор.проблема е в самите играчи ... те нямат желание за игра нямат хъс играят само за пари ... само парите могат да ги мотивират и то не достатъчно пък и пари в бг няма така че .... или падаме или късмет на всички.... Ето това е поне 1 човек който мисли правилно

Може да има и още...Браво и на тях

sedefawe
13.11.2008 22:28

нито един български треньор не е виновен за загубите на неговият отбор.проблема е в самите играчи ... те нямат желание за игра нямат хъс играят само за пари ... само парите могат да ги мотивират и то не достатъчно пък и пари в бг няма така че .... или падаме или късмет на всички

bat_boiko309
13.11.2008 20:05

защо да се счита стоичков за неуспял?!? кой трениор на нашите постигна нещо в последните години?!? просто като няма класни играчи не става. дори и да се бяхме класирали пак щяха да ни утупат. не става с 2-3 да играеш с/у най-силните в европа. истината е че нямаме класни играчи и най-вероятно няма да имаме. все пак ако беше някой с повечко мозък и по-умерен темперамент можеше и да има някакъв успех с националите, но това щеше да бъде в един или два мача с по-големи отбори, но не и нещо значително

MeToDueB
13.11.2008 19:17

Офф братле .. ти колко си зле.. не е истина. За Аржентина той е бог, аржентинците го имат за бог, а целия свят за гениален футболист. Какво, като е взимал наркотици. Колко от големите звезди са го правели, не говоря за футбол, но в музиката в киното и т.н ...

Той беше голям играч и такъв ще си остане завинаги. Той е легенда !!!

Въпреки, че се друсаше, играеше по начин, който никой друг футболист не го е правил. Той си има собствен стил, който само Лео Меси може да опита да имитира с успех

koko_dinev
13.11.2008 18:50

Да се чуди човек на тези аржентинци? Как могат да сложат чиста проба наркоман за треньор

svetlio_vn
13.11.2008 18:12

Според мен Марадона ще е във втората категория . Не знам само защо Йохан Кройф е пропуснат в първата ?