Емил Велев: Някои хора завиждат, че съм в Левски

12:05
Емил Велев: Някои хора завиждат, че съм в Левски
Да си треньор на Левски не е леко. Това усеща вече трети месец Емил Велев. Изненадващо за всички, а и за него самия, той бе назначен часове след напускането на Велислав Вуцов през август. Следващите дни и седмици не бяха приятни, а едва ли някой би искал да е на мястото на Велев, след като Левски последователно отпадна от Шампионска лига и УЕФА. Сините продължиха с неубедителните игри и в българското първенство. Затова и "7 дни спорт" потърси Емил Велев за интервю.

- Г-н Велев, излезе ли Левски от кризата?

- Силно казано е да се твърди, че напълно сме преодолeли срива, в който бяхме, но постепенно нещата се нормализират. Стараем се с повече работа в тренировките и раздаване в мачовете да преодолеем трудните мигове. Разбира се, това, което стана, също дълго ще се помни. Левски работи, за да преодолее кризата.

- На какво се дължи лятното фиаско?

- Комплекс от много неща. Напуснаха ни 7-8 основни футболисти, които участваха в успехите на Левски последните години. На тяхно място влязоха доскорошните резерви, а това неминуемо се отразява. От стария състав останаха само Петков, Миланов, Вагнер, останалите бяха нови или резервите от предишния отбор. Смяната на Велислав Вуцов също дойде изненадващо за всички. Моето назначаване бе неочаквано, отделно се почувства несигурност у самите играчи и те сякаш не си вярваха, че могат да успеят, макар че повечето от тях имат качества да играят за Левски.

- Как ще преодолеете случилото се?

- С победи и добри игри срещу всеки съперник. Само така ще се измъкнем, ще натрупаме самочувствие.

- Какво липсва на Левски сега?

- Не бих казал, че липсва нещо кой знае какво. Като отделни единици играчите ни са отлични и много добри. Проблемът е в сработването и езиковата бариера. Тя е пречка в отделните линии. Ако се познават добре, ако са играли дълго време заедно, ако няма езикова бариера, то Левски ще е много по-силен със същите тези играчи. Сега имаме доста чужденци, а и нови момчета от школата. Рабех, Жоазиньо, Зе Соарес, Бистрон, Тиберканин са чужденци. Нови са Георги Христов, Гаджев.

- Има ли напрежение между тях в съблекалнята?

- Всичко е спокойно, независимо от написаното във вестниците. Играчите са били откровени с мен, аз с тях - същo.

- Постоянно се говори за вашата смяна и как Красимир Балъков вече събирал екип за работа в Левски.

- Това за мен са несериозни неща. Говорил съм нееднократно с Тодор Батков. Собственикът на клуба ми каза, че няма намерение да прави рокади. Вярвам, че ако е решил да ме смени, първо ще го каже на мен самия. Всичко останало е спекулация. И те целят да разконцентрират Левски, а не Емил Велев.

- Голяма ли е разликата между това да сте помощник и треньор на Левски?

- Сега отговорността пада изцяло върху мен. Аз нося последствията и грешките. Имам екип, с който се разбирам и работя добре - Тони Здравков, Ники Митов, Руслан Михайлов, който отговаря за вратарите, и Ясен Екимов за физическата подготовка. Без тях няма да се справя.

- Докога имате договор и имате ли неустойка в него?

- Подписах за две години, но не съм го и поглеждал този договор.

- За мнозина не вие определяте състава си?

- Това е несериозно. Аз съм човекът, който взима крайното решение. Не крия, че обсъждам нещата с помощниците си, те дават мнение, но
отговорността е моя.

- След дербито с ЦСКА Лъчезар Танев обяви, че Левски е на път да съсипе кариерата на Николай Димитров. В следващите два мача Хичо бе титуляр. Да не би това да е станало под нечий натиск?


- Няма такова нещо. Състава на Левски определям според моментното състояние и нищо друго. В Бургас избрахме да играем система 4-4-2. Към нея Хичо е по-добре пригоден, там се изисква и връщане в защита, затова и той игра.Лъчо Танев може да има мнение и да го споделя, но аз решавам кой ще играе и кой не.

- Справедливи ли бяха глобите, които собственикът наложи?

- Никога не съм бил привърженик на санкции, нито като футболист, нито сега като треньор. Собственикът е над нас, така е решил, това е направил. Нямаме право да коментираме неговото решение. Глобите са и справедливи, след като Левски изпусна голям шанс с второто си влизане в групите на Шампионска лига. От това участие в касата на клуба се очакваха още 8 млн. евро.

- За какво ще играе Левски този сезон?

- Докато съм в клуба, няма да чуете нищо друго освен това, че всеки мач ще играем за победа. Имаме сили до края на този дял от шампионата да спечелим всичките си оставащи мачове.

- Поддържате ли връзка със Станимир Стоилов и Велислав Вуцов?

- Да, чувам се с тях. Даже разговарях със Стоилов преди интервюто.

- Съжалявате ли, че станахте треньор на Левски?

- Не. Щом ти предлагат да водиш Левски, трябва да приемеш. Не очаквах да стане по този начин, това ме изненада.

- Повече приятели или врагове имате сега?

- Изненадан съм от някои реакции на хора, които сега не са в Левски. Бивши кадри на клуба са, но говорят доста негативно и преднамерено срещу мен, доста коментират и явно завиждат, че съм треньор на Левски. Но не се притеснявам, тъй като от малък съм се научил да се боря с препятствията.

- Кой е футболът, който харесвате?

- Допада ми холандската школа. Следя развитието им, гледам много техни мачове. Искам да заимствам и приложа в Левски определени неща.

- Като кой холандски отбор искате да играе Левски?


- Като никой. Искам Левски да играе като Левски - винаги нападателно.

- Наясно ли сте с това колко футболисти ще вземете зимата?

- Следим доста играчи, но не е редно да обсъждаме и коментираме, тъй като те са обвързани в момента с отбори. Имам единомислие с Даниел Боримиров и заедно обсъждаме трансферната политика. И той, както и аз сме на нови позиции, все още се учим. Даниел е играл в Германия, иска да наложи в Левски дисциплина и линията, която се използва в Бундеслигата.

- Присъства ли Боримиров на разборите ви?

- Да, обсъждаме всичко с него, но не се меси в състава ми, ако това имате предвид.

- С кой футболист сте склонен да се разделите?


- Ако има оферта, която устройва клуба, няма да спирам никого. Имаме добри футболисти и трябва да се дава път на младите. Опитвам тях да налагам, както сега се случва с Генев и Балтанов.

- Къде ще е Левски в края на сезона?

- На първо място. Имаме сили да сме шампиони и вярвам, че ще станем.

- Кой ще ви е конкурент за титлата?

- За мен основен претендент ще е Литекс, имат добър отбор и треньор.

- Ами ЦСКА?

- ЦСКА е вечният ни конкурент, но Литекс има по-добър отбор, след нашия обаче.

- По-слабо ли е първенството сега?

- Не. Определено е по-честно и оспорвано. Не съм съгласен с мненията, че е слабо, тъй като следя и футбола в други държави.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Enrico_24
24.11.2008 09:49

Кокала мисля че няма да е треньор на пролет..така че да не говори кой ще е шампион!!!
Мисля,че ЦСКА ако си взема мача в Мездра,ще са с едни гърди напред на пролет))

svetlio_vn
14.11.2008 20:20

"От стария състав останаха само Петков, Миланов, Вагнер" - на мен , като привърженик на "Левски" , ми рисна от оправдания - а нима не останаха Рабех , Тасевски , Н.Димитров ; Зе Суареш , Жоазиньо , Миро Иванов макар да не бяха твърди титуляри играеха доста често и миналия сезон . Гонзо също не го броя за нов . Единствените такива са са Бистрон , Рашид и Жоро Христов . И докога ще чакаме "Левски" да изиграе сносен мач г-н Велев ? Вървим нагоре ?!? По какво съдите - по измъчения успех със Спартак ли ? "Левски" в момента с всеки мач показва , че в по-жалко състояние не е бил години наред

stef_sh
14.11.2008 15:53

- Къде ще е Левски в края на сезона?

- На първо място. Имаме сили да сме шампиони и вярвам, че ще станем.

ХАХА Има да си мечтаеш... нали и за Шампионска лига си мечтахте сички Бате Борисов .. ама НА яко да ви стане

leketoo
14.11.2008 12:41

Абе Кокъл луд ли си ве! Кой ти завижда и за кво?? Водиш ебахти трагичния отбор, дето няма един свестен играч и си чиста проба селянин! Феновете те помпят постоянно, че си прост и да се махаш от отборът! Кой ща остави тебе да водиш рогатите? Пътник си , ама сега няма кой да поеме разбитата команда, на никой не му се занимава с трагедията. И не само Литекс има по-добри играчи от Вас