Иван Славков: Не сме готови за нашето си първенство, камо ли за европейско

18:27
Иван Славков: Не сме готови за нашето си първенство, камо ли за европейско
България и Румъния ще издигнат обща кандидатура за домакинството на европейското първенство по футбол през 2020 година, обяви президентът на УЕФА Мишел Платини при посещението си в София. Новината дойде изненадващо за всички. "Всеки ден" потърси мнението на бившия президент на БФС и председател на БОК Иван Славков.

- Г-н Славков, България и Румъния ще издигнат обща кандидатура за домакин на европейското първенство през 2020. Какво е вашето мнение?

- Сега не мога да кажа какво е. Първо, защото съм се откъснал от тази работа. После, аз се занимавах и с кандидатурата на България за домакинство на зимните олимпийски игри през 2014 година, две кандидатури направих. Но питайте Станишев. Защото тогава държавата фактически пое ангажимента и работата беше стигнала почти до добро финализиране. Така че, питайте Станишев или който ще е следващият министър-председател, това няма никакво значение. Държавата трябва да гарантира, но при това състояние на държавата всичко е химера. Химера, защото видяхме какво става с Полша и Украйна. Заплашиха ги, че ще им отнемат домакинството, а и двете страни са къде-къде по-мощни от нас. Просто много добре знаете каква е ситуацията. Без сериозна държавна гаранция, подчертавам, а не такива бригадирски напъни, "Дайте да дадем", нищо нема да стане.

- Да разбирам, че мнението ви е, че няма да можем да се справим с евентуално домакинство?

- Ако държавата даде, но в момента съм песимист.

- Само това ли ще бъдат проблемите пред България?

- Не, разбира се. Проблемите са гигантски. Това първо изисква огромно напрежение - строително, което са финанси. Кой ще ги даде? Кой ще ги гарантира? Иска организация, иска вътрешен транспорт, хотели, летища, нова телевизия и т.н.

- Според вас България не е готова да бъде домакин?

- За момента не сме готови, разбира се. Ние не сме готови за нашето си първенство, пък камо ли за европейското. Вие виждате, че отборите ни не играят на собствените си стадиони, на чужди терени. Идеята естествено е много хубава, но без държавна гаранция няма как да стане. Без големи първенства нашият спорт, независимо какво е, отива в десета глуха. Аз съм за такова нещо, но съм песимист.

- По време на вашето управление в БФС имало ли е идеи за кандидатстване за голям форум?

- Не, след като държавата не гарантира, независимо кой е председател на Футболния съюз, това са си пожелания. Това не е работа на една федерация.

- Вчера Платини разкри, че централата разследва един съмнителен мач с българско участие.


- Ние сме членове на УЕФА, така че ако имат данни... Не знам откъде имат сигнала, не знам и за кой мач става въпрос, но линията е такава. Вие видяхте колко наказания раздаде УЕФА за такива корупционни участия във вътрешните първенства на държавите, така че и ние може да го отнесен, разбира се, ако се докаже. Аз не знам какъв е случаят и какъв е сигналът.

- Платини се изказа и за отнетия лиценз на ЦСКА за евротурнирите. Вие имате ли мнение по въпроса?

- Ами, и там не се знае. Ето, виждате, едните говорят едно, другите друго. Доколкото чух интервюто на Платини, той каза, че това си е работа на националната федерация, те не се бъркат в това. Т.е. БФС е изпълнил някакво решение на УЕФА, което е задължително. Ние не бива да прехвърляме нашите си проблеми на друг, както сега всички се оправдават за бедите, че ни нареждал Европейският съюз. Какво може да ни нареди Европейският съюз? Нищо! Що само на нас ни наредиха да закрием атомните електроцентрали? Защо на нас ни наредиха кривите краставици и т.н. Това е положението.

- Какво е мнението ви за новото футболно първенство? Доста по-равностойно е, но като че ли лидерите са по-слаби.

- Не го следя. От време на време гледам някой мач, но първенството си е първенство. Аз съм против намаляване на броя на отборите в "А" група, защото в Холандия и във Финландия първата група е смесена от професионални и аматьорски отбори. Така че това да се играят повече мачове не е нищо лошо. Ако намалят мачовете, другите ще трябва да играят контроли с тези отбори, които ще ги изхвърлят, ако искат да си поддържат формата. Това ще унищожи футбола в половин България, но не искам да се бъркам.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация