Чужденец поема националния?!

13:42
Чужденец поема националния?!
Европейските квалификации все още на са завършили, но това не пречи да се започне за пореден път със спекулациите относно бъдещето на националния ни отбор и по-конкретно с въпроса - кой ще поеме контрола в свои ръце?

Президентът на Българския Футболен Съюз Боби Михайлов подчерта, че все по осезаема е нуждата от наистина добър специалист, какъвто може да намерим единствено извън България.

Естествено, нещата веднага ще придобият двойнствен характер, като разделението на групички ще бъде за българин и за чужденец. Дано само тези хора изхождат не толкова от собствените си облаги, а наистина каквото и решение да вземат, то да бъде изцяло в полза на страната ни.

Факт е, че в България добри специалисти не липсват. Но доказани, това вече е нещо различно. Единственият по-сериозен успех като треньор на националната гарнитура е този, на сегашния треньор Димитър Пенев, в онова "американско лято" на 1994 година. Публична тайна е, че стратегът от Мировяне разполагаше с изключителни футболисти и единствено, което правеше бе, да ги остави на свободен режим. Практика, която прилага, но далеч не така успешно и със сегашната ни гарнитура.

В момента най - титулуваният български треньор, или поне считаният за такъв, е Мъри Стоилов. Начело на единия от столичните грандове той съумя да вкара отбора в групите на Уефа, дори да ги премине, събра нужния коефициент за поставен отбор в предгруповата фаза на ШЛ и после всички знаем какво се случи - първият български отбор, който се класира на такова високо ниво.

Резултатите му не останаха незабелязани и много хора виждаха в негово лице новият треньор на А отбора след Стоичков. Да, но Мъри реши да загърби националния интерес за сметка на клубния и вероятно под натиска на синята управа във футболните върхове, пое националите, единствено за мачовете с Беларус. Разликата в играта при Стоичков и Стоилов бе огромна, особено при гостуването ни на бившата руска република. После обаче , Мъри си удържа на думата и се завърна в "Левски", може би уплашен от тежестта, която  трябваше да носи на плещите си с цел класиране на европейския форум в Австрия и Швейцария през 2008 година.

Други варианти за роден треньор, някои от които дори вече ръководили тима ни, са имената на Димитър Димитров (Херо), Георги Василев, Александър Станков, Стойчо Младенов.

Преди време се спекулираше много с имената на Любко Петрович и Миодраг Йешич, като първия има солидна визитка зад гърба си и една спечелена купа на шампионите с отбора на Цървена Звезда. Що се отнася до Йешич, неговото уволнение от Борисовата градина си остава загадка. Виновен или прокуден, това само той и някой други бивши служители в клуба могат да знаят.

Варианти за треньори, вярвам, ще има и то не един. Въпросът, обаче, опира до това какъв човек точно е необходим, защото всички видяхме какво направи Ериксон начело на Англия и какво прави в момента като мениджър на Манчестър Сити.

Нужно е треньорът, освен доказан специалист, да бъде и добър психолог, защото битката започва много преди самия мач и ако играчите ти не си повярват, то успехът едва ли ще кацне сам на рамото им.

На обикновения запалянко като мен и като вас не му остава нищо друго, освен да продължи да следи сагата около треньорското поприще на възможно най-високия връх - този на националната гарнитура.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

Pogity
07.09.2008 14:13

мда и аз така мисля 4е мъри стоилов е идеалният 4овек за националния !!! Показа го и на няколко ПР срещи и тогава си побеждавахме с по 2 гола разлика !!!! Но кои да разбере ние ли ?! трябва боби михаилов да е разбрал но .... явно НЕ !!!!

BianconeroBG
19.10.2007 14:27

Камата... кой ти писа текста Точно Мъри е треньорът "родил се" ( не разбирам защо е в кавички, все пак) за сегашния и бъдещ национален отбор.

kuk0
19.10.2007 11:38

Не разбирам защо държи на скамейката или дори не вика за мачовете Валери Домовчийски (Левски) и Георги Христов (Ботев Пд) kuk0

SaSho_Bg
18.10.2007 08:37

Аз съм на мнение,че всички "играчи" (или поне 80 %) от тоя отбор трябва да се махнат и на тяхно място да се вземат и обиграват млади момчета,които играят в и за България.Така ще може да се събират и обиграват по често, а и няма да играят толкова за пари, колкото да се докажат.А треньора задължително трябва да е добър психолог и специалист,но не люпко петрович или йешич.

MARKIMARK
17.10.2007 21:43

BG SI IMA DOSTATJ4NO DOBRI TRENIORI ZA NACIONALNIAT OTBOR.NE NI TRIABVAT OTREPKI OT VJN. SAMO EDNA MALKA PODROBNOST,NO NAI-VAJNATA. NAZNA4ETE PROF. M I S H O B A C H V A R O V (4OVEKJT KOITO IMA 99% ZASLUGA ZA KLASIRANETO NA BG NA 4 MIASTO NA MUNDIAL94) ZA TRENIOR ILI KONSULTANT PO FIZI4ESKATA PODGOTOVKA. ZASHTOTO S TRENIROVKA OT 20 min.IZOMETRIA +40 min.4iki-riki V KARENCE REZULTATI NE SE GONIAT. TRIABVA MAX.BEGOVA TRENIROVKA. A, MISHO BA4VAROV E NAI-DOBAR...V EVROPA.

kamata
17.10.2007 12:29

Принципно манталитетът на българите като цяло има нужда от психологически ремонт, не подход, а ремонт

EMRE_5
16.10.2007 18:46

Защо не пробваме с Еди Ераносян ?

vallige
16.10.2007 14:35

Язък че го няма МИКЕЛС р.може и МЕНОТИ(ако е жив) но не КРОЙФ защото националите ще го бастисат