Андрей Аршавин: Стоичков ми беше идол

19:04
Андрей Аршавин: Стоичков ми беше идол
Ако имаше "Златна топка" за изненадата на годината, то определено Андрей Аршавин щеше да грабне отличието. През 2007/2008 с клуба, спонсориран от най-големия износител на природен газ в света - компанията "Газпром", с фенове като премиера Владимир Путин и президента Медведев, той завоюва Купата на УЕФА и европейската Суперкупа, плюс националната купа и титлата в първенството. Но като малък не свързал професионалното си бъдеще с футбола. Сега шефовете на Зенит се питат дали да не продадат скъпоценното си бижу на онзи, който предложи най-изгодна оферта през януари. Въпреки че днес Андрей не може да се оплаче от безпаричие (2,5 милиона евро му е заплатата, а от спонсорски договори получава общо 6 млн. евро, б. р.).

- Съседите ви са се оплаквали, че ритате постоянно топка вкъщи.

- Моят баща ме заведе да тренирам в Смена, където останах до 17-годишна възраст, след което се преместих в юношеската школа на Зенит. Той се състезаваше, макар не на много високо ниво, и аз често ходех да го гледам на стадиона. Футболът ми харесваше от самото начало.

- Какви са първите ви спомени оттогава?

- Един, много хубав, е свързан с Италия. През 1991, когато бях на 10 г., участвахме на детски турнир на Апенините. Аз си носех малка чанта, а се върнах у дома с десет сака, пълни с подаръци. Беше първото ми пътуване извън Съветския съюз и беше невероятно! Бяхме съветски деца, не знаехме нищо и за нас това бе сякаш сме кацнали на чужда планета. Обикаляхме много в Италия - Аоста, Торино, Флоренция, като навсякъде живеехме задружно.

- Каква представа си изградихте за италианците тогава?

- Струваше ми се, че по характер приличат много на руснаците. Винаги се събирахме с една дузина хора, които говореха много и всички искаха да ни почерпят с нещо за ядене. Така беше навсякъде. Италианците са открити, добродушни, обичат децата и са доста гостоприемни. Всеки от нас се завърна с един куп подаръци.

- Тогава сте играл като халф. Кога се преквалифицирахте като нападател?

- В Зенит. Най-много настояваше да играя като нападател чешкият специалист Петржела, който водеше тима през 2003. Оттогава играя в атаката отдясно, но за мен няма значение фланга, по който ще атакувам. Сега Адвокаат казва за мен и за Дани, че можем да играем навсякъде, където ни харесва, и че имаме пълната свобода да разменяме позициите си. В националния отбор на Русия трябва да пресирам дефанзивния халф на съперника, докато в Зенит задачата ми е да си пазя зоната отдясно на атаката.

- На какво ви научиха холандските треньори?


- На психология, и то предимно в националния отбор. Бяхме вече свикнали с един по-демократичен стил на работа, тоест тренировките ни станаха по-свободни, по-открити и решенията на селекционера се обсъждаха предварително с играчите. Но за много съотборници в националния идването на Хидинк беше истинска новост. Гуус ни освободи психически, с него не се мисли само за футбол.

- Какви са разликите между двамата холандци - Адвокаат и Хидинк?

- Хидинк е по-открит и по-весел. Адвокаат е затворен или "облачен", както се казва в Русия. Но също така е и по-строг. От тактическа гледна точка стилът на двамата е еднакъв. Откакто двамата пристигнаха в Русия (от 2006, б. р.), се научих да играя по-добре.

- Подобрява ли се руският футбол?

- В руския футбол напоследък се въртят големи пари и отборите могат да купуват качествени играчи. Макар че световните звезди не идват все още в нашия шампионат и не мисля, че някога ще дойдат. Успехът на националния отбор мога да го обясня единствено с Хидинк, той е нашата звезда.

- В дебюта на Зенит в Шампионската лига се затруднихте и отпаднахте от борбата за осминафиналите.

- В сравнение с Купата на УЕФА нивото в Шампионската лига е по-високо. Въпреки че през сезон 2007/2008 във втория по сила европейски турнир надвихме отбори като Виляреал, Олимпик Марсили), Байер Леверкузен, Байерн Мюнхен и Рейнджърс.

- Кой е фаворит за спечелването на Шампионската лига?

- Доста са силните отбори - Манчестър Юнайтед, Челси, Реал Мадрид, Барселона, Арсенал, доста са ...

- Кои играчи ви харесват?

- Роналдиньо и Ибрахимович. Опитвам да ги следя внимателно, когато има техни мачове. Роналдиньо ми допада, защото се вижда, че се наслаждава на професията си на футболист. И макар че по някой път се изявява като солист, се забавлява до побъркване. Ибра има впечатлителна техника, но понякога е малко мързелив на терена, не си дава много зор.

- Кои ви бяха идолите като малък?

- Стоичков, Ромарио, а след това Роналдо и Роналдиньо. Всички от Барселона, отбора, на който бях привърженик, защото ми харесваше техният стил.

- Барса беше един от отборите, които ви търсиха през лятото.

- Аз все още имам голямо желание да премина някъде в чужбина. Бих искал да играя в Англия или Испания. Барса е любимият ми отбор, в Англия първо харесвах Манчестър Юнайтед, сега повече ми харесва Челси.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

LukaBrazi
12.02.2009 15:46

да ама Бербо никога няма да спечели златната топка,и затова Христо ще си остане недостижим *smile*

Enrico_24
03.12.2008 11:09

Браво на Ицата!!!
и в Русия са гледали неговите изяви...!?
)))

captain123
02.12.2008 10:39

Хубаво е да знаеш че, на известен футболист като Аршавин Стоичков му е идол. Нека да се разбере че, и ние сме дали нещо на света.

FLY_I
02.12.2008 09:15

Берботов е добър обаче никога, никога няма да задмине Стойчков.А златната топка също никога нама да отиде при Бербатов,дори ме дъмнява да бъде сред претендентите.

donovan
01.12.2008 22:27

Стоичков..той е човекът който ме кара да бъда горд,че съм БЪЛГАРИН!Макар,че той си беше спринтьор,страшно бърз и за това спечели толкова много..Бербатов според мен отдавна го е задминал,само дето няма Златна топка Лично на мен Бербо почва да ми харесва повече,защото виждаме,че е техничен и има много силен удар!

svetlio_vn
01.12.2008 20:03

И на мен играчът Стоичков ми беше идол , но треньорът и човекът - по-добре да да замълча .