Евертън - Ливърпул - едно различно дерби

14:32
Евертън - Ливърпул - едно различно дерби


Двеста и три изиграни двубоя, шестдесет и четири победи за Евертън, шестдесет и две равенства и седемдесет и седем победи за Ливърпул. Това е сухата статистика между двата гранда от града на "Бийтълс".

Пред прага сме на двеста и четвъртото дерби, което идва в момент на криза и в двата отбора, въпреки отрицанието на Джерард за такава пред пресата.

Когато говорим за дербита, особено тези на Албиона, каквито са двубоите между Юнайтед и Сити, между Арсенал и Тотнъм, между Шефилд Юнайтед и Шефилд Уензди, говорим за непримиримост не само между играчите на терена, но и между феновете по трибуните.

Именно тук е най-голямата разлика между всички тези дербита и това на мърдсисайци. Никъде другаде по света и червени и сини не са така близо едни до други. Прегърнати, пеещи и подкрепящи всеки своя отбор, но само в онези деветдесет минути, докато се играе мача. После заедно се обединяват около каузата, че няма по велики отбори от техните и че Ливърпул е истинският център на световния футбол.

Човешкото, което е залегнало във всеки един фен и на Ливърпул, и на Евертън, бе демонстрирано повече от явно в онзи миг, когато на "Анфийлд" се чу химна на карамелите в памет на убитото по-рано дете, симпатизиращо на сините.

Връщайки се към предстоящия двубой, трябва да споменем, че и двата отбора ще излязат с единствената мисъл за победа и защита на собствената чест. Ако единият от тях съумее да спечели, то победата ще бъде предимно на психологическа основа, което може да се окаже трамплин за още нови победи.

В последното дерби на "Гудисън парк" домакините буквално развенчаха своя гост, побеждавайки го с класическото три на нула. Повече от ясно е, че сега всички онези единадесет в червени фланелки ще искат да се реваншират пред своите фенове за тази унизителна загуба. Това,  едва ли ще стане така лесно, имайки в предвид изравнената статистика.

Какво ще се случи в действителност ни предстои да видим в събота следобед. Единственото сигурно нещо е това, че след изиграване на двубоя, животът в града няма да се промени и привържениците отново ще бъдат едно цяло, колкото и странно да изглежда отстрани.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация