Астън Вила - Ман Юнайтед 1:4

00:00
Астън Вила - Ман Юнайтед 1:4

След като страстите от мачовете на националните отбори започнаха да утихват, на хоризонта отново се показаха дербитата на клубно ниво в Европа.

В заключителния мач от Английската Висша лига в събота вечер един срещу друг на "Вила Парк" излязоха местният Астън Вила и шампионите от Манчестър Юнайтед. Вярвам, че всеки решил да отдели час и половина на тази среща, не е останал разочарован от продукцията, която тези два тима изнесоха.

Противно на логиката за домакински натиск, гостите започнаха по-активно срещата, но не създадоха опасности пред вратата на Скот Карсън. За сметка на това, първата чиста голова възможност се откри пред бирмингамци и те се възползваха от нея. В 13-тата минута, след центриране отляво, Габриел Агбонлахор се извиси над всички в пеналта и прати кълбото зад Ван дер Саар. Попадението смути възпитаниците на сър Алекс и те дадоха на още два пъти шанс на Вила сериозно да обстрелват холандския страж . Шампионите се опитваха с центрирания да изведат двамата си нападатели на стрелкови позиции, но срещу високите Зат Найт и Олоф Мелберг това нямаше как да стане.

В 27-та минута, Рууни и Тевес взаимодействаха добре и използвайки своето най-голямо предимство, а именно бързината, осъществиха двойно подаване, което изведе Тевес на добра възможност за гол, но той прати топката над вратата. Домакините започнаха да приемат играта все по-навътре в своята половина, а в един момент между халфовата линия и защитниците имаше около 10-12 метра разстояние. За голям отбор като Манчестър Юнайтед не беше нужна друга покана, за да вкарат гол. След 36 минути игра Нани пусна пас успоредно на голлинията, Рууни изскочи зад гърба на отбраната на Вила и прати топката в долния ляв ъгъл за 1-1.

Оттук до края на първата част момчетата на сър Алекс нанесоха своя решителен удар. Преди това, обаче Габриел Агбонлахор беше съборен в наказателното поле на Манчестър от Рио Фърдинанд след самостоятелен пробив, но не последва реакция от съдията. Минута преди края на редовните 45 за първата част, грешка в защитния вал на бирмингамци остави сам на точката на дузпата Уейн Рууни, а за нападател от неговия ранг такива положения рядко се пропускат - 1-2.

Точно когато феновете на домакините решиха, че това ще е резултата, с който отборите ще се приберат на почивката, дойде нова грешка в отбраната на тима, воден от Мартин О\'Нийл. След изпълнение на корнер, защитник в "синьо-червено" с мъка изби топката от голлинията, но тя попадна в Рио Фърдинанд, който от метър и половина-два направи резултата 1-3.

Вила платиха скъпо за това, че затвориха играта толкова рано. Освен това "моторът" на тима - Гарет Бари не беше в добра форма този следобед. Явно доста тежко му се беше отразил двубоя в Москва, който националният тим на Англия загуби. Вместо през него да минават всички атаки както обикновено, за цялото първо полувреме той имаше само шест отиграни паса към свои съотборници.

Все пак Бари напомни за себе си в 51-та минута. Подаде страхотен извеждащ пас към Габриел Агбонлахор, последният преодоля Едвин ван дер Саар, но избяга прекалено вляво от вратата и успя да спечели единствено корнер.

Точно когато се виждаше пробуждане в редиците на Вила, в 60-тата минута съдията Марк Клатъмбърг показа втори жълт картон на халфа Найджъл Рио-Коукър за нарушение срещу Андерсон и това окончателно прекърши съотборниците на Стилян Петров.

Седем минути по-късно към душовете пое и вратарят Скот Карсън, който останал сам срещу Уейн Рууни, в опит да му попречи да стреля към вратата, го спъна. Клатъмбърг нямаше друга възможност освен да извади директен червен картон и да отсъди дузпа за Юнайтед. Малка утеха за феновете на "Вила Парк" беше фактът, че резервният страж Стюард Тейлър, заменил Ашли Йънг, отрази блестящо удара на Рууни от бялата точка. Тейлър имаше още няколко добри прояви до края на срещата, като дори може да спори за приза- "най-добър играч на Астън Вила в мача", въпреки че игра само около 25 минути.

Четвърт час преди края на двубоя Райън Гигс навлезе в пеналта на домакините, стреля към вратата, Лаурсен се опита да избие с глава, но вместо това затрудни още повече своя вратар и си вкара автогол за 1-4. До края и двата отбора доиграваха срещата с мисъл към предстоящите мачове.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация