Уикенд с аромат на европейски футбол

08:18
Уикенд с аромат на европейски футбол
Очакванията ми за зрелищен футбол по стадионите на Европа се оправдаха. Предварително сочените за дерби срещи се оказаха именно такива, украсени от множество голове, червени картони и игра, която би задоволила и нaй - претенциозния във футболно отношение зрител.

В кървавото шотландско дерби, Глазгоу буквално прегази своите съграждани от Селтик с класическото 3:0 и даде сериозна заявка за прекъсване хегамонията в  последните години на бяло-зелените. Деветте жълти картона за отбора на символичния гост са достатъчно добър показател за градуса на напрежение, който е властвал на зеления килим.

В друго едно дерби, това между Евертън и Ливърпул, зрителите също са останали доволни. Обрати, червени картони, дузпи и скоростни атаки към двете врати, всичко това с марката английски футбол. Първо полувреме преминало равностойно, но украсено от автогола на Хюпия, силен Ливърпул и лека подкрепа от страна на съдията във второто, за да се стигне до крайното един на два и глътка въздух на червените, които ще излязат в добро настроение за двубоя с Бешикташ от Шампионската лига.

Не по-малко интересен бе двубоя на "Вила Парк", където домакините посрещнаха настоящия шампион. Добро начало за домакините и гол аванс, който сякаш раздразни лъва и крайния резултат от един на четири говори красноречиво. Радостното за Сър Алекс е и пробуждането на Руни, отчел се с две попадения довели до обрата.

В Германия хамбургерите не позволиха да се превърнат в апетитна хапка за миналогодишния шампион от Щутгарт и след хеттрик на Ивица Олич (първи за клуба от 1963г. насам), то гостите си тръгнаха с подвита опашка и четири гола в своята врата.

Основния претендент за титлата през тази година, Байерн Мюнхен успя да постигне ценен успех с два на един при визитата си в Бохум и да задържи позициите си в челото.

В Италия, предварителните очаквания за горещи мигове в Рим се оправдаха и отборите на Рома и Наполи сътвориха невиждан празник за привържениците на стадиона. Обрати, много голове и четири на четири, всичко това говори за стойността на мача.

Изненадата дойде от Милано, където отбора на Милан загуби нови три точки и с това сякаш показа, че кризата в клуба се задълбочава. Победите от своя страна на Юве и Интер доведоха до увеличаване разликата пред другите два претендента от Рим и Милано и нещата за есенен първенец твърде вероятно ще се решават в директен мач между сините и бяло-черните.

В Испания изненади не липсваха, както и много голове. Ла Коруня се опита да се надиграва с Валенсия, но явно за последните вечерта бе повече от успешна  и четирите гола във вратата на домакините донесоха ценните три точки.

Едно от дербитата бе това между "жълтата подводница" и непобеденият до момента каталунски гранд  Барселона. Две дузпи за домакините и краен резултат три на един са фактите, които можем да отбележим в този двубой.
 
Другият испански колос Реал Мадрид не успя да се възползва от грешката на основния си конкурент за титлата и също допусна поражение при визитата си на Еспаньол. Ранен гол за домакините още във втората минута, ново попадение в началото на втората част, дело на Тамудо и късен гол в продълженията за Реал украсиха вечерта в Барселона.

В Холандия АЗ Алкмаар загуби в последните секунди домакинството си от Хеервен, което показва нарастващата криза в този отбор. Другата изненада дойде от "Амстел арина", където домакина Аякс не успя да пречупи волята на НЕК и нулевото равенство, като че ли отразява най-правилно събитията в тази среща.

В цялата тази пъстра картина не виждам как бихме могли да впишем и нашето родно първенство. Който е наблюдавал дербито между пловдивското Локо и лидера до момента "ЦСКА" едва ли е останал очарован от футбола, който ни предложиха двата отбора.

Хубавото е, че отбора на Славия не "легна" на Литекс и съумя да ги победи за първи път от много време, като с това силно разклати стола на Ферарио Спасов, а човекът спокойно заяви след мача - "няма да ми е за първи път да ме уволнят".

Ето такива нюанси властват по българските терени, а това едва ли е от полза на някого, още повече на зрителите, които няма как да се завърнат по стадионите, особено в тези студени дни. Вярвам всеки от вас, както и аз самият, е предпочел да седне пред телевизора и да се наслади на футбола с марка "Европа", защото ние скоро едва ли ще бъдем европейци, поне във футболно отношение.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация