Филип Филипов: Никой не ми е казвал, че ще ставам шеф в ЦСКА

13:12
Филип Филипов: Никой не ми е казвал, че ще ставам шеф в ЦСКА
“Червените” са убедителни лидери, но са далеч от играта на предходните шампионски тимове на “армейците”, твърди наставникът на Вихрен.

Вихрен победи Берое с 2:0, така тимът от Сандаски е 11 място, с 8 точки преднина пред Марек, който е на 13-та позиция. Поне засега Вихрен дава сериозна заявка, че и догодина ще е “А” група. Филип Филипов е изпълнителен директор и наставник на Вихрен Сандански. Той е с голяма заслуга за стабилизирането на състава. Според някои слухове Филип Филипов е бъдещ изпълнителен директор на ЦСКА, след като Прамод Митал продаде акциите си. Твърди се, че “червените” са подготвили два екипа. Единият е пратен да се “шлайфа” в Пирин, а другият - във Вихрен. И понеже Вихрен по-добре се представя, Филип Филипов бил най-вероятния заместник на Александър Томов, който щял да напусне, след като Прамод Митал се раздели с акциите си. Ето какво каза специално пред Winner.Bg Филип Филипов.

- Г-н Филипов, твърди се, че според определени финансови кръгове около ЦСКА, при смяна на клубното ръководство, вие сте предвиден като бъдещият действен човек на “червените”. Ще признаете ли, че имате шанс да станете изпълнителен шеф на ЦСКА от лятото?

- За първи научавам подобно нещо.

- Навярно ще кажете, че няма проведени разговори по тази тема с вас?! Е, ние не сме наивни в такъв ранен етап да изповядате всичките си бъдещи намерения…

- Даже съм изненадан от тази информация.

- Намеква се, че вие сте показали по-голям професионализъм от Иво Котев в Пирин?

- Първо, мен никой не ме е пращал в Сандански. Във Вихрен ме доведе един приятел, а господин Динев ми даде възможността да работя. За което съм му много благодарен. Така, че не мога да приема твърдението, че някой от ЦСКА ме е пратил във Вихрен да се усъвършенствам или не знам какво.

- Получихте ли покана за празненството по случай 60-годишния юбилей на ЦСКА?

- Не. Не съм получил.

- Ще си купите ли билет за празненствата в НДК?

- Не знам, защото не съм наясно какви ще са служебните ми задължения, каква ще ми е личната програма.

- ЦСКА не е с убедителна, а с убийствена преднина пред втория. В същото време играта на “червените” не е убедителна, доказателство за това е, че на срещите на “армейците” ходят по 1000-2000 зрители?

- На Стойчо Младенов не му бе леко. Той трябваше на всяка цена да направи ЦСКА шампион. Според мен в ЦСКА няма чак толкова добри футболисти, както се твърди, че е направена суперселекция. За мен основните състезатели на ЦСКА са си българите – Велизар Димитров, Емил Гъргоров, Йордан Тодоров, Тунчев, Котев , Иво Петров. Това са сигурните футболисти, които дават нивото, атракцията. “Червените” побеждават неизменно, ще станат шампиони, но моето мнение е, че ЦСКА е малко далеч от стила на игра, който е имал през годините. На “Армията” липсва атракцията, головете. Не случайно ЦСКА е с най-добрата защита, но в класацията за нападателите, е назад. Публиката на ЦСКА и Левски отива на мач, за да види победа с 3-4-5 гола, а не с едно на мъка. Отделно възможностите между отборите доста се поизравниха и всеки тим се старае да вземе нещо. Според мен поради тези причини ЦСКА играе практично, с оглед на целите си.

- Но нали футбола е заради феновете?

- А феновете са за това, да обичат отбора, дори когато отборът не се представя на максимално ниво. Не може тимът ти да става шампион със смазваща преднина, а цесекарят да не ходи на мачове.

- Коректно ли бе привличането на Евгени Йорданов в ЦСКА?

- Коректност във футбола липсва. Чиликов си тръгва, Гарсес се контузи, в ЦСКА преценяват, че им трябва Евгени Йорданов, и му предлагат по-добри условия. Вихрен бе на 15-то място , с минимални шансове да оцелее в “А” група, ЦСКА се бори за шампионска титла, мисля, че всеки на мястото на Евгени Йорданов би предпочел офертата на “армейците”.

- В този малък “Син сити”, наречен Сандански, успявате ли да опазите футболистите си от греховните съблазни?

- Не знам какво толкова е греховен Сандански. Хубав, слънчев, спокоен град! Щом играят добре футболистите ми, значи няма нищо нередно.

- Вирен е отборът с най-много чужденци. Колко от тях ще останат и за следващия сезон?

- Ще разговаряме, ще видим. С 4-5 от тях имаме двугодишни договори и те със сигурност остават, с другите ще преговаряме. Но мисля, че и те имат желание да не си тръгнат, защото им харесва Сандански, още повече, че Вихрен е в подем, върви напред…

- Бихте ли направили прогноза, кои ще са трите изпадащи от “А” група отбори?

- За себе си ги знам, но не искам да ги назовавам, защото може да се получи изненада.

- И все пак?

- Мисля, че тройката ще се определи измежду Видима-Раковски, Беласица, Марек, Спартак Вн. Обаче не искам много да прогнозирам и да говоря, защото и Вихрен все още не си е подсигурил мястото в “А” група за идния сезон. Не е хубаво да се говори в аванс, за да не предизвикваме съдбата.

- Тази седмица и на “Българска армия” и на “Герена” свирнаха смешни дузпи за ЦСКА и Левски. Не само от Локо Пд и Видима, а от Славия и Беласица също се оплакаха от съдийството. Вие имате ли забележки към реферите и те ощетяват ли ви срещу големите клубове?

- От мачовете, с така, наречените големи клубове играхме с Локо Сф. Мога да кажа, че в този мач нямахме претенции към арбитрите. Специално за тази среща от Локо Сф изразиха недоволството си за не отсъдена дузпа в тяхна полза. Така са видели ситуацията в 90-тата минута. Тогава от Локо претендираха, че наш футболист е играл с ръка в наказателното ни поле… Нормално е силните отбори, когато губят да търсят вина в съдийството. Аз съм изказал два пъти възмущение от отсъждания на арбитри. Единият път след като победихме Спартак Вн във Варна, и в Благоевград, където бяхме надиграни от Пирин. В Благоевград спечелихме точката с малко късмет. Но въпреки това имам оплаквания от тези два мача, в които съдиите свириха тенденциозно. Всеки може да направи грешка, всеки бърка. Предпочитам да загубя мач с дузпа, но съдията да е свирил добре, отколкото цяла среща да ни къса нервите като реферира в една посока и не позволя на състава ти да покаже възможностите. Тук е мястото да кажа, че на Вихрен доста рефери свирят добре. На двубоя ни със Славия Ангел Ангелов отсъждаше онова, което се случваше на терена. Генов постъпи по същия начин при премерването на силите ни с Берое. Според мен много е важно арбитрите да са необвързани. Защото има доста рефери, които влизат в нерегламентирани контакти с клубни босове, които са обвързани с дадени клубове. Това им пречи да свирят нормално.

- Да, но ако попитаме треньора на Берое Илиян Илиев, който получи червен картон от Генов, той ще е на различно от вашето мнение?

- С Илиян Илиев сме много добри приятели… Генов отсъди корнер, тъч реферът посочи аут, Илиян реагира и получи червения картон. Мисля, че не беше толкова фатално дали топката е в аут или в корнер. Понякога при безобидни ситуации се случват скандали. От мен много малко арбитри може да се оплачат, защото аз специално почти не разговарям със съдии по време на мачове, с изключение на един-два случая, когато са свирили безобразно.

- Кога ще се подобри футбола в България?

- Тогава, когато след мач се коментират изявите на футболистите, а не съдията. Сега почти всяка пресконференция започва с : “Аз не обичам да коментирам съдийството, обаче този път искам да заявя, че реферът ни свири безобразно!”.

- Българските съдии не могат да ръководят мачове или не искат?

- Ние имаме много добри арбитри, с много добри качества, даже мисля, че са на европейско ниво. За да има качествен футбол, нужно е и качествено съдийство.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация