Български триумфи на "Аустрелиън Оупън"

11:39
Български триумфи на "Аустрелиън Оупън"
Новата седмица стартира със страхотни успехи в тениса на най-добрите състезатели на България в Мелбърн, на едно от най-престижните състезания в този спорт - "Аустрелиън Оупън".

Първата ни ракета при дамите Цветана Пиронкова сложи началото на отличния ден за България, преминавайки първи кръг след победа над французойката Полин Парментие. Макар и трудно, Цвети стигна до успех в три сета 6-4, 3-6, 6-3, след един час и 53 минути битка на корта. В следващия кръг съперничка на 23-годишната пловдивчанка ще бъде румънката Моника Никулеску, която е 85-та в световната ранглиста.

Малко по-малко от два часа след победата на Цвети, 19-годишният Григор Димитров записа исторически успех, побеждавайки убедително 38-ия в света Андрей Голубьов. Гришо стигна до основната схема след три победи в квалификациите, а днес отстрани казахстанеца след само час и 33 минути игра с чиста победа в три сета. С това Димитров записа името си като втория след Орлин Станойчев българин с победа на турнир от "Големия шлем" и първият с успех в основната схема на "Аустрелиън Оупън".
Със спечелените точки Григор Димитров ще влезе в Топ 100 за първи път и ще стане най-предно класираният българин за всички времена.

Във втори кръг той ще играе срещу Станислас Вавринка от Швейцария, който тръгна с победа срещу руснака Теймураз Габашвили. Най-любопитната подробност за предстоящия сблъсък между Вавринка и Гришо е фактът, че треньор на швейцареца в момента е Петер Лундгрен. Именитият шведски специалист бе наставник на Григор Димитров до средата на миналата година, но успехите така и не идваха. Двамата се разделиха в началото на юни, а Лундгрен обяви, че причина за слабите игри на българина е липсата на борбеност у него. Сега Гришо има идеална възможност да докаже на бившия си треньор, че е станал друг играч при новия си наставник Питър Макнамара. Под неговото ръководство талантът от Хасково спечели три "фючърса" и също толкова състезания от сериите "чалънджър" за по-малко от половин година.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

doomsday
18.01.2011 21:58

като преди мача на григор на 2-ри корт има да се играят Women's Singles - 2nd Round
Arantxa Rus(NED) vs. Svetlana Kuznetsova(RUS)[23]
Men's Singles - 2nd Round
Benoit Paire(FRA) vs. Ivan Ljubicic(CRO)[17]
Women's Singles - 2nd Round
Vesna Manasieva(RUS) vs. Marion Bartoli(FRA)[15]

doomsday
18.01.2011 21:55

Григор е 4-ти мач на 2-ри корт, които е телевизионен....Пиронкова е 3-ти мач на 6-ти корт, които не е телевизионен

mumata
17.01.2011 19:35

някой да каже кога ще играе григор

krisoBG
17.01.2011 16:12

дано да се справят и във 2-рите кръгове.. Цвети просто е задължена да бие, докато на Гришо ще му е адски трудно.. Вавринка е страхотен играч, вече спечели турнир на АТП през тази година, но все пак успех на Гришо. гордеем се с вас.

Dagoberty1
17.01.2011 13:05

Браво и на Цвети,и на Григор.Смятам,че Григор има сили да отстрани Вавринка,който не е знай кво.Що се отнася до пловдивчанката смятам,че е класи над румънката *beer*

kapoB
17.01.2011 12:10

Браво и на Гришо и на Цвети!!! *beer* *party* *thumb_up*

pavkata27
17.01.2011 11:48

Браво на нашите.Пожелавам и още успехи