Венци Стефанов: Футболът ни трябва да командват онези, които дават пари

17:31
Венци Стефанов: Футболът ни трябва да командват онези, които дават пари
Защо главните редактори на спортните вестници ходят на мачове в Ловеч, а не идват на ст. “Славия”, попита босът Президентът на Славия бе гост в актуално студио “Дерби”. Той говори и специално за winner.bg

- Г-н Стефанов, много скандали има в българския футбол в последно време. Как може да се оправят нещата?

- Вие, журналистите, знаете къде са язвите в българския футбол и не бива да си затваряте очите. Ето, в Ловеч на мача ни с Литекс имаше трима главни редактори на спортни вестници. Че защо не идват на Славия? А защо ходят само в Ловеч, понеже им е по-близо ли?! Смях! Чудя се седалищата на тези вестници дали са в София или в Ловеч. Канил съм и сега ги каня, ама не идват. Знам утре главните редактори какво ще пишат за мен, ама съм свикнал. Те си затварят очите за проблемите и ги търсят не там, където са. А основния проблем е, че футболът ни не се ръководи от онези, които го издържат. И какво се получава. Идват, свирят услужливи рефери, следват успехи. Но после пристига съдия от чужбина, не го интересува Левски ли си, Мевски ли си, Тампере отнася нашия евробоец, а той догодина пак се прави на голям. Ама бил си в Шампионска лига. Бил си, но сега не си... Защо да говорим с официални фрази и да се залъгваме с едни и същи приказки. Правим предавания, пълним вестниците, вместо да отиваме напред, ние се оказваме встрани.

- Смятате ли, че УС на ПФЛ може да промени нещо във футбола ни?

- УС на ПФЛ е телевизор без говор.

- Защо?

- Тъй като ПФЛ взима решения, които обаче после не са валидни, защото не са гласувани от Изпълкома. От ПФЛ нищо не зависи. Нито едно решение, което е взела Лигата в последните 10 години не е било миродавно, ако Изпълкома не каже “Да!”. Вальо Михов колко години иска да вземе и да провежда първенството, отговорят му “Да, бе, ама това ние ще управляваме, а онова ти”. Като искат БФС да има Изпълком, нека ги разхождат по мачове, на националния отбор, стига държавния тим дай Боже, повече да играе. Нека членовете на ИК ги снимат, ама да не взимат решения, а да го оставят това нас, клубните ръководители, които даваме парите. Не може цял живот да си се хранил от футбола, друг да дава кинтите, а ти да го управляваш. Едни издържат отбора, правят терени, школи, плашат такси, а трети само командорят в нечия изгода. Къде го има това?! Ние работим да върнем хората на трибуните, а някои ги гонят, с разни решения

- Футбол се създава на подходяща база?

- Като не можеш да създаваш футболна база, прави кегелбан, бадмингтон, шашки, петанка. Ако имаш дупе, вкарваш пари и играеш футбол. Ако нямаш, няма какво да правиш. Първо трябва да дадеш, за да вземеш. Не като някои президенти, чийто отбори играят на точен резултат и падат с по 3-4 гола разлика.

- Марек ли имате предвид?

- Вие го казахте. Съдиите, футболистите, базата искат пари, нали някой трябва да даде

- Вярвате ли, че през тази година ще се вземе принципно решение да се играят мачове на 5-8 стадиона, а другите да ги затворят, тъй като не отговарят на изискванията?

- Това може да бъде първата положителна крачка по отношение на футбола ни. Дано се случи! Има клубове, които за 3-6 месеца не могат да оправят стадионите си. Това не може да се получи. Нужно е да привлекат чужди инвеститори. Може ли да не си забил един пирон в съблекалнята, а да разчиташ да печелиш само от залагане на Еврофутбол.

- Предвиждате ли някакъв ремонт на стадион “Славия”?

- 50 години никой, нищо не бе правил. Няма Строителни войски, няма това, онова. Дойдохме ние и почнахме всяка година да отделяме по 50 000 - 200 000 лева. Тази година прокапва козирката, стягаме я, после даваме пази за зали, другата – за съблекални, тоалетни и т.н. Сега се налага да заделим 250 000 лева... Не може да има футбол в градове, само защото трябвало да правим футболна география.

- Славия би ли участвал в Интертото?

- Това може да реши треньора на Славия. За мен не е никакъв проблем да участваме в евротурнирите. Но искам да го направим това само по един, единствен начин - с игра. Не искам да отидем и да ни хване румънски или молдовски тим и да ни скъса от бой. Или да дойдат скиорите от Финландия и да ни направят за резил, да ни обрулят шушоните в първия кръг и да се чудим като някои, как да оправдаваме резила. Много важно, че си участвал в евро битки.

- Наставникът на Славия докога има договор?

- Доживотен.

- Имате играчи под наем, кога ще си ги върнете?

- За тези, които са в чужбина ли имате предвид?!

- Примерно за Благо Георгиев?

- Не го мислете него. Благо има оферти от Англия, Германия, Русия. Той засега няма да играе за Славия. Е, след години добре е дошъл, но нека сега си изкарва парите там, където се играе истински футбол. Тези, които искат да дойдат, добре дошли в Славия – Кушев, Здравков, Благо Георгиев, Тодор Колев, Чавдар Янков, Караславов, по добре да си стоят навън. Славия създава млади футболисти. Мисля, че по-добре е да правят футболисти за Европа, отколкото да си евробоец, да те бият скиори и да продаваш в Израел и в Кипър.

- Критикувахте предишните национални селекционери, че се поддавали на натиск?

- Е, как няма да ги критикувам, като им даваха бележки с имената, които трябва да викнат.

- Наистина ли го има това нещо?

- Е, не, това го има в бозаджийницита. Едно треньорче от Левски се изказа, че съм му се обаждал да вземе разни играчи от Славия. Казах му само, не се подигравай, взел си 8 футболисти от Левски за мач в който всички знаехме, че ще бием Беларус. Тогава този треньор бе за два мача, та във визитката му да пише, че е бил треньор на националния отбор.

- Имате предвид Станимир Стоилов?!

- Че кой друг?!

- Към Пламен Марков имате ли такива забележки?

- Ще видими дали ще имам. На лице са клубни ръководители, които със стил и метод на работа вкарват някого в “А” отбора, за да го продадат в големи първенства, пък после да ги трансферират в Кипър и в Израел.

- Поддържате ли тезата, че има много чужди футболисти в нашия футбол?

- Разбира се. Но те са тук, защото слабо се работи в детско-юношеските школи. Ето сега ще уволня трима треньори от Славия, понеже слабо работят. Раздал съм шуби, анцузи, а някои треньорчета с чадър в ръка, с трандафори хвърлят топката на игрището и оставят децата сами да израстват. Така няма да стане. Нужни са ми млади, интелигентни, работливи треньори.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

pafata
22.04.2008 09:41

На този само Левски му е в устата. Да си гледа собствения клуб и да остави големите намира.

mario1914
21.04.2008 23:30

Славия - Родопа 0-3 Моля пишете на кирилица, Благодарим Ви за разбирането!!!

betyourlife
21.04.2008 22:57

да ви кажа венци праи много за футбола в България и Славия най-вече и е прав за всичко което казва...аз съм тренирал там и виждам с очите си какво направи за децата!евалла да е жив и здрав