Купата на УЕФА - Начало на груповата фаза

18:02
Купата на УЕФА - Начало на груповата фаза

Купата на УЕФА винаги е била на много по-заден план от Шампионската Лига, но след въвеждането на груповата фаза, интересът към турнира се увеличи. За съжаление, за втори пореден сезон българските клубове не успяха да достигнат до този етап и да ни зарадват с мачове срещу европейски отбори. След паметната 2005 г., когато три български представителя мериха сили с останалите тимове в турнира, родните клубове значително занижиха стандарта на представянето си и всички до един отпаднаха в предварителните кръгове. Въпреки това, турнирът ни предоставя някои много интригуващи сблъсъци, които несъмнено ще предизвикат интерес:

В група "А" са съставите на Зенит, АЗ Алкмаар, Евертън, Нюрнберг и Лариса. Достигането до тази фаза на турнира несъмнено е голям успех за скромния гръцки тим и е твърде вероятно той да е аутсайдерът в групата. Зенит е много силен отбор и неслучайно е фаворит за титлата в Русия заедно със Спартак Москва. За момента руснаците вероятно ще съсредоточат повече сили в местния шампионат, от който остават само 3 кръга. В Санкт Петербург обаче се играе трудно и АЗ и Нюрнберг ще усетят това. АЗ Алкмаар се представя много слабо в Ередивизие, но възпитаниците на Ван Гаал са доказани турнирни бойци и имат достатъчно големи шансове за едно от първите три места. Евертън и Нюрнберг също притежават стойностни състави и амбиции да продължат в турнира. За фаворит в групата не може да се говори.

В група "B" играят Атлетико Мадрид, Локомотив Москва, ФК Копенхаген, Панатинайкос и Абърдийн. Шотландците едва ли ще са способни да направят нещо значимо. "Дюшекчиите" са явният фаворит в групата и със сигурност ще окупират едно от първите три места. Останалите три отбора сякаш имат изравнени сили и затова ни очаква една наистина интересна битка в тази петица.

В група "C" нещата са малко по-ясни. Виляреал, Фиорентина и АЕК Атина са големите имена тук, а Елфсборг и Млада Болеслав могат само да се гордеят, че са достигнали до груповата фаза след отстраняването съответно на Динамо Букурещ и Палермо. Все пак, задачата на гърците е малко по-трудна, защото домакинстват на Виляреал и Фиорентина и гостуват на смятаните за аутсайдери тимове. АЕК обаче показа, че се намира в отлична форма с петте си поредни победи в местното първенство и лесното отстраняване на Залцбург в предишния кръг.

В група "D" изпъкват съставите на Хамбургер и Рен, които поне на теория трябва да си осигурят класиране в следващата фаза на Купата на УЕФА. Базел, Динамо Загреб и Бран са отбори, намиращи се в добра форма. Швейцарците може би са с едни гърди напред, но хърватският шампион и бъдещият първенец на Норвегия доказаха, че са способни на изненади с отстраняването съответно на Аякс и Брюж. Програмата на Хамбургер не е благоприятна и няма да е чудно немският гранд също да изпита трудности в този етап от надпреварата. 

Група "E" е наглед една от най-равностойните. Силите на Спартак Москва, Леверкузен, Тулуза, Цюрих и Спарта Прага са до голяма степен изравнени, като може би само руският гранд и "аспирините" имат лек превес над останалите отбори, благодарение най-вече на опита си в евротурнирите и на доброто си реноме. Тук е доста възможно да се получат изненади и в нито един двубой победителят няма да е предварително ясен.

Група "F" не впечатлява с участниците в нея. Очевидно тук Байерн Мюнхен няма да срещне трудности по пътя си напред. Болтън, Спортинг Брага, Цървена Звезда и Арис не са големи имена и могат да бъдат доволни, че се намират в толкова лесна група. "Звездашите" са в по-неизгодна позиция, защото посрещат още в първия кръг баварския гранд, но те са се доказали като отбор, който не се страхува от никой. Битката за второто и третото място изглежда ще бъде интригуваща.

Група "G" има изявен фаворит в лицето на Тотнъм, макар че възпитаниците на Мартин Йол са неубедителни в Премиършип и неведнъж показаха, че не са способни на серия от победи. Хетафе и Апоел Тел Авив се намират в изключително слаба форма. Андерлехт също се представя под обикновеното си ниво в белгийския шампионат, а Олборг не е отбор, стряскащ с името си. Датчаните обаче отстраниха Сампдория и нищо чудно в тази лесна група да се намесят в борбата за първите три места. Всичките пет отбора вероятно ще се съсредоточат повече в местните си първенства. Именно заради това в тази група е възможно да се получат доста изненади.

В група "H" се открояват тимовете на Бордо и Галатасарай, които са се абонирали за първите две места, тъй като Аустрия Виена, Паниониос и Хелзингборг със сигурност им отстъпват по класа. Австрийците са в отлична форма и водят в Бундеслигата, докато гръцкият и шведският отбор са средняци в местните си шампионати. Това дава предимство на Аустрия поне на теория. Борбата за третото място ще е напрегната.
 
След шоуто наречено Шампионска Лига ни очакват едни много интересни сблъсъци и във втория най-престижен турнир в Европа. Надпреварата в груповата фаза на Купата на УЕФА обещава да бъде интригуваща.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

tsetso_b_67
26.10.2007 16:58

В този турнир просто отпиши английските и италианските отбори!

MoN4OoOo
26.10.2007 14:37

за сега както се развиват нещата , ако излезнат половината от прогнозите ще е късмет