Челси - Ман Сити 6:0

23:14
Челси - Ман Сити   6:0
В събота следобед един срещу друг на "Стамфорд Бридж" се изправиха отборите на Челси и Манчестър Сити. Домакините започваха да набират скорост, а "гражданите" трябваше да подобрят играта си като гост и да покажат, че могат да се мерят с големите в Англия. Мач, който щеше да отговори на много въпроси и точно това се случи след последния съдийски сигнал.

Срещата започна равностойно. Гостите имаха първата възможност за гол. В 3-тата минута Стивън Айрланд се оказа непокрит в полето на Челси, но не успя да засече по най-добрия начин топката с глава и Чех отрази удара му. След това опасните положения се пренесоха пред вратата на Харт. Нещото, което обаче липсваше на домакините беше последния пас, от който да се създаде положение за гол. Натискът даде резултат в 16-тата минута. Лампард намери с премерен пас непокрития Есиен, той навлезе в наказателното поле отдясно и с премерен удар от малък ъгъл откри головата сметка за своя тим - 1:0.

Един от малкото проблясъци на българина Мартин Петров този следобед беше в 25-тата минута. Тогава той обстрелва от около 25 метра вратата на домакините от пряк свободен удар. Добре намери десния ъгъл на Чех, но стражът отрази изтрела. През първия половин час Ричърд Дън печелеше личностния двубой с Дидие Дрогба и това държеше лондончани далеч от наказателното поле на Харт.

В една-две ситуации си пролича, че когато атаката се развива на скорост нападателя има предимство. Точно това беше в основата на втория гол за домакините в 31-та минута. Трийсетметров пас на Лампард намери Дрогба в полето на "гражданите" и той в типичен стил прати топката във вратата. Две минути по-късно, съдията Майк Райли подмина чиста дузпа след фаул срещу котдивоареца. Хаман го спъна в гръб на границата на наказателното поле, но Райли не посмя да даде нарушение. Атаките на столичани неспираха и само неумението на Саломон Калу да нанесе решителния удар, остави това 2:0 на светлинното табло непроменено.

Айрланд, в края на полувремето, изпусна една от малкото чисти голови ситуации за своя тим. В 38-та минута той беше оставен сам на дъгата на полето, но удара му мина на половин метър от десния стълб на Чех.

През първата част домакините използваха слабостите на Сити по крилата. Отдясно Стивън Айрлънд прекалено много навлизаше към центъра на терена и оголваше дясната зона. В същото време отляво Мартин Петров играеше доста напред и не помагаше достатъчно в дефанзивен план. Елано също не беше в позната си форма. Когато срещу него има толкова класни халфове неможе да разгърне качествата си. Изглеждаше бавен в отиграванията, прекалено задържаше топката и лесно му я отнемаха.

Втората част започна отново с надмощие на домакините. В 53-тата минута Райли не вдигна втори жълт картон и съответно червен на Майкъл Джонсън за грубо нарушение срещу Майкъл Есиен. Три минути по-късно всичко около крайния изход беше решено. Многоходова атака на Челси изведе Лампард на стрелкова позиция от точката на дузпата. Харт отрази с крак удара му, но Дрогба се беше пласирал добре, овладя на гърди избитата топка и без проблеми отбеляза второто си попадение за вечерта за 3:0.

След час игра, резултатът придоби изражението на разгром. След атрактивен пас със задна ножица на Алекс, Дрогба свали топката с глава за Джо Коул. Крилото си я пое, тръгна на скорост, надбяга персоналните си пазачи и вкара топката в долния десен ъгъл на вратаря. След 65-тата минута играта се успокои, започнаха смените в двата състава, но това не отне от желанието на лондончани да реализират още голове. До края, благодарение на две асистенции на Майкъл Есиен, имената си сред голмайсторите записаха Саломон Калу и влезлия като смяна Андрий Шевченко. Трябва да се отбележи, че украинеца игра с голямо желание и за 15-те минути, в които игра, не спираше да се движи по терена.

След края на срещата могат да се направят няколко извода. На първо място Челси отново започва да придобива някакъв облик - облик наложен от Аврам Грант. Израелецът се опитва да изгради атакуващ стил на игра и раздаване докрай на футболистите във всяка една среща. Този мач дойде навреме за домакините, за да покаже на останалите, че Лампард и компания се връщат в борбата за титлата. От друга страна срещата ясно показа колко голяма е разликата между тима на Манчестър Сити и отборите от Топ 4. Въпреки парите, които бяха вложени, "гражданите" все още имат много работа преди да мислят, че могат да оспорят хегамонията на тази четворка.

През зимата се очакват нови попълнения на "Дъ Сити ъф Манчестър", които несъмнено ще вдигнат още класата на тима, но е твърде рано да се мисли за нещо повече от класиране, по-предно от  местата даващи право на участие в зона УЕФА

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

pafata
28.10.2007 21:49

Отличен 6 просто. След такъв мач отборът трябва да тръгне нагоре.