Ливърпул - Арсенал - Шоуто на Джерард и Фабрегас

20:35
Ливърпул - Арсенал  - Шоуто на Джерард и Фабрегас

Цял уикенд феновете на английския футбол чакаха сблъсъка на "Анфийлд" между отборите на Ливърпул и Арсенал. Домакините бяха колебливи в изявите си в последно време, но едвали имаше по-добро място да отговорят подобаващо на своите критици. От другата страна "артилеристите" продължаваха да летят високо и все още непознаваха вкуса на загубата.

Трибуните избухнаха в радост още в самото начало на срещата. В 7-та минута домакините получиха правото да изпълнят пряк свободен удар, точно на границата на наказателното поле. С изпълнението се нагърби капитанът Стивън Джерард, който днес играеше мач номер 400 с червената фланелка. Той намери пролука в стената на гостите и с плътен удар вкара за 1:0.

От своя страна Арсенал бързо се отърси от ранния шок и още в 17-та минута Фабрегас намери с премерен пас Адебайор, който с финес пое топката, но докато се реши да стреля, Рейна скъси ъгъла и лесно отрази шута му. След двайсет минути игра, феновете на домакините отново изтръпнаха. След двойно подаване между Фабрегас и Росицки, последният се освободи по фланга и надбягвайки Карагър излезе на чиста позиция вляво от вратата на Рейна, но прехвърлящото подаване не беше достатъчно точно и Хупия съомя да изчисти преди голлинията отправената от Ебуе топка.

Домакините напомниха за себе си в 28-та минута. Една избита топка след изпълнение на корнер, попадна в Джерард, който дебнеше около дъгата на пеналта. Той без да се бави изтреля бомбен шут към Алмуния, но стражът се беше пласирал добре и успя да избие.

След половин час игра головите положения типично за големите английски дербита бяха малко. Действията се равиваха повече в центъра на терена, но нито един от двата отбора не успя да вземе сериозно териториално предимство.

Две минути преди почивката Адебайор беше изведен на чиста позиция, нещо което дори и той не очакваше и може би затова изтрела му беше слаб и лесно уловен от Рейна. Това беше и последното по-интересно положение за първото полувреме.

Въпреки, че Ливърпул водеха с 1:0, играта беше много равностойна. Гостите много затрудняваха халфовете на мърсисайдци със своята техника и размяна на голям брой пасове. Напред имаха добри идеи, но липсата на помощник, който да действа рамо до рамо с Адебайор, не им позволяваше да се установяват по трайно в полето на домакините. От другата страна Воронин и Торес останаха пълни анонимници след първите 45 минути. Логично Крауч влезе на мястото на "Ел Ниньо" и включването на английския национал даде мигновен резултат върху играта на тима в предни позиции. "Робокоп" раздвижи схемата на Бенитес и в началото на втората част отправи три доста опасни удара, но Алмуния отново беше на своето място.

Шест минути след подновяването на играта, дойде и най-сериозното положение за гол от страна на лондончани дотогава. Ебуе навлезе на скорост в наказателното поле, стреля, ударът му срещна лявата странична греда и рикуширалата се оказа доста трудна за Фабрегас и той не успя да я вкара в опразнената врата.

Играта продължи да е много равностойна, като Ливърпул разчитаха на стабилна защита и не позволяваха на гостите да стигнат до постъпите на вратата им. Карагър беше непробиваем, а Масчерано действаше близо до защитниците и допълнително даваше спокойствие в дефанзивен план.

Чак в 75-тата минута Венгер реши да включи в игра втори нападател в лицето на младия датчанин Никлас Бентнер. Въпреки, че той не направи нещо запомнящо се, веднага се усети неговата подкрепа и вече имаше повече острота в атаките на гостите.

Три минути по-късно Шави Алонсо беше сменен, заради получена контузия. Неговото излизане беше решаващо, защото дотогава той спираше много успешно атаките на "артилеристите", раздаваше се напълно и подсигуряваше Джерард, който имаше по-голяма свобода напред. След напускането му, връзката между атаката и защитата сякаш се разкъса, а формацията на Венгер усети слабоста в тима на домакините и се възползва по най-добрия начин.

Десет минут преди края логичното се случи и гостите заслужено отбелязаха гол, правейки резултата 1:1. Нетипична грешка за "мърсисайдци" остави Фабрегас без персонална опека.Той получи пас в перспектива, овладя топката в пеналта на домакините, направи още няколко крачки и вкара топката в долния десен ъгъл на вратата пазена от Рейна.

В 87-та минута лондончани отново оцелиха гредата. След удар от около 25 метра, отправен от Фабрегас, топката се спря в левия страничен стълб на вратата на домакините. Това беше последното по-опасно положение в мача и двата отбора си поделиха точките.

Равенство, от което определено домакините могат да се чувстват по-доволни, предвид  слабата им форма, която демонстрират в последните срещи. Тя се дължи най-вече на нападателите, които въпреки голямата си класа не могат да намерят пътя към вратата на противниците. Имена като Каут, Торес и Воронин бяха далеч от своите възможности този следобед.

Арсенал си тръгна с точка от "Анфийлд", която със сигурност е успех за тях. Можеше да вземат и трите точки, но гредите ги отказаха на два пъти. Това, което им липсваше днес, беше повече острота с атака, но когато излезеш със схема 4-5-1 на този стадион едвали можеш да разчиташ, че ще си доминиращия отбор.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

arsen
29.10.2007 18:10

Шоуто беше на Джерард и Целия Арсенал