Крилата в съвременния футбол

11:02
Крилата в съвременния футбол

В съвременния футбол всеки пост носи своята наслада на футболните привърженици и анализатори и има своето място във футболната история, но няма никакво съмнение,че офанзивните футболисти са най-предпочитаните, заради естетическата наслада, която доставят на аудиторията с играта си.

Фланговите играчи, наричани още крила, са част от тази група и несъмнено са сред най-ценените футболисти в света. Едно крило трябва да притежава задължително добра линейна скорост, прецизно центриране, богат арсенал от финтове и по възможност кинжален завършващ удар.

Тези качества са присъщи на няколко футболиста, които бих разгледал поотделно, като най-завършените флангови футболисти в съвременния футбол. Имената са добре познати на всеки футболен фен и след кратки анализи ще се опитам да стигна до извода кой е най-добрия измежду най-добрите в момента - Дейвид Бекъм, Кристиано Роналдо, Райън Гигс, Лионел Меси, Ариен Робен.

Дейвид Бекъм дълги години бе лидер на Манчестър Юнайтед и Англия преди да премине отвъд Ламанша в Испания при звездите на Реал Мадрид, където едва последният му сезон може да се окачестви с думата успешен. Спайс бой (Spice boy), както дръзко му бе лепнат този прякор от британските таблоиди, заради обвързването му с бившата певица от Спайс гърлс (Spice girls) Виктория, притежава всичко необходимо, за да бъде най-добрият, но както заяви екс-треньорът му в Манчестър Юнайтед Алекс Фъргюсън: "Все нещо му липсва, за да е номер 1", обвинявайки съпругата му Виктория в теглене кариерата на Бекъм назад.

Кой крив, кой прав, всеки знае сам за себе си, но Бекъм бе и все още е несравним лидер на терена - неговите подавания, пряк свободни удари и центрирания си остават емблематична марка в съвременния футбол. Човек с талант и характер, който сякаш бе прекалено отдаден на медийни изяви, което оказа голям ефект в представянията му на терена, особено в периода му в Испания.

Бекъм претърпя множество критики най-вече от тиражирания вестник "Марка" за футбола, който показва, но все пак англичанинът се оттегли с достойнство от европейската футболна сцена, печелейки титлата в Примера Дивизион под ръководството на Фабио Капело, след като направи блестящ втори полусезон. Безспорно един футболист, който заслужава поклон и адмирации.

Кристиано Роналдо, португалската звезда на Манчестър Юнайтед и нов идол на феновете на "червените дяволи", боготворели преди това Дейвид Бекъм. Роналдо загатна за качествата си още в ранна възраст при една среща между родния му Спортинг Лисабон и Манчестър Юнайтед, след която Алекс Фъргюсън веднага пожела крилото в своя отбор.

Шотландецът се сдоби с един наистина даровит футболист, който сякаш бе пропуснат от останалите "акули" на пазара, но едва миналия сезон младият португалец успя да разкрие пълния си потенциал. Роналдо реализира цели 23 гола, изключително постижение за едно крило и записа 20 асистенции, с които бе в основата на детронирането на шампиона Челси. Младежът не бе подминат от футболните специалисти и журналисти на Острова и обра всички награди в Премиършип - Играч на сезона в Англия в анкета на феновете, най-добър млад футболист и разбира се най-добър играч за сезон 2006-2007. Кристиано Роналдо притежава великолепен дрибъл с топка в крака, богат арсенал от финтове, прекрасно центриране и отличен удар.

Често португалецът е обвиняван за своите симулации, като дори на Мондиал 2006\' успя да изкара червен картон на своя клубен съотборник Уейн Рууни на мача Португалия - Англия с подобно изпълнение, но мнозина приемат това за вид футболно изкуство. Роналдо има бляскаво бъдеще пред себе си, след като е едва на 22 години, а вече е запазена марка в световния футбол.
 
Райън Гигс, третият футболист, включен в този символичен списък е поредният диамант от короната на Манчестър Юнайтед. 33-годишният уелсец е футболист на "червените дяволи" от далечната 1990 година и може да се каже, че е видял всичко във футбола.

Гигс има записани 513 мача за отбора от град Манчестър, в които е реализирал феноменалните 99 гола. Цифри, с които и най-великите биха се гордели. Гигс има спечелени рекордните 9 титли с екипа на Манчестър Юнайтед, като към тях добавя и престижната Купа на европейските шампиони, Интерконтиненталната купа, Суперкупата на Европа и още няколко трофея в Англия.

Като един от най-преуспелите футболисти в съвременния футбол, Гигс все още не е приключил с професионалната си кариера и продължава да се подвизава по левия фланг в състава на Алекс Фъргюсън - пост, който заема от 17 години. Уелсецът притежава отличен дрибъл, техника, поливалентност, центриране, удар и богат опит. Несъмнено модел за подражание за много от младите футболисти.

Лионел Меси - какво да кажем за младия аржентинец...? Едва на 20 години Меси е считан от мнозина за "новия Марадона". Твърдение, граничещо с лудостта и сюрреалистичното, но в действителност не толкова далеч от истината.

Безспорно Марадона е само един, но дори самият Дон Диего вижда в младия си сънародник своя наследник на футболната сцена. Меси успя да повтори и някои от най-запомнящите се моменти в кариерата на Марадона, а именно преминаването на цялата английска защита на Мондиал 86\' и голът му с ръка отново срещу "Трите лъва". Лео, както е наричан играчът на Барселона, направи две еднакви копия на изпълненията на своя идол и даде доста поводи за размисъл във футболния свят.

Аржентинецът притежава невероятен дрибъл с топка в крака, боравенето му с коженото кълбо и контрола са може би най-добрите в света, като мнозина смятат, че той превъзхожда бразилския плеймейкър на Милан Кака в това отношение и всъщност не са много далеч от истината. Меси умее да играе еднакво добре с двата крака, центриранията му са отлични, а завършващите удари безпощадни.

Въпреки скромните си размери и ръст (едва 169 см), младият талант върши страхотна работа в защита и отнемането на топката не е никакъв проблем за него - качество, което вече става все по-необходимо дори и на необременените с дефанзивни функции футболисти. След 78 мача, в които отбелязва 34 гола, печели две титли на Испания и една Шампионска лига, бъдещето на Меси изглежда предначертано с успехи, а хризматичното му присъствие на терена впечатлява дори сурови бизнесмени като Роман Абрамович и Масимо Морати. Не случайно за него в едно интервю Марадона възкликна: "Меси е не човек!".
 
Ариен Робен, едно от най-дискутираните имена през това футболно лято е футболист с много талант, но и също толкова малшанс. Холандецът е непрестанно преследван от контузии през последните година и половина, които го накараха да потърси трансфер в Испания, избягвайки от физическия футбол в Англия, където се подвизаваше до този сезон.

Робен направи голямо впечатление с изявите си в холандския ПСВ Айндховен, с който стана веднъж шампион на Холандия и спечели отличието "Йохан Кройф". Експлозивното крило премина в Челси, където дойде и пикът в кариерата му, спечелвайки два пъти Премиършип, два пъти Карлинг Къп и по веднъж Купата на Футболната Асоциация и Комюнити Шийлд. Холандецът игра и два полуфинала в Шампионската лига, злополучно загубени от неговия отбор.

За три сезона с екипа на Челси, Робен записа 67 мача, в които реализира 19 гола и записа 22 асистенции. Неговият баща и агент Ханс Робен реши да сменят обстановката и от този сезон, Робен-младши носи екипа на Реал Мадрид, с който тепърва му предстоят звездни мигове. Холандецът се отличава с отлична скорост, дрибъл, маневреност и техника. Пасовете, центриранията и ударите му са от най-високо ниво и само честите контузии го делят от най-добрите в бранша.
 
Едва ли има по-трудна задача да определиш кой е най-добрия сред тези имена, ала всяко нещо си има начало и край, и цикълът трябва да бъде затворен, както е в естествения път на всяко човешко същество. Въпреки неоспоримият талант на младите Роналдо, Меси и Робен и безспорния гений на Дейвид Бекъм, смятам, че стажът, футболът и успехите на Райън Гигс са несъизмерими с тези на неговите колеги. Дори в пребогатата футболна история, не са много имената на крилата, които могат да застанат редом до уелсеца, а в Англия в съзнанието ми изниква само името на фамозния Джон Барнс.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация