Шампионска лига - Групова фаза

18:19
Шампионска лига - Групова фаза

Пред прага сме на поредния кръг от двубоите в груповата фаза на Шампионската Лига. След изиграните три кръга, някой отбори събраха пълен актив от точки и спокойно гледат напред, докато други ще трябва тепърва да търсят своето място сред шестнадесетте най добри отбора.

В група "А" нещата се очертават твърде интересни и не е изключено в последните мачове да се определят първите два отбора, които ще продължат в турнира. Естествено отбора на Олимпик Марсилия е с най-големи шансове, но ако загуби гостуването си в Порто от едноименния отбор, то тогава нещата няма да са така розови. Всеки друг резултат, би означавал почти сигурно класиране за французите. Миналогодишният финалист, отборът на Ливърпул изживява труден период, както на домашна, така и на европейска сцена и ако не успее да победи Бешикташ у дома, то може да каже край на надеждите за пореден финал. Турците от своя страна подобриха шансовете си след като победиха именно английския гранд в последния си мач и сега ще търсят нов успех, но задачата им естествено няма да бъде никак лека на митичния "Анфийлд".

В група "B" за изненада може да се приеме второто място във временното класиране на норвежкия Розенборг. След като успяха да постигнат равенство при гостуването си на Челси и да победят у дома с 2:0 Валенсия, то норвежците имат отличния шанс да сътворят една от изненадите на турнира. Разбира се за целта, те трябва да не загубят при гостуването си на "прилепите" и да спечелят поне още една победа, но сякаш тази задача изглежда непосилна за тях. Испанският Валенсия е в криза и сега има възможността да излезе от нея с една убедителна победа над своя гост, победа в която аз лично не се съмнявам. Другите два отбора в групата - Шалке и Челси ще примерят за втори път сили, като този път лондончани ще бъдат домакин. Челси е и отбора, който оглавява еднолично тази група със седем точки и най-вероятно ще се класира още след мача с германците, тъй като те навлизат в чудесна форма и много трудно Шалке би съумял да ги спре.

Не по трудна за прогнозиране като развитие е и група "С", където са отборите на Реал Мадрид, Олимпиакос, Вердер и Лацио. Испанският гранд има преднина пред останалите три отбора, но в последния си мач при домакинството на Олимпиакос спечели в самия край, при това с човек повече. Сега на реванша в гръцката столица го чака много труден двубой, а феновете на гърците ще допринесат още повече за тежката обстановка. Олимпиакос не започна по най-добрия начин първенството, като позволи на съгражданите си от АЕК да се откъснат и то солидно, но за сметка на това в Шампионската Лига се представят повече от добре - равенство с Лацио у дома, победа като гост над Вердер и гореспоменатата загуба от Реал, след отлична игра. Дали ще съумеят да издържат на темпото ще видим утре вечер. Вердер и Лацио не успяват да накарат критиците да замлъкнат и определено феновете и треньорите им има какво да желаят още от тяхната игра. Очакват ни наистина интересни двубои до края, защото местата, които дават право да продължиш все още са вакантни.

В група "D" Милан и Шахтьор имат актив от 6 точки, а отборите на Бенфика и Селтик по три. И тук нещата са крайно неясни и имайки в предвид предстоящите мачове, то може да се заплетат още повече. Милан гостува в Донецк, след като преди две седмици разгроми местния Шахтьор с 4:1, но сега този сценарий едва ли би се повторил, особено като се вземе предвид и времето, което ще е доста студено. Този фактор, често е помагал на отборите от Русия и бившите републики, като очаквам и сега да създаде неприятности на италианците. Освен това, Милан е крайно непостоянен и загубата в Глазгоу доказва това. Именно пред своята публика Селтик изригва и сега всички надежди за успех над португалския Бенфика са свързани с победа и три точки, които да върнат отбора в борбата за едно от двете места даващи право на попадане в следващия етап от Шампионската Лига. Дали обаче ще успеят да победят не можем да кажем със сигурност, тъй като и португалците идват за победа, което прави сблъсъка крайно интересен.

В група "Е" соченият за фаворит тим на Барселона не допусна колебания в трите изиграни мача и ако не броим равенството срещу шотландския Рейнджърс, то закономерно водения от Рийкард отбор заема първата позиция. Изненадата за момента е отбора от Глазоу, който победи у дома немския шампион Щутгарт, после разгроми френския Лион, при това като гост и както вече споменахме направи равенство с каталунците. Седемте точки до момента отреждат на отбора втора позиция и много надежди за добър финал. Задачата обаче няма да бъде никак лесна, тъй като на отбора му предстои гостуване в Испания, а следващите ги Лион приемат разочарованието до момента Щутгарт и е най-вероятно точките преднина да бъдат сведени до една. Освен това предстои и директен мач между Рейнджърс и Лион в Шотландия, което прави битката за второто място повече от интересна.

Група "F" е събрала отборите на Манчестър Юнайтед, Рома, Спортинг Лисабон и Динамо Киев. Отбора на сър Алекс постигна пълен актив от точки след трите си победи и вече може да гледа по-спокойно на развоя в своята група, но не бива да се отпуска, защото футбола е непредвидима игра и изненади никога не липсват. По-интересна е битката за второто място, където отборите на "римските вълци" и португалския Спортинг ще трябва да премерят своите сили един срещу друг, а предимството на лисабонци идва от тяхното домакинство. При всеки друг развой, различен от домакинска победа и предвид сигурните три точки за Манчестър Юнайтед срещу изпадналия в криза отбор на Динамо Киев, то нещата в група "F" ще бъдат почти ясни.

В група "G" битката за първите две места ще се води между Интер, Фенербахче и ПСВ Айндховен, докато отбора на ЦСКА Москва ще се надява да се класира на третата позиция, за да продължи своето участие в турнира на Уефа. Италиянският гранд Интер приема именно руския отбор и ако успее да победи ще направи огромна крачка към своето класиране. Далеч по завързан се очертава двубоя между "фенерите" и "филипсите", като холандския шампион не трябва да губи, ако иска да съхрани своите надежди. В противен случай и в тази група нещата може да добият яснота още след изиграването на двубоите от 4-ия кръг в групите.

Като че ли най ясна още след тегленето на жребия се очерта група "H", където са отборите на Арсенал, Севиля, Славия Прага и Стяуа. "Топчиите" съвсем закономерно извоюваха три победи, като прави впечатление лекотата с която играят особено пред своя публика. Другият сочен за фаворит тим на Севиля, допусна поражение на старта, но после стабилизира играта си и надигра останалите два отбора, а победите във вътрешното първенство над Валенсия и Реал показват, че отбора отново напипва своя игрови ритъм. Ако Арсенал и Севиля успеят да спечелят своите гостувания, то те ще се класират за следващия етап предварително, а отборите от Чехия и Румъния ще трябва да решат задочния спор за третото място помежду си.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация