Най-странният мач в историята на футбола (видео)

13:10
Най-странният мач в историята на футбола (видео)
На какво ли не са ставали свидетели любителите на най-великата игра в света от създаването й до днес. Историята е съхранила изключително много незабравими събития, които са се записали със златни букви в ценните футболни книжа. Специално за Вас, скъпи приятели, в продължение на няколко седмици ще ви представим най-запомнящите се мачове, рекорди и класации, скандали и други много интересни факти, които имат специално отредено място в историята на футбола. В тази първа част от поредицата ще ви запознаем с най-странния футболен двубой за всички времена.

Превъртаме календара назад със 17 години и се пренасяме в първия месец на далечната 1994. Футболният свят прави приготовления за Мондиал '94, който предстои да се проведе в САЩ през летните месеци юни и юли. Изключение прави едно райско кътче, където на феновете на любимата игра дори и през ума им не минава, че наближава първенството на планетата. Става дума за Карибския регион. Незаинтересоваността на футболните привърженици в тези географски ширини се дължи на започващите битки от квалификационния кръг на поредното издание на турнира Карибска Шел Купа (Shell Carribbean Cup), в който участват представителните отбори на държавите от региона. Според регламента, 19-те отбора участници в предварителния кръг се разпределят в 6 групи и се играе по системата "всеки срещу всеки по веднъж", като победителят от всяка получава правото да участва във финалите на надпреварата, а крайният победител гарантира мястото си в следващото издание на континенталния турнир на зона КОНКАКАФ, а именно "Голд Къп".

Взираме поглед към група "А", която в сравнение с останалите 5 изглежда, че ще бъде най-интересна и оспорвана. Тя е съставена от футболните джуджета Барбадос, Гренада и Пуерто Рико, като и трите отбора имат горе-долу равни шансове да завършат на първо място.

В първия мач от група "А" Пуерто Рико надделява над Барбадос с минималното 1:0 и така временно оглавява класирането. Втората среща е между отборите на Пуерто Рико и Гренада. Този сблъсък завършва при резултат 2:0 в полза на Гренада. След тези два мача ситуацията в групата изглежда по следния начин: Гренада заема първото място в подреждането на група "А", представителният тим на Пуерто Рико е 2-и и няма абсолютно никакви шансове да продължи напред в турнира, а Барбадос се намира на последното 3-о място без спечелена точка, но има реални шансове да спечели групата. Последният двубой е между съставите на Барбадос и Гренада. Решителната битка се играе на барбадоска земя, на националния стадион, който се намира в едно от предградията на столицата Бриджтаун. Преди решителния сблъсък обстановката в лагера на домакините е напрегната, тъй като само при едно условие могат да изместят съперниците си от върха на класирането. Пътят на Барбадос към следващия етап на турнира минава през задължителна победа с поне два гола разлика над Гренада.


Очаквано отборът на Барбадос започва решителната битка много по-настъпателно. Силното представяне на играчите на домакините дава резултат и малко преди последния съдийски сигнал за първата част успяват да пробият бетонната защита на противниците си и откриват резултата. В средата на второто полувреме екипираните в жълто и синьо играчи стигат и до втори гол. Когато мачът навлиза в 80-ата минута,  Барбадос изглежда, че е на крачка от така желаната победа, но три минути по-късно нещата на терена се променят, след като Гренада успява да върне едно точно попадение и довежда резултата до 2:1. Тази картина напълно удовлетворява възпитаниците на Джеймс Кларксън, тъй като при такъв завършек на мача те ще гарантират участието си в следващата фаза на турнира. Логично играчите на Барбадос са шокирани от развоя на събитията на терена, но не се предават и веднага се втурват в атака в търсене на трети гол, който им е нужен, за да да намерят място във финалите на надпреварата, но на разположение имат не повече от 10 минути. Очаквано всичките футболисти на Гренада се прибират в собствена си половина, за да бранят резултата, а опитите на домакините да пробият бетонната защита на противника не дават положителен резултат.

След 4 минути ненадеждна игра в атака един от нападателите на Барбадос си спомня за една точка от регламента на турнира, която гласи, че при равенство в редовното време се играят две продължения от по 15 минути, в които важи правилото за "златен гол". Но интересното в случая е, че на отбора, отбелязал златен гол, се присъжда победа с два гола разлика, т.е. златното попадение се равнява на два гола. Футболистите на Барбадос се обединяват около мнението, че ще имат далеч по-големи шансове да постигнат нужния резултат, ако вкарат мача в продължения. В резултат на това "жълто-сините" решават да се възползват от тази "малка" подробност в регламента на надпреварата. В 87-ата минута на двубоя домакините прибират топката в собствената си половина, където защитникът Сели и вратарят Стоут започват да си разменят пасове. След няколко подавания пред голлинията полевият играч умишлено си отбелязва автогол за 2:2. Зрителите светкавично интерпретират случващото се на терена и доволни от това изригват. Противниковите футболисти в първия момент се затрудняват да осмислят куриозната ситуация, но това озадачаване в тима на Гренада не трае дълго и бързо разбират за остроумния план на домакините. Футболистите на гостуващия отбор не остават по-назад от съперниците си от Барбадос и решават да прибегнат до същата тактика с цел мачът да не влезе в продължения. Играчите на Барбадос се досещат за това намерение на съперника и веднага след подновяването на играта се втурват в противниковата половина, за да не позволят на Гренада да си отбележи автогол. Току-що пронизалият собствената си мрежа Сели застава до вратаря на гостите и дори предотвратява автогол на противников играч. Казано накратко, в оставащите 2-3 минути се вижда как единият от двата отбора се опитва да вкара гол, в която и да е врата, а другият хвърля усилия да опази двете рамки. Така многобройните зрители на стадиона стават свидетели на невиждан "футболен" мач и точно в този момент едва ли осъзнават, че влизат и стават част от историята на тази велика игра.
В крайна сметка играчите на Барбадос постигат своята цел и мачът отива в продължения. Този чудноват двубой приключва в 4-ата минута на първото мини полувреме, след като нападателят на домакините Торн вкарва златен гол и носи историческа победа за своя тим. В резултат на това от трибуните на националния стадион на Барбадос се чуват празнични крясъци и смях.



След края на срещата отборът на Гренада остава изключително разочарован от случилото се на терена. Наставникът на гостите Джеймс Кларксън е бесен от видяното и гневно споделя пред медиите, че се чувства измамен.

"Човекът, който е измислил това правило и тези, които участват в турнира при такъв регламент, трябва да направят заявка за място в лудницата. Според мен това е недопустимо. Ние дори не знаехме в коя посока да атакуваме. Никога досега не съм видял и чувал за подобно нещо във футбола. Това въобще не е футбол", коментира още специалистът.

Видео от най-странния мач:

Този странен мач, който според мен противоречи на футбола, и всичката тази лудория е плод на нехайството на организаторите на турнира, които могат само да се радват и да благодарят на съдбата, че по онова време президентът на КОНКАКАФ не е от модела на Мишел Платини. Това ексцентрично правило за "златен гол", равняващ се на победа с два гола разлика", незабавно бива премахнато още след приключването на турнира.

Сега може би някои от Вас се питат дали в днешно време има пролуки в правилата, които могат да породят подобни комични сцени, наподобяващи на циркови изпълнения. Лъжете се, ако си мислите, че правилата са изгладени до такава степен, че да предотвратят превръщането на любимата игра в нещо друго.

Умишлено изпросените жълти картони на двамата играчи на Реал Мадрид Серхио Рамос и Шаби Алонсо срещу Аякс в мач от груповата фаза на Шампионската лига е най-прословутият неотдавнашен случай, при който имаше косвеното заобикаляне на правилата. За съжаление тази тактиката продължава да се практикува...

Заобикалянето на правилата в днешно време:

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

strong4chelsea
01.12.2011 00:58

Браво Уинър,крайно време беше да вкарате малко интересна информация за футбола,а не за половинките на някой футболист в кое списание се снимали,колко пари им струват колите и какво ядели..

ivelinkata
30.11.2011 23:07

Много забавна информация , която лично аз не я знаех и много ме заинтригува *blush*.

Double_De
30.11.2011 20:56

'' Казано накратко, в оставащите 2-3 минути се вижда как единият от двата отбора се опитва да вкара гол, в която и да е врата, а другият хвърля усилия да опази двете рамки.'' ЛОЛ *lol* ЛУДНИЦА!!!

extol
30.11.2011 16:07

Трябваше да прочета всичко от начало до край за да разбера какво точно се е случило...
Е такъв смях няма... *lol* *lol*

devcrybg
30.11.2011 15:32

реал мадрид заедно с морунио =" Б*клуци" с една дума

Отговор
:
17
Darkk
30.11.2011 15:48

Добре щото Пике не направи същото нали ВЕ ?

greenhool
30.11.2011 14:52

Подобен цирк имаше и в България преди 5-6 години,когато в мач от родната Б група един срещу друг се изправиха Спартак Плевен и Добруджа,тогава заради безобразното съдийство на съдията,който супер явно подкрепяше домакините от Плевен,футболистите на гостите си отбелязаха около 5 автогола,като мача стигна дотам играчите на Спартак да седят на гол линията на Добруджа и с всички сили се опитваха да спрат намеренията им да си правят автоголове,все пак мача стигна до куриозното 7-8 на 0 за Спартак Плевен.

greenhool
30.11.2011 19:07

И аз се поразрових и открих,че е между 2000 и 2002,защото в този мач треньор на Спартак Плевен бе Вили Вуцов,а именно през тези години наставник на отбора е бил той С:

raliza074
30.11.2011 17:50

Би ли ми казал , коя година се е играл този мач , че аз търсих , но не намерих ? *smile*

Anders0n
30.11.2011 13:29

Пълна пародия,гостите се опитват да си вкарат автогол,но домакините не им позволяват... *joking*

Sasiro
30.11.2011 13:27

о това ми хареса.. много яко че тоя се е сетил.. затова е забавна тая игра.. браво тогава на Барбадос

fena_man_utd
30.11.2011 13:24

Такава глупост не бях чел никога до сега.Това,ако е истина е пълна пародия на футбол.