Винят военните за трагедията в Египет

12:06
Винят военните за трагедията в Египет
"Край с военното управление", крещяха хиляди египтяни на главната жп гара в Кайро, където ранени фенове се завръщаха от футболната трагедия в град Порт Саид.

Сблъсъци след футболен мач между Ал-Масри и гостуващия Ал Ахли в град Порт Саид доведоха до смъртта на 74 души, а ранените са стотици. Египет разположи армейски части в града. Междувременно правителството свика кризисно съвещание във връзка с инцидента. Бе съобщено, че Висшият военен съвет на Египет е взел решение за оставката на губернатора на провинция Порт Саид. Сблъсъците започнаха, след като съдията свири край на мача между отборите Ал Масри и Ал Ахли, който завърши 3:1. Това е първата загуба за сезона за един от най-добрите отбори в Египет в 17-я кръг от шампионата на страната. Стотици фенове на Ал Масри, който е клуб от Порт Саид нахлуха на терена и започнаха да се бият и да хвърлят камъни и бутилки срещу поддръжниците на каирския Ал Ахли, сочат очевидци. Полицията арестува 47 души, които са обвинени, че са пряко свързани с предизвикването на безредиците.

Ядосани политици осъдиха липсата на охрана на мача и обвиниха военните лидери, че са позволили безредиците. Улиците на Порт Саид бяха тихи на зазоряване, тук-там се виждаха полицаи или военни. "Военният съвет иска да докаже, че страната ще превъзмогне хаоса и разрушението. Това са хора на Мубарак. Те използват стратегията му "Изберете ме или изберете хаос", сподели 30-годишният Махмуд ел-Нагар, техник в лаборатория. "Край с военното управление", крещяха обаче хиляди египтяни на главната жп гара в Кайро, където ранени фенове се завръщаха от футболната трагедия. Генерал-фелдмаршал Мохамед Хюсеин Тантави, който ръководи Военния съвет, заяви за телевизионен канал, собственост на Ал-Ахли, че ще намери виновниците. Армията пък обяви тридневен национален траур.

"Дълбоко съжалявам за случилото се на мача в Порт Саид. Моите съболезнования за семействата на жертвите", сподели Тантави в телефонен разговор, предаван по въпросната телевизия. Това обаче не успокои много феновете, които, като много египтяни, са ядосани от беззаконието и насилието в страната почти година след свалянето на Мубарак и замяната му с Военен съвет. Парламентът пък ще има извънредно заседание днес, за да обсъди насилието. "Хората искат екзекуцията на фелд-маршала. Ще им осигурим правата, или ще умрем като тях", крещяха футболните фенове на жп гарата в Кайро, докато телата на загиналите бяха сваляни от влакове.

"Силите за сигурност направиха това или позволиха то да се случи. Хората на Мубарак все още управляват. Главата на режима падна, но хората му са все още на позициите си", каза Албадри Фархали, член на парламента от Порт Саид. Повечето от феновете са умрели, след като са били смачкани от други, а голяма част са падали или са били хвърляни от тераси и трибуни. Има и такива, нападани с ножове. Футболните мачове в страната са отложени за неизвестен период.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация