България - Румъния - 1:0

23:11
България - Румъния  -  1:0
В мач без значение за класирането в група G от квалификациите за Евро 2008 на стадион "Васил Левски" един срещу друг се изправиха отборите на България и Румъния. Словесната престрелка разразила се седмици по-рано между футболистите от двата отбора все пак успя да наелектризира обстановката около мача.

Димитър Пенев беше избрал офанзивна схема. На вратата застана Димитър Иванков, като бекове играеха Живко Миланов и Петър Занев, а централната двойка защитници се формираше от Игор Томашич и Александър Тунчев. В центъра на терена играеха Стилян Петров, Велизар Димитров и Благой Георгиев. Головете се очакваха от двете крила Мартин Петров и Христо Йовов, а единствен чист нападател беше Димитър Бербатов.
От отсрещната страна Виктор Пицурка постави следните единадесет : вратар  Лобонт, в отбрана бяха Огарару, Гоян, Тамаш, Рат, в центъра на терена бяха поставени Кодреа, O. Петре, Николита, Киву, а напред действаха Мазилу и Никулае.

Още в самото начало родните футболисти зарадваха, премръзналите осем хиляди фена на стадиона, решили да подкрепят и днес националния отбор. Прецизно центриране отляво на Мартин Петров, намери влизащия на скорост Велизар Димитров и той от около 5-6 метра разстреля Лобонт след удар с глава за 1:0.

След гола се върнахме в нашето поле и оставихме инициативата на гостите. Това им даде шанс да направят няколко опасни атака. Използваха дълги подавания, които често пъти заварваха централните защитници неподготвени. В 16-тата минута, гостите бяха близо до изравняването. След едно центриране, Никулае се озова на стрелкова позиция в нашето наказателно поне, но Иванков се беше пласирал добре и парира удара. След половин час игра власите получиха нова възможност за гол. Мазилу успя да овладее далечен пас, адресиран за него, навлезе в полето , но се засуети и българските бранители му отнеха топката. В 38-та минута Никулае отново застраши нашата врата. Този път след многоходова атака, той стреля от около 11 метра в горния десен ъгъл на Иванков, но стражът отказа и този път гостите. При 1-0 двата отбора се оттеглиха на почивката. Гостите бяха по-дейния състав, повечето възможности бяха за тях, но за наше щастие ги излъгахме и вкарахме решителен гол.

През второто полувреме бяхме по-концентрирани. Халфовете ни добре се противопоставяха на опонентите си от румънската средна линия, а синхрона между Томашич и Тунчев беше на по-високо ниво. Забелязваше се и отпускане в редиците на гостите, породено от липсата на мотивация в техния състав. След час игра Стилян Петров изпробва един от своите типични удари от далеч и накара Лобонт да показва качествата си.

Последваха минути на спокойна игра. Двата отбора прибягваха до атаки с къси пасове, а това ги лиши от каквато и да е изненада за противниковите защити. Раздвижването дойде чак в 76-та минута, когато Стилян Петров вместо да стреля опасно към румънската врата, се размина с топката. Малко по-късно се откри шанс и за Бербатов, но пасът към него беше малко по-дълъг и той не успя да го засече на опразнената врата.

По този начин срещата завърши 1-0 за нас. Може и да беше мач без значение, но "родните лъвове" бяха длъжни поне този път да ни зарадват. Може би заслужено пропускаме Евро\'08 на фона на цялостното положение на българския футбол, както и смяната на трима треньори за един квалификационен цикъл.

Единствено можем да съжаляваме за лесно пропуснатите точки в срещите с по-слабите противници - точки, които сега можеха да се окажат решаващи и днешния двубой да бъде нашата виза за Австрия и Швейцария. Всичко това остава в зоната на вероятностите и трябва да се гледа напред  към идващите световни квалификации, които се явяват последен шанс  това талантливо поколение да направи нещо значимо на голям футболен форум.

Булевард

За да коментирате, трябва да сте регистриран потребител!

Регистрация

Коментари

MotetoCSKA
20.11.2007 13:10

Правилно!!!!!!!!!!Трябва да взимаме точки в мачовете със слаби противници,а не после да замазваме очите на запалянковците с победи над силните противници,когато всичко е загубено!